Kina tačno u ponoć počela velike vežbe sa bojevom municijom oko Tajvana
Foto: Espreso ilustracija

počelo je

Kina tačno u ponoć počela velike vežbe sa bojevom municijom oko Tajvana

Nensi Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu

Objavljeno:

Kineska narodno-oslobodilačka armija pokrenula je rano jutros velike vojne vežbe sa korišćenjem bojeve municije u morima oko Tajvana, dan nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju, javljaju svetski mediji pozivajući se na izveštaj državne televizije ČTV.

Vežbe su počele u ponoć po lokalnom vremenu i održavaju se u šest oblasti u krugu od oko 20 kilometara od tog kineskog ostrva koje funkcioniše kao de fakto država, a trajaće do subote u ponoć.

Kako je navedeno u izveštaju ČTV, vojne operacije su pokrenute kao "čvrsto sredstvo odvraćanja od nedavne velike eskalacije negativnih poteza Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Tajvana i ozbiljno upozorenje protiv separatistickih aktivnosti za nezavisnost Tajvana".

Peking je izdao upozorenje za brodove i avione da ne ulaze u akvatorij i vazdušni prostor u područjima gde se vežbe održavaju, čije su koordinate ranije objavljene.

Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

1 / 5 Foto: TWITTER/RT/SCREENSHOT

To je bila prva poseta jednog predsednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine.

Kineske vlasti prethodno su saopštile da će preduzeti sve raspoložive kontramere kao odgovor njenu posetu koju su okaakterisale kao "igranje vatrom".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.