NENSI PELOSI SE DOBRO DRŽI, A PRAVI JE ŠOK KOLIKO IMA GODINA: Nikad ne biste pogodili
Nensi Pelosi, Foto: Profimedia

ko bi rekao

NENSI PELOSI SE DOBRO DRŽI, A PRAVI JE ŠOK KOLIKO IMA GODINA: Nikad ne biste pogodili

Nensi Pelosi je dobila svoj početak u politici volontiranjem

Objavljeno:

Nensi Pelosi odrasla je u italijanskom susedstvu u Baltimoru. Njen otac bio je Thomas J. D'Alesandro Jr. tri puta je služio kao gradonačelnik Baltimora i pet puta u Predstavničkom domu koji predstavlja okrug u Marylandu. Bio je čvrst demokrata.

Majka Nensi Pelosi bila je Annunciata D'Alesandro. Bila je studentkinja u pravnoj školi koja nije završila studije kako bi mogla biti prava domaćica. Braća su pohađala rimokatoličke škole.Majka Nensi Pelosi je insistirala da Nensi pohađala ne-verske škole, a zatim i koledž u Vašingtonu.

Nensi se udala za bankara, Pola Pelosi, nakon što je napustila koledž i bila kod kuće do su deca bila mala.

Nensi Pelosi
foto: Profimedia

Imaju petoro dece. Porodica je živela u Njujorku, a zatim se preselila u Kaliforniju između rođenja četvrtog i petog deteta.

Nensi Pelosi je dobila svoj početak u politici volontiranjem. Radila je za osnovnu kandidaturu 1976. godine guvernera Kalifornije Džeri Braun, iskorišćavajući njene veze sa Merilendom kako bi mu pomogla da osvoji osnovnu školu Maryland. Trčala je i osvojila poziciju predsednika Demokratske stranke u Kaliforniji.

Politička karijera

Od 1981. do 1983. Nensi Pelosi predsedavala je Demokratskoj stranci Kalifornije. Godine 1984. predsedavala je domaćinskom odboru za Demokratsku nacionalnu konvenciju, održanu u julu u San Francisku. Konvencija je nominirala Waltera Mondalea za predsjednika i odabrala prvu ženu kandidata bilo koje velike stranke koja će kandidirati za potpredsjednika Geraldine Ferraro .

1 / 5 Foto: Profimedia

Pelosi je uticala na prikupljanje sredstava i dobitak demokratske većine u Domu 2006. godine.

Posle izbora, 16. novembra, Demokratska partija izabrala je Pelosi jednoglasno da bude njen vođa, što je 3. januara 2007. godine, sa većinom demokrata, predvodila put za njen izbor punim članstvom u Domu, na funkciju predsednika Kuća. Njen termin je stupio na snagu 4. januara 2007. godine.

Ona nije bila samo prva žena koja je imala funkciju predsednika Doma. Ona je bila i prvi predstavnik Kalifornije koji je to učinio i prvi od talijanskog nasleđa.

Nensi Pelosi rođena je 26. marta 1940.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.