TAJNE IZ ŽIVOTA NENSI PELOSI! Dolazi iz MOĆNE porodice, a ove stvari o sebi krije kao zmija noge
Nensi P., Foto: Profimedia

činjenice o predsednici američkog kongresa

TAJNE IZ ŽIVOTA NENSI PELOSI! Dolazi iz MOĆNE porodice, a ove stvari o sebi krije kao zmija noge

Pelosi je bila ogromna snaga unutar Demokratske partije, prikupila je više novca od bilo koje druge demokrate u Kongresu – oko 100 miliona dolara otkako je preuzela vođstvo stranke

Objavljeno:

Aktuelna poseta predsednice američkog kongresa Tajvanu, glavna je tema svi svetskih medijna poslednjih dana.

Sada kada je ona svoju posetu privela kraju, sve intresuje šta se tamo konkretno dešavalo i koje će biti posledice ove posete.

Tenzije Kine i Tajvana trenutno su na vrhuncu, jer su kineski zvaničnici bili oštro protiv ove posete i istu smatraju "provokacijom".

Tajvan
foto: Profimedia

Budući da je Kina najmnogoljudnija zemlja sveta, ali i druga svetska ekonomija, prekid diplomatskih odnosa bi se u velikoj meri odrazio na trgovinske odnose, te većina zemalja članica Ujedinjenih Nacija ne priznaje Tajvan zvanično. Nezvanično, Tajvan ima veliku podršku Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Velike Britanije i Nemačke, sa milijardama dolara investicija kompanija iz ovih zemalja u proizvodnju i razvoj, pre svega čipova i elektronike.

Pomenuta poseta Nensi Pelosi predstavlja još jedan dokaz soladarnosti i podrške.

Ko je Nensi Pelosi?

Jedno od šestoro dece (i jedina ćerka), Nensi (Patriša D'Alesandro) Pelosi rođena je 26. marta 1940. godine i odrasla je u Maloj Italiji u Baltimoru.

1 / 6 Foto: Profimedia

Njen otac, Tomi D'Alesandro, bio je legendarni demokratski kongresmen i gradonačelnik Baltimora. Njen brat Tomas bi takođe postao gradonačelnik Baltimora.

Naizgled, Pelosi je bila demokrata od rođenja — kao mladoj devojčici, republikanski radnik u anketi joj je ponudio slona igračku, ali je ustuknula i odbila igračku.

Pobožna katolkinja, Pelosi je pohađala rimokatolički ženski koledž, Triniti koledž, u Vašingtonu, gde je upoznala svog budućeg muža, Pola Pelosija, koji je pohađao Džordžtaun. Na kraju su se preselili u njegov rodni grad, San Francisko.

Pelosi je majka petoro dece — Nensi Korin, Kristin, Žaklin, Pol i Aleksandra, sve rođene u roku od šest godina — i baka petoro unučadi.

Iako je aktivna u politici celog svog života — uključujući to što je bila vodeći demokratski prikupljač sredstava i predsednica stranke u Kaliforniji — Pelosi se nije kandidovala za funkciju sve dok nije imala 47 godina, radije je čekala da najmlađe od njenih petoro dece postane visoko apsolvent pre nego što se kandidovao za Kongres 1987.

Predsednik Republičkog nacionalnog komiteta Ken Mehlman rekao je da ona nije ni „nova demokrata” ni „stara demokrata” već „praistorijska demokrata”. Drugi republikanci je nazivaju "latte demokratom" zbog njenih politički progresivnih pogleda na životnu sredinu, reproduktivna prava žena, sindikate i druga pitanja.

Pelosi je bila ogromna snaga unutar Demokratske partije, prikupila je više novca od bilo koje druge demokrate u Kongresu – oko 100 miliona dolara otkako je preuzela vođstvo stranke. I ona je uspela da održi Predstavnički dom u skladu sa partijskom linijom: prema Congressional Kuarterli-u, demokrate u Predstavničkom domu glasale su sa većinom svoje stranke 88 odsto vremena 2005. godine, što je najveći ukupan broj od kada je CK počeo da prati 1956. godine.

Pelosi je naučila umetnost politike od svog oca, praktikanta politike stare škole. Da bi vežbala svoje pisanje, "Mala Nensi" je bila zadužena za knjigu u kojoj je njen otac iz Nju Dila vodio evidenciju o uslugama koje su učinjene i dugovane. 10. Prava San Franciskanka, Pelosi se stara da njena kancelarija bude opskrbljena Ghirardelli čokoladama. Njena ishrana se obično sastoji od čokolade i čokoladnog sladoleda. Dovršavanje ozloglašene izazovne ukrštenice Njujork Tajmsa jedan je od njenih omiljenih hobija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.