UBISTVO IM JE TRADICIJA: Lov na delfine ZGROZIO CEO SVET, neki se UGUŠILI BOREĆI SE ZA VAZDUH (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)
Delfini, Foto: Printscreen/youtube/NowThis Earth

morbidno

UBISTVO IM JE TRADICIJA: Lov na delfine ZGROZIO CEO SVET, neki se UGUŠILI BOREĆI SE ZA VAZDUH (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Tradicija ili tortura na Farskim ostrvima

Objavljeno:

Više od 100 delfina je pre nekoliko dana ubijeno tokom tradicionalnog lova na Farskim ostrvima. More se zacrvenelo nakon što su meštani izboli životinje raznim oštrim predmetima, poput noževa, kuka i koplja.

Pojedini delfini su se ugušili na obali boreći se za vazduh jer su ih meštani poređali u red za pokolj. Procenjuje se da je među ubijenim životinjama bilo 98 odraslih jedinki.

Svake godine ova aktivnost nailazi na zgražavanje celog sveta, ali uprkos svemu, stanovnici Farskih ostrva ne odustaju od svojih krvoločnih običaja.

Ima i meštana koji ne odobravaju pokolj delfina koji se odigrava već vekovima.

Jedna lokalna grupa za očuvanje životne sredine je istakla da lovci ignorišu mišljenje svojih sunarodnika i međunarodne zajednice.

Svake godine se ubije oko 500 ovih sisara, a neslavni rekord je oboren prošlog septembra kada je stradalo oko 1.400 atlantskih delfina.

Stručnjaci su naveli da nije zdravo ni konzumirati meso delfina jer sadrži pojačane nivoe žive.

Delfini
foto: Printscreen Youtube/exclusive sole

Vlasti ograničile lov, ali uzalud

Vlasti Farskih ostrva su u julu saopštile da ograničavaju lov na morske sisare, uglavnom kitove, pa je dozvoljeno ubiti ih do 500. Naredba je donesena nakon burne prošlogodišnje reakcije javnosti jer je ubijeno više od 1.400 delfina.

Aktivisti za prava životinja već godinama pokušavaju da se izbore za zabranu ove tradicije, koju smatraju okrutnom i nepotrebnom.

Sa druge strane, loklno stnovništvo brani tu tradiciju, tvrdeći da ih delfini već vekovima hrane.

Lov na delfine, poznat kao Grindadrap, tradicija je koja postoji već stotinama godina na ovom udaljenom ostrvu u Atlantskom okeanu. U pitanju je autonomna teritorija Danske.

Međutim, razmere prošlogodišnjeg pokolja su začudile i brojne meštane. To je bio najveći pokolj u jednom danu na Farskim ostrvima.

Peticija sa skoro 1,3 miliona potpisa je pozvala na zabranu tradicionalnog lova, posle čega ga je tamošnja vlada ograničila u naredne dve godine. Međutim, to se za sada odnosi samo na delfine.

- Aspekti tog lova nisu zadovoljavajući, naročito kada je reč o velikom broju delfina koji su ubijeni - navele su vlasti misleći na septembarski masakr.

Ipak, nadležni i dalje brane ovu praksu jer služi kao "važno snabdevanje hranom za meštane ostrva".

Delfini
foto: PRINTSCREEN FOX NEWS/SEA SEPHERD GLOBAL

Istorija masakra

Tokom lova na morske sisare, oni se čamcima "guraju" ka kopnu, i kada budu okruženi, ubijaju ih. Prošli najveći pokolj odigrao se 1940, kada je ubijeno 1.200 delfina.

Decenijama se polemiše da li je lov zastrašujuć čin okrutnosti ili važna kulturna praksa koja ostrvljanima daje osećaj identiteta i zajedništva, osim što im obezbeđuje i meso.

Tradicija korene vuče još iz 16. veka, a zbog toga su Farska ostrva izbegavala pravne reperkusije.

Meso je namenjeno prehrani lokalnih porodica, međutim, kada se pobije 1.200 životinja, to je i previše za 53.000 stanovnika, što znači da je jedan deo sigurno završio na otpadu.

Udruženje PETA je mišljenja da je ta tradicija već odavno prevaziđena, a samo 17 odsto stanovnika je kazalo da redovno konzumira meso kitova.

- Današnji lov je mnogo drugačiji od tradicionalnog lova kakav je postojao pre nekoliko vekova kojim se obezbeđivala hrana. Grindadrap se sada odigrava uz napredne čamce i džet-skije, tako da se čitav događaj pretvara u sportsku manifestaciju. Bogatijim građanima nije potrebno meso morskih sisara, a lov je u potpunosti neselektivan jer ubija sve jedinke - rekao je Rob Rid iz organizacije "Sea Shepherds".

Rid je poručio da se nada da će uspeti da razvije tim na Farskim ostrvima koji bi doveo do okončanja ove prakse. Za lov na kitove i delfine potrebne su dozvole kako bi se osiguralo da su lovci obučeni da brzo ubiju sisare, kako ne bi patili.

Međutim, današnje prakse krše nekoliko farskih zakona, a mnogi ističu da za septembarski masakr nije postojala dozvola i da je veliki broj ljudi nezakonito učestvovao u lovu.

Farska ostrva su, uz Japan, Norvešku i Island, najveći lovci na sisare, a ove zemlje su ubile oko 40.000 kitova otkad je lov na njih zabranjen 1986. godine.

Tamo se tokom šest meseci ubije više delfina nego što je to bio slučaj u Japanu u proteklih nekoliko godina.

(Espreso/24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.