(BLOG UŽIVO) 160. DAN RATA: Zelenski- U Donjecku je pakao koji se ne može opisati, SAD uvele nove sankcije Rusiji
Ilustracija, Foto: Profimedia

SUKOB U UKRAJINI

(BLOG UŽIVO) 160. DAN RATA: Zelenski- U Donjecku je pakao koji se ne može opisati, SAD uvele nove sankcije Rusiji

Zelenski upozorava na "iluzije" da Rusija neće ometati ukrajinski izvoz

Objavljeno: 23:55h

Danas je 160. dan rata u Ukrajini.

Zelenski upozorava na moguće poteze Rusije

Ukrajina istražuje 752 slučaja izdaje

"Troje poginulo prilikom evakuacije kod Hersona"

Pentagon šalje Ukrajini novi milionski paket pomoći

"Snažne eksplozije u Mikolajevu"

Iz časa u čas:

23:45 Veliki redovi pred H&M prodavnicama u Moskvi

Pred prodavnicama modnog trgovačkog lanca H&M u Moskvi stvorili se ogromni redovi, nakon što su poslovnice H&M-a u ruskoj prestonici danas otvorile svoja vrata poslednji put kako bi rasprodale inventar pre potpunog povlacenja te kompanije iz Rusije.

Veliki redovi ljudi viđeni su danas ispred prodavnice H&M u moskovskom Aviapark šoping centru, preneo je ''Moskov tajms''.

Veliki redovi viđeni su i ispred prodavnice H&M u moskovskom Metropolis šoping centru

Povlačenje iz Rusije, šestog najveceg tržišta za H&M, koštaće tu multinacionalnu kompaniju sa sedištem u Švedskoj oko 200 miliona americkih dolara, što će takođe dovesti u neizvesnost oko 6.000 zaposlenih.

Kompanija H&M saopštia je 18. jula da je odlučila da potpuno prekine poslovanje u Rusiji, pridruživši se rastućoj listi stranih preduzeća koja napuštaju tu zemlju.

Ovaj multinacionalni brend je suspendovao poslovne aktivnosti u Rusiji početkom marta, nakon napada Moskve na Ukrajinu.

Rusija je bila šesto najveće tržište H&M-a, na kojem je kompanija povećavala broj prodavnica dok ih je na mnogim drugim tržištima smanjivala, preneo je ranije Rojters.

23:37 Kanada finansira UN program za skladištenje ukrajinskih žitarica

Kanada će finansirati sa 40 miliona dolara projekt Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) namenjen da delimično nadoknadi razaranje opreme za skladištenje žitarica zbog rata u Ukrajini, saopštio je danas FAO.

Sa tim finansiranjem trebalo bi da se omogući skladištenje dodatnih 2,4 miliona tona žitarica između 2022. i 2023. godine, i predvidja se isporuka dodatne tehničke opreme naveo je FAO, u vreme kada počinje odlučujući period žetve zimskih kultura žitarica, i uljanih zrna.

Ukrajinska vlada procenjuje da je u kapacitetu skladištenja od ukupno 75 miliona tona 14 odsto opreme oštećeno ili uništeno, 10 odsto se nalazi na teritorijama pod ruskom okupacijom, a 30 odsto je puno sa 22 miliona tona od žetve 2021. i čeka izvoz iz silosa na Crnom moru, naveo je FAO.

Sa finansiranjem UN doneće se privremene i trajna rešenja skladištenja žitarica. ; Ta pomoć se dodaje na prethodnih 17 miliona dolara koje je početkom jula dala vlada Japana da bi se osiguralo skladištenje milion tona žitrica.

Cilj UN organizacije je da nadoknadi deo gubitaka u kapacitetu skladištenja vezano za sukob.

23:26 Pentagon: Nije tačno da je Rusija uništila 6 sistema HIMARS

Pentagon je danas demantovao tvrdnje Rusije da je od početka sukoba u Ukrajini ruska vojska uništila šest američkih raketnih sistema HIMARS.

U izveštaju agencije Intefaks se navodi da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu danas izjavio da je Rusija uništila sisteme HIMARS, prenosi Rojters. "Svesni smo ovih najnovijih tvrdnji ministra Šojgua i one su ponovo očigledno lažne. Ono što se dešava jeste da Ukrajinci koriste sa razarajućom preciznošću i efikasnošću napredne raketne sisteme koje su im SAD, naši saveznici i partneri obezbedili za odbranu od ruske brutalne, zločinačke invazije", rekao je Tod Brisil, vršilac dužnosti portparola Pentagona. Šojgu je rekao i da je Rusija od početka sukoba u Ukrajini uništila pet protivbrodskih raketnih sistema Harpun i 33 haubice M777, ali Rojters nije mogao da proveri tačnost tih izveštaja. Zvaničnici Ukrajine kažu da ukrajinske snage koriste desetak sistema HIMARS, čija su preciznost i veliki domet omogućili Kijevu da smanji nadmoć ruske artiljerije.

23:04 Zelenski: U Donjecku je pakao koji se ne može opisati

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski večeras je u svom noćnom video-obraćanju naciji situaciju u istočnom regionu Donjeck, koja je pod snažnim napadima ruskih snaga, opisao kao pakao.

„Napadi na Pisku i Avdijivku su pakao koji ne mogu opisati rečima. Usprkos pošiljkama američkih raketa, još uvek ne možemo da potpuno slomimo rusku nadmoć u artiljeriji i ljudstvu“, rekao je Zelenski, prenosi “Kijev independent“.

22:04 Vašington objavio novi krug sankcija protiv ruskih oligarha i firmi

Vašington je objavio nove ekonomske sankcije protiv ruskih firmi i oligarha bliskih predsedniku Vladimiru Putinu, među kojima i protiv Andreja Gurjeva koji u Londonu ima najveću privatnu imovinu iza Bakingemske palate.

„Putinovi saveznici su se obogatili i finansirali bogate načine života“, rekla je američka ministarka finansija Džanet Jelen u saopštenju.

Predsednik SAD Džo Bajden dao je uveravanja da će ministarstvo finansija upotrebiti „sve alatke na raspolaganju da osigura da ruske elite i oni koji podržavaju Kremlj snose odgovornost za svoje saučesništvo u ratu koji je koštao nebrojeno mnogo života“.

Biro za kotnrolu strane imovine (OFAC) američkog ministarstva finansija je tako zamrzlo imovinu Andreja Gurjeva osnivača firme za đubrivo Fosagro, „bliskog saradnika“ Vladimira Putina i bivšeg člana ruske vlade.

Oligarh je vlasnik palate Vitanherst u Londonu, druge najveće privatne rezidencije u Londonu, posle Bakeingemske palate. Protiv njega je Britanija već uvela sankcije.

Njegova jahta Alfa Nero kupljena za 120 miliona dolara 2014. godine koja polovi pod zastavom Kajmanskih ostrva takođe je na meti američkog ministarstva finansija. Ministarstvo je navelo da je brod deaktivirao uređaje za geolokalizaciju da bi izbegao zaplenu.

Kompanija Fosagro međutim nije na meti sankcije pošto su dozvoljene transakcije vezane za đubrivo i druge poljoprivredne proizvode.

Sin Andreja Gurjeva koji ima isto ime i već je na meti sankcija u više zemalja takođe je uključen u američke sankcije.

Na novom spisku je takođe metalurška firma Magnitogorsk, (MMK) jedan od najvećih proizvođača čelika na svetu, koja doprinosi ruskom budžetu, kao i dve filijale njenog glavnog akcionara oligarha Viktora Rašnikova.

Sankcije su uvedene za još tri oligarha i ruske javne firme i 24 ruskih entiteta vezanih za odbranu i tehnologiju.

20:29 Izbeglica iz Ukrajine: Spakovala sam dva kofera i sa detetom (4) došla u Srbiju

"Ruski rat protiv Ukrajine je genocid za uništenje njenog naroda", rekao je ambasador Ukrajine u Srbiji Vladimir Tolkač na susretu raseljenih iz Ukrajine sa novinarima u Beogradu. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, tu zemlju napustilo je pet miliona građana. Deo njih prihvaćen je u našoj zemlji. Ovo su njihove priče.

Posle sto šezdeset dana rata, njih petoro i dalje pamte svaki detalj tog jutra koje je promenilo sve.

Mariju iz Kijeva probudile su eksplozije. Preko Moldavije, stigla je do Srbije, gde njen život počinje ispočetka, drugi put.

19:59 Prvi brod s ukrajinskim žitaricama stigao do Istanbula

Prvi brod sa ukrajinskim žitaricama od početka ruske invazije 24. februara stigao je večeras kod severne obale Istanbula na Crnom moru, saopštili su novinari Frans presa.

Brod "Razoni" koji je krenuo juče ujutro iz Odese na jugu Ukrajine sa 26.000 tona kukuruza namenjenog Libanu treba noćas da ostane kod turske obale a sutra ujutru će na ulasku u Bosfor inspekciju na njemu izvršiti medjunarodni tim, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

Brod plovi pod zastavom Sijera Leonea.

Ruski, ukrajinski, turski i zvaničnici UN pregledaće brod. Inspekcije su deo sporazuma koji su Moskva i Kijev potpisale uz posredovanje UN i Turske o izvozu žitarica.

U okviru sporazuma od 22. jula o isporukama, koje uključuju rusko žito i djubrivo, uspostavljeni su sigurni koridori kroz minirane vode oko ukrajinskih luka.

19:47 SAD uvele sankcije „prvoj ljubavnici Rusije“ Alini Kabajevoj

U novoj rundi sankcija protiv ruske elite nalazi se i žena koja se u novinskim izveštajima pominjala kao dugogodišnja partnerka ruskog predsednika Vladimira Putina, javlja AP.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je danas da je zamrzlo vizu Alini Kabajevoj, nekada olimpijskoj gimnastičarki i bivšoj članici Državne Dume, a uvedena su joj i pojedina imovinska ograničenja.

Ministarstvo je navelo da je ona na čelu ruske državne medijske kompanije koja promoviše rusku invaziju na Ukrajinu.

Više o ovome pročitajte u posebnoj vesti.

19:24 Turbina za Severni tok 1 u Nemačkoj, Šolc hoće da je vidi

Gasna turbina za gasovod Severni tok 1, koja je bila u žiži produbljivanja energetskog sukoba sa Rusijom, nalazi se u Nemačkoj posle redovnog servisiranja u Kanadi, i nemački kancelar Olaf Šolc namerava sutra lično da je vidi, saopšteno je iz kompanije Simens Enerdži. Rusija je navela probleme sa turbinom kao razlog za prekid isporuka gasa preko gasovoda Severni tok 1, glavne linije za snabdevanje Evrope ruskim gasom, navodi Rojters. Iz kompanije Simens Enerdži je potvrđeno da će kancelar Šolc sutra posetiti lokaciju u Milhajman der Ruru, na severozapadu Nemačke, gde se turbina trenutno nalazi. "On (Šolc) će, zajedno sa našim izvršnim direktorom Kristijanom Bruhom, pogledati turbinu koja je servisirana u Kanadi za potrebe gasovoda Severni tok 1 i koja je sada spremna za dalji transport u Rusiju", navodi se u pozivu na sutrašnji događaj koji je nemačka kompanija uputila medijima. Viši rukovodilac u ruskom gasnom gigantu Gaspromu izjavio je prošle nedelje da isporuka turbine Nemačkoj, posle završenog servisiranja u Kanadi, nije u skladu sa ugovorom i od tada je bilo nejasno gde se turbina tačno nalazi. Evropska unija osporava argumente Rusije i Gasproma da su problemi sa turbinama razlog za naglo smanjenje količina gasa koji se isporučuje kroz gasovod Severni tok 1, kojim se iz Rusije, ispod Baltičkog mora, gas trasportuje u Nemačku. Smanjenje isporučenih količina gasa povećalo je rizik od nestašice i racionalizacije gasa u Evropi ove zime.

18:09 Ruski vojnici koji su odbili da se bore u Ukrajini strpani u zatvor

Grupa ruskih vojnika optužila je svoje zapovednike da su ih strpali u zatvor u istočnoj Ukrajini nakon što su odbili da se bore, javlja Gardijan dodajući da se radi o retkom slučaju javnog iskazivanja nezadovoljstva u redovima ruske vojske zbog invazije na Ukrajinu.

Maksim Grebenjuk, pravnik koji vodi moskovsku organizaciju Vojni ombudsman, rekao je da su najmanje četiri ruska vojnika podnela pismene žalbe glavnom tužitelju, u kojima traže kaznu za svoje nadređene koji su naredili njihovo zatvaranje.

„Već sad imamo popis od 70 ruskih vojnika koje su držali kao zatvorenike. Ukupno je zatvoreno oko 140 vojnika“, rekao je Grebenjuk, koji zastupa vojnike.

"Radimo na tome da osiguramo da Rusija ne iskoristi poziciju proizvođača energije da profitira od agresije (na Ukrajinu) na štetu ranjivih zemalja. Nastavićemo sa našim nedavnim potezima kako bismo obezbedili snabdevanje energijom, stabilizovali tržišta i ublažili rast cena energije izazvan akcijama Rusije i vanrednim tržišnim uslovima", naveli su.

17:38 G7 i EU osudili pokušaje Rusije da koristi izvoz energenata kao oružje

Ministri spoljnih poslova članica Grupe sedam najbogatijih zapadnih demokratija (G7) i šef evropske diplomatije Žozep Borel osudili su danas pokušaje Rusije da koristi izvoz energenata kao oružje i kao sredstvo geopolitičke prinude, ocenivši da Moskva zbog toga nije pouzdan snabdevač energijom.

Šefovi diplomatija SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Kanade i EU naveli su u zajedničkom saopštenju da će blisko sarađivati kako bi ublažili uticaj poremećaja u snabdevanju na privrede i građane širom sveta i u njihovim zemljama, posebno u cilju zaštite ranjivih grupa.

15:59 - Rusija optužuje SAD za direktnu umešanost u rat u Ukrajini

Rusija je optužila SAD za direktnu umešanost u rat u Ukrajini nakon tvrdnji da su SAD delile obaveštajne podatke sa ukrajinskim snagama.

Rusija je saopštila da je reagovala na komentari Vadima Skibickog, zamenika šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe, o načina na koji je Kijev koristio sisteme za lansiranje raketa velikog dometa HIMARS koje je isporučio SAD na osnovu onoga što je nazvao odličnim satelitskim snimcima i informacijama u realnom vremenu.

13:45 - Usporena prva ukrajinska pošiljka žita

Prvi brod sa žitaricama koji je napustio Ukrajinu otkako je Rusija započela invaziju, naišao je na loše vreme na Crnom moru i trebalo bi da stigne u Istanbul kasnije nego što je planirano, izjavio je danas turski zvaničnik.

Očekuje se da će brod „Razoni“ pod zastavom Sijera Leonea, koji je juče isplovio iz ukrajinske luke Odesa, sutra ujutru stići u Istanbul, rekao je koordinator zajedničkog centra osnovanom da nadgleda isporuke žitarica Odžan Altunbulak.

Ruski, ukrajinski, turski i zvaničnici UN pregledaće brod nakon što se usidri u Istanbulu. Inspekcije su deo sporazuma koji su Moskva i Kijev potpisale uz posredovanje UN i Turske o izvozu žitarica.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

12:55 - U Rusiji bataljon Azov označen terorističkom organizacijom

Vrhovni sud Rusije, po zahtevu tužilaštva, doneo je odluku kojom se ukrajinski bataljon "Azov" označava terorističkom organizacijom.

Ovom odlukom se bataljon "Azov" označava kao teroristička organizacija i njegove aktivnosti na teritoriji Rusije se zabranjuju, saopštio je sudija, prenosi RIA Novosti.

Protiv jednog broja militanata Azova u Rusiji su već pokrenuti krivični postupci po članovima o ekstremizmu, najamništvu i slično.

13:59 - Zaharova: Vašington destabilizuje svet

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je danas SAD da destabilizuju svet.

Ona je to kazala komentarišući navode da je Kina obustavila uvoz određenog broja tajvanskih prehrambenih proizvoda zbog moguće posete Tajvanu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

"Vašington unosi destabilizaciju u svet. Nijedan sukob nije rešen proteklih decenija, ali je mnogo njih isprovocirano", navela je Zaharova na svom nalogu na Telegramu, a prenosi TAS S.

Marija Zaharova
Marija Zaharovafoto: Profimedia

11:26 - Šojgu tvrdi: Rusija je uništila šest američkih HIMARS-a

Ruski ministar odbrane Sergej Šojbu rekao je da je Rusija uništila šest američkih raketnih sistema HIMARS od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Interfaks prenosi da je Šojgu takođe tvrdio da je uništeno pet protivbrodskih sistema za lansiranje raketa Harpun. Tvrdnje nisu mogle da se provere iz nezavisnih izvora.

Sergej Šojgu
Sergej Šojgufoto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM

11:00 - Ukrajinci tvrde da su ubili 41.170 ruskih vojnika od početka rata

Ministarstvo odbrane Ukrajine tvrdi da su do sada ubili oko 41.170 ruskih vojnika.

Dodaje se da su uništili 1.750 ruskih tenkova, 4.014 borbenih oklopnih vozila, 223 aviona i 191 helikopter. Tvrdnje nisu proverene iz nezavisnih izvora.

10:35 - Rusija odbacila tvrdnje da koristi Zaporožje kao vojnu bazu

Rusija je odbacila kao netačne tvrdnje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da ruske snage koriste nuklearnu elektranu Zaporožje kao vojnu bazu, navodi se u komentaru ruske delegacije na Konferenciji o reviziji Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.

"U svojoj izjavi na 10. Konferenciji o reviziji Sporazuma o neširenju nukleranog naoružanja, američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je ruske oružane snage da koriste nuklearnu elektranu Zaporožje kao vojnu bazu. Snažno odbacujemo takve optužbe", navodi se u komentaru ruske delegacije, koji je objavljen na njenom sajtu.

Kako se dodaje, Rusija je u više navrata istakla da akcije njenih oružanih snaga ni na koji način ne podrivaju nuklearnu bezbednost Ukrajine i ne ometaju normalan rad elektrane, prenosi TAS S.

10:15 - Šolc: Nemačka snadbeva Ukrajinu najnaprednijim oružjem

Nemačka i dalje snadbeva Ukrajinu najnaprednijim oružjem, uključujući onim koje još nije u upotrebi u nemačkim oružanim snagama, istakao je nemački kancelar Olaf Šolc.

"Isporučili smo sve što smo imali: protivtenkovske i protivvazdušne sisteme, mine, pištolje, tone municije i nesmrtonosnu pomoć", rekao je Šolc u intervjuu za Glob end mejl.

On je dodao da je Nemačka prešla i na složenije i skuplje sisteme, kao što su samohodne haubice, višestruki raketni sistemi, protivvazdušni sistemi i radarski sistem koji detektuje artiljerijske projektile.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

09:09 - Ukrajina otvorila 1451 istragu zločina protiv dece

Ukrajina je otvorila 1451 krivičnu istragu zločina protiv dece.

Zamenik glavnog ukrajinskog tužioca Ihor Mustetsa rekao je da postoji najmanje 668 otvorenih postupaka koji se odnose na nasilje nad decom, što uključuje povrede, ubistva i seksualno nasilje.

09:06 - Sijarto: Ne igrajte se geopolitikom oko Ukrajine

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto pozvao je nuklearne supersile da prestanu da se igraju geopolitičkom situacijom oko Ukajine.

Sijarto je na konferenciji UN za razmatranje napretka u primeni Ugovora o neširenju nuklearnog oružja rekao da Mađarska razume da džave sa nuklearnim oružjem gledaju na sukob u Ukrajini kao na pitanje geopolitičke prirode.

"A neke od tih supersila su geografski daleko od mesta gde se održava rat. Ali za nas, zemlje u susedstvu, ovo je pitanje od vitalnog značaja. Zato tražimo od svih relevantnih aktera: ne igrajte se geopolitikom na naš račun", rekao je Sijarto.

Peter Sijarto
Peter Sijartofoto: Profimedia

08:35 - Novi izveštaj britanskih obaveštajaca

Objavljen je novi izveštaj britanskih obaveštajaca.

U njemu se navodi kako je napad na sedište ruske Crnomorske flote u Sevastopolju na Dan mornarice, najnoviji neuspeh za Crnomorsku flotu u petomesečnom ratu protiv Ukrajine.

"Ti neuspesi, uključuju gubitak krstarice Moskva, vodećeg broda ruske Crnomorske flote, koji se dogodio u aprilu", dodaje se.

08:10 - Zelenski upozorava na moguće poteze Rusije

Zelenski upozorava na "iluzije" da Rusija neće ometati ukrajinski izvoz.

Brod koji je prevozio ukrajinsko žito napustio je luku Odesa prvi put od početka ruske invazije u ponedeljak u skladu sa sporazumom da se deblokira ukrajinski poljoprivredni izvoz i ublaži rastuća globalna kriza hrane.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski opisao je pošiljku kao "prvi pozitivan siglan da postoji šansa da se zaustavi razvoj svetske prehrambene krize".

"Trenutno sve zavisi od sprovođenja bezbednosnih parametara inicijative, što je odgovornost partnera, pre svega UN i Turske. Ne možemo imati iluzije da će se Rusija jednostanvo uzdržati od pokušaja da poremeti ukrajinsi izvoz", naveo je.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

08:05 - Ukrajina istražuje 752 slučaja izdaje

Služba državne bezbednosti Ukrajine saopštila je da istražuje 752 sluačja izdaje i saradnje sa nerijateljem.

Kako navodi agencija, najveći broj slučajeva je dokumentovan u regionima Luganska, Donjecka, Zaporožja i Hersona.

08:00 - "Troje poginulo prilikom evakuacije kod Hersona"

Tri osobe su poginule u ruskom granatiranju tokom evakuacije u minibusu u blizni Hersona, izvestila je ukrajinska vojska.

Operativna komanda Ukrajine "Jug" saopštila je da su tri osobe poginule u napadu na autobus kod Dovhova.

U minibusu je navodno bilo sedam ljudi koji su se evakuisali iz privremeno okupiranog sela Starosilia u oblasti Herson.

07:55 - Pentagon šalje Ukrajini novi milionski paket pomoći

Pentagon je saopštio da će Ukrajini poslati novi paket bezbednosne pomoći u vrednosti do 550 miliona dolara.

Pomoć uključuje dodatnu municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS), preneo je Rojters.

Da bi ispunile svoje evoluirajuće zahteve na bojnom polju, SAD će nastaviti da rade sa svojim saveznicima i partnerima kako bi Ukrajini obezbedile ključne sposobnosti, navodi Pentagon u saopštenju.

Pentagon
Pentagon foto: Profimedia

07:45 - Blinken: Ruske akcije oko Zaporožja vrhunac neodgovornosti

Američki državni sekretar Entoni Blinken nazvao je ruske akcije oko najveće ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje "vrhuncem neodgovornosti", optužujući Moskvu da je koristi kao "nuklearni štit" u napadima na ukrajinske snage.

Vašington je duboko zabrinut što Moskva sada koristi nuklearnu elektranu kao vojnu bazu i puca na ukrajinske snage iz okoline, rekao je Blinken novinarima u Njujorku, preneo je Rojters.

"Naravno da Ukrajinci ne mogu da uzvrate vatru da ne bi došlo do strašne nesreće u nuklearnoj elektrani", rekao je on.

1 / 4 Foto: Profimedia

07:30 - "Snažne eksplozije u Mikolajevu"

U Mikolajevu su se jutros čule snažne eksplozije, a u granatiranju koje su izvele ruske snage povređena je jedna osoba, saopštio je gradonačelnik Oleksandar Senkevič.

Naveo je da je jutros u 4.00 sata granatirano nekoliko okruga Nikolajeva, prenosi Interfaks Ukrajina.

Mikolajev se nalazi na jugu Ukrajine i do sada je više puta bio na udaru ruskih snaga.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.