FARSKA OSTRVA OGRANIČILA LOV NA DELFINE I KITOVE NAKON ŽESTOKIH KRITIKA: Prošlogodišnji POKOLJ šokirao CEO SVET!
Delfini, Foto: Printscreen Youtube/exclusive sole

POSLE ŽESTOKIH KRITIKA

FARSKA OSTRVA OGRANIČILA LOV NA DELFINE I KITOVE NAKON ŽESTOKIH KRITIKA: Prošlogodišnji POKOLJ šokirao CEO SVET!

Odluka vlade se za sada odnosi samo na lov na delfine, a ne na celu tradiciju grinda

Objavljeno:

Vlasti Farskih ostrva odlučile su da privremeno ograniče kontroverzni lov na delfine i kitove na ukupno 500 primeraka, posle žestokih kritika u zemlji i širom sveta zbog prošlogodišnjeg pokolja kada ih je ubijeno više od 1.400.

Kao odgovor na kritike, vlasti su odlučile da ogranice broj životinja koje mogu da budu ubijene, prenosi BBC. Aktivisti za prava životinja dugo osuđuju krvavi lov, smatrajući da je klanje okrutno i nepotrebno. Stanovnici Farskih ostrva, međutim, podržavaju ovaj tradicionalni običaj, tvrdeći da su ih delfini hranili vekovima.

Poznat kao grind (ili Grindadrap na farskom dijalektu), lov na morske sisare, prvenstveno na kitove, tradicija je koja se praktikuje stotinama godina na Farskim ostrvima, danskoj autonomnoj teritoriji u severnom Atlantiku.

Ali razmere prošlogodišnjeg pokolja šokirale su mnoge meštane i čak su izazvale kritike grupa koje učestvuju u lovu. Bio je to najveći broj delfina do sada ubijen u jednom danu na Farskim ostrvima.

Vladi je predata peticija sa skoro 1,3 miliona potpisa kojom se traži zabrana tradicionalnog lova. Sada je vlada ograničila godišnji ulov delfina na 500 u naredne dve godine.

Delfini
foto: PRINTSCREEN FOX NEWS/SEA SEPHERD GLOBAL

Odluka vlade se za sada odnosi samo na lov na delfine, a ne na celu tradiciju grinda. Kvota je određena posle „neobično velikog ulova" 1.423 delfina u septembru, navodi se u saopštenju vlade.

„Nismo zadovoljni takvim ulovom, posebno zbog neobično velikog broja ubijenih delfina", dodaje se. Međutim, vlada je navela da lov služi kao „važan dodatak života Farana".

(Espreso/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.