(BLOG UŽIVO) 158. DAN RATA: Putin uputio najoštriju poruku dosad, Rusi ispalili 2 projektila na Odesu?
ilustracija, Foto: EPA/ AZERBAIJAN ARMENIA NAGORNO KARABAKH CONFLICT, EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON, Profimedia

stanje u ukrajini

(BLOG UŽIVO) 158. DAN RATA: Putin uputio najoštriju poruku dosad, Rusi ispalili 2 projektila na Odesu?

Rusija i Ukrajina ušle su u 158. dan rata

Objavljeno: 23:54h

Danas je 158. dan rata u Ukrajini.

Iz časa u čas:

22:21 - U Lavovu održan protest za branioce iz Azovstala

U Lavovu su danas protestovale porodice i prijatelji zarobljenih vojnika iz Azovstala. Traže zaštitu njihovih prava i hitnu razmenu kako bi im se sačuvali životi.

22:19 - Ukrajinska vojska: Rusi ispalili dva projektila na Odesu

Ukrajinska vojska je danas objavila da su ruske snage ispalile dva projektila na Odesu. Projektili su ispaljeni s područja Krima, navodi vojska na Telegramu.

Nema izveštaja o žrtvama.

20:13 - Turska: Prvi brod sa žitaricama iz Ukrajine kreće 1. avgusta

Portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana potvrdio je u nedelju, 31. jula, da postoji "velika verovatnoća" da bi prvi brod s ukrajinskim žitaricama mogao sutra ujutru, 1. avgusta, da krene iz luke Odese u Ukrajini, prema odredbama sporazuma postignutog 22. jula s Rusijom.

Sporazum o ukidanju blokade, prvi značajniji sporazum između ukrajinske i ruske strane od početka sukoba, ima za cilj da ublaži svetsku prehrambenu krizu u kojoj su cene skočile u nekim od najsiromašnijih zemalja na svetu.

19:09 - Čamac udario u eksploziv u ušću Dunava

Prolaz kroz ušće Dunavskog kanala Bistre je preusmeren nakon što se motorni čamac sudario sa eksplozivnom napravom, prenosi The Kiiv Independent. Nema informacija o žrtvama.

Ukrajina je nastavila plovidbu deltom Dunava početkom jula nakon povlačenja ruskih snaga sa Zmijskog ostrva u blizini delte u Crnom moru.

19:08 - Savetnik Zelenskog: Izbio veliki požar zbog ruskog granatiranja

Na društvenim mrežama objavljen je snimak na kojem se navodno vidi šumski požar u Nikolajevu koji je izbio nakon ruskog granatiranja.

Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog predsednika, podelio je video na Tviteru. "Ogroman šumski požar besni u blizini Nikolajeva nakon granatiranja. Rusija ubija sve živo, uključujući životnu sredinu", napisao je Geraščenko.

18:49 - Ambasadorka SAD: Daćemo Ukrajini ono što joj je potrebno da se brani

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Ukrajini Bridžit A. Brink nazvala je napad na zatvor Olenivka nesavesnim i rekla da će SAD nastaviti da traže odgovornost i daju Ukrajini „ono što joj je potrebno da se odbrani od užasne agresije Moskve.

17:00 Rusi napadaju Bahmut

Ruske snage započele su napad na Bahmut, prenosi agencija AFP tvrdnje svojih novinara koji se nalaze na terenu.

Napad je počeo nakon govora ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je kasno sinoć pozvao civile da napuste liniju fronta u regiji Donjeck.

16:23 Trenutno stanje na frontu u Donbasu

15:37 U Sevastopolju "žuti" nivo terorističke pretnje

U Sevastopolju je proglašen visoki, "žuti" nivo terorističke pretnje nakon napada dronom sa eksplozivom na štab Crnomorske flote, izjavio je gubernator Mihail Razvožajev.

Razvožajev je istakao da je ta mera isključivo preventivna i da vlasti kontrolišu situaciju.

"Ovaj režim se uvodi radi jačanja rada specijalnih službi. On ni na koji način neće uticati na svakodnevni život građana Sevastopolja", rekao je Razvožajev.

15:07 Ukrajina: Ovo je dokaz da su Rusi ubili zarobljene vojnike

Najmanje 53 ukrajinska ratna zarobljenika ubijena su u petak u napadu na zatvor Olenivka. Mihajlo Podoljak, savetnik Vladimira Zelenskog, rekao je danas da fotografije zatvora pokazuju da je eksplozija došla iz zgrade koju kontroliše Rusija.

Oni navode da satelitske fotografije snimljene pre i nakon napada pokazuju da je mala četvrtasta zgrada usred zatvorskog kompleksa Olenivka uništena, a od krova su ostale samo krhotine.

Podoljak je na Tviteru rekao da te slike i nedostatak oštećenja na susednim objektima pokazuju da zgrada nije napadnuta iz vazduha ili artiljerijom i ustvrdio da dokazi pokazuju da je u zgradi aktivirana hiperbarična bomba.

14:37 Tri ključne tačke nove ruske pomorske doktrine

Rusija pojačava pozicije na Arktiku, kako na ekonomskom, tako i na vojnom planu, proizilazi iz nove ruske pomorske doktrine, koja ima tri ključne tačke, a koju je potpisao predsednik Vladimir Putin povodom Dana ruske mornarice.

14:07 Mikolajev nakon granatiranja

13:41 Rusija: Imamo dokaze da iza napada na Olenivku stoji Kijev

Ruski predstavnik Dmitrij Poljanski objavio je danas na Tviteru da Rusija ima „neoborive dokaze ukrajinske odgovornosti za napad na Olenivku“, ruski zatvor u kojem su nedavno ubijena 53 ukrajinska vojnika iz čeličane Azovstal u Marijupolju.

12:43 Žestok napad na Mikolajev, ubijen ukrajinski tajkun

Osnivač i vlasnik kompanije Nibulon, jedne od najvećih ukrajinskih poljoprivrednih kompanija, Aleksij Vadaturski, i njegova supruga poginuli su u ruskom artiljerijskom udaru na Mikolajevsku oblast, izjavio je danas guverner Vitalij Kim.

Guverner je na Telegram kanalu potvrdio da je bračni par poginuo u svom domu u gradu Mikolajevu, koji je granatiran tokom noći i jutros.

12:35 Ukrajina negira napad na rusku flotu na Krimu

Ukrajina je demantovala da je dronom napala glavni štab ruske flote u Crnom moru na Krimu, navodeći da su ruske optužbe "namerna provokacija".

Portparol regionalne uprave Odese, na jugu Ukrajine, rekao je da ruske optužbe o „takozvanom ukrajinskom napadu na generalštab ruske flote u Sevastopolju“ predstavljaju „namernu provokaciju“.

12:11 Ankara: Sutra moguć prvi transport ukrajinskog žita

Postoji velika mogućnost da prvi brod za transport žitarica sutra napusti ukrajinsku luku, izjavio je Ibrahim Kalin, portparol predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Kalin je rekao da će Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu verovatno vrlo brzo završiti konačni plan izvoznih ruta.

11:55 Zelenski: Što više ljudi napusti Donjeck, to će ih manje ubiti ruska vojska

Ukrajinska vlada odlučila je da sprovede obaveznu evakuaciju stanovništva iz istočne Donjecke oblasti, mesta žestokih borbi sa Rusijom, izjavio je predsednik Vladimir Zelenski.

11:26 Putin: Ratna mornarica Rusije uskoro dobija Cirkon

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da će ruska mornarica sledećeg meseca dobiti hipersonične krstareće rakete tipa Cirkon.

Govoreći u Sankt Peterburgu na proslavi Dana ruske mornarice, rekao je da će oblast upotrebe cirkona „zavisiti od ruskih interesa“.

Takođe je rekao i da će uskoro nastupiti nova pomorska doktrina Rusije odnosi se na granice i oblasti od nacionalnog interesa.

"Mi otvoreno određujemo granice i oblasti ruskih nacionalnih interesa, vitalne strateške oblasti. Pre svega, to su vode našeg dela Arktika, Crnog, Ohotskog i Beringovog mora, Baltičkog i Kurilskog moreuza. Svim sredstvima ćemo obezbediti njihovu čvrstu zaštitu", poručio je Putin.

10:56 Rusi granatirali Harkov

Ukrajinska strana je saopštila da su ruske snage jutros izvršile novi raketni napad na Harkov.

"U napadu su uništneni proizvodni pogon, skladište i jedna zgrada. Krov, treći i četvrti sprat su delimično uništeni. U zgradi je izbio požar kojeg je ugasilo 50 vatrogasaca s devet vozila", objavila je ukrajinska služba za hitne situacije.

10:26 Raste broj povređenih u napadu na štab Crnomorske flote

Broj povređenih u napadu dronom na štab Crnomorske flote u Sevastopolju na Krimu, poratsao je na šest, saopštio je guverner Mihail Razvožajev.

10:08 Ovako izgleda škola u Harkovu dan nakon granatiranja?

09:48 Zelenski: Ove godine upola manje žitarica

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da bi žetva ove godine mogla biti upola manja od uobičajene količine.

„Ukrajinska žetva ove godine će verovatno biti duplo manja. Naš glavni cilj je da sprečimo globalnu prehrambenu krizu izazvanu ruskom invazijom. Ipak, žitarice pronalaze način da budu isporučene alternativno", naveo je Zelenski.

09:27 Putin na paradi povodom Dana mornarice Rusije

Na današnjem obeležavanju Dana mornarice Rusije, predsednik i vrhovni komandant oružanih snaga Ruske Federacije Vladimir Putin posmatraće sa vode defile ratnih brodova ruske mornarice u Kronštadu, kod Sankt Peterburga.

Ruski lider tradicionalno prisustvuje defileu brodova ratne mornarice koji se povodom Dana mornarice Rusije održava na reci Nevi.

09:02 Letonija poziva EU da proglasi Rusiju sponzorom terorizma

Letonski ministar spoljnih poslova pozvao je Evropsku uniju da proglasi Rusiju državom sponzorom terorizma.

Edgars Rinkevič je takođe naveo da osuđuje „brutalno ubistvo ukrajinskih zarobljenika od strane ruskih oružanih snaga u Olenivki i stalne zločine koje je ruska vojska počinila protiv Ukrajine“ i pozvao EU da zabrani turističke vize za Ruse.

09:00 Rusija: Gutereš da odreaguje na napad na zatvor

Rusija čeka da generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš odreaguje na napad na pritvorski centar u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je na Telegram kanalu prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Prema njegovim rečima, ruske diplomate su privukle pažnju šefa UN na odgovornost Ukrajine za napad na zgradu zatvora i osudile "pokušaje kijevskog režima da na Rusiju prebaci krivicu za taj zločin".

08:04 Štab ruske Crnomorske flote na Krimu napao je dron

Proruski guverner Sevastopoljske oblasti saopštio je jutros da je ukrajinski dron napao sedište ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, gradu na ukrajinskom poluostrvu Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine.

Kako prenose ruski mediji, pet osoba je povređeno u napadu.

"Nad štaba se pojavio nepoznati predmet. Prve informacije govore da je reč o dronu. U napadu je ranjeno pet osoba, svi zaposleni u štabu Crnomorske u floti. U napadu niko nije stradao, a ranjeni su uručeni. hitna pomoć“, napisao je na telegramu guverner Mihail Razvožaev.

Inače, napad se dogodio na Dan Ratne mornarice Rusije napadnut štab ruske Crnomorske flote, zbog čega su sve najavljene proslave u Sevastopolju otkazane „iz bezbednosnih razloga”.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.