(BLOG UŽIVO) 157. DAN RATA U UKRAJINI: Ambasadorka SAD iznela STRAVIČNU tvrdnju, Rusima nestaje snage?
Rat u Ukrajini, Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL, EPA-EFE/SE​RGEY KOZLOV, Google Earth

LAJV

(BLOG UŽIVO) 157. DAN RATA U UKRAJINI: Ambasadorka SAD iznela STRAVIČNU tvrdnju, Rusima nestaje snage?

Ovo su najvažniji događaji dana

Objavljeno: 21:38h

Danas je 157. dan rata u Ukrajini.

Ovo su najvažniji događaji dana:

20:54 Britanija: Okupacione vlasti u Ukrajini spremaju referendume o otcepljenju

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je procenu da se vlasti koje je Rusija postavila na okupiranim teritorijama na jugu Ukrajine verovatno spremaju da održe referendume o pridruživanju Rusiji ove godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U svom dnevnom obaveštajnom biltenu na Tviteru, ministarstvo je objavilo da su „okupacione vlasti u Ukrajini“ pod sve većim pritiskom Moskve da konsoliduju kontrolu.

Ono je dodalo da Rusija trenutno smatra da su okupirana područja u Ukrajini pod privremenom „civilno-vojnom upravom“.

Prošlog meseca, vojna administracija koju je postavila Moskva u području oko okupiranog grada Hersona saopštila je da se priprema za održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji.

19:45 - Šef britanske obaveštajne službe: Rusima nestaje snage

Direktor britanske obaveštajne agencije MI6 Ričard Mur objavio je na Tviteru da su „Rusi na izmaku snage“.

Mur je ovo napisao komentarišući raniju objavu britanskog Ministarstva odbrane na Tviteru, u kojoj se navodi da „Kremlj postaje očajan“.

"Kremlj postaje očajan. Rusija je izgubila desetine hiljada vojnika i koristi oružje iz sovjetskog doba. Njihove zastarele rakete ubijaju i ranjavaju nevine Ukrajince. Rusija ne može da pobedi u ovom nepravednom ratu", saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

19:25 Ambasadorka SAD: Rusija namerava da izbriše Ukrajinu sa karte sveta

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild izjavila je da više ne treba sumnjati da Rusija namerava da demontira Ukrajinu "i da je potpuno ukloni sa karte sveta".

Ona je u Savetu bezbednosti UN rekla da SAD uočavaju sve jasnije znake da Rusija postavlja temelj za pokušaj aneksije celih ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk, kao i južnih oblasti Herson i Zaporožje.

Ona je navela da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije „čak izjavio da je to ratni cilj Rusije“.

Lavrov je tokom samita lidera zemalja Arapske lige u Kairu prošle nedelje rekao da je sveobuhvatni cilj Moskve u Ukrajini da oslobodi narod od „neprihvatljivog režima“.

18:01 - Britanska i američka vojska u vežbi visoke pripravnosti u Finskoj

Pripadnici britanske i američke vojske učestvovali su zajedno sa finskim vojnicima u vežbi visoke budnosti održanoj u Finskoj.

U četvorodnevnoj vežbi učestvovalo je oko 150 pripadnika britanske vojske i vazduhoplovstva.

Vežba je održana nakon što je NATO potpisao dokumente o procesu pristupanja Finske tom vojnom savezu.

17:59 - Ukrajinsko ministarstvo objavilo je fotografije zapaljenog žita

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je fotografije novinara koji stoji u polju zapaljenog žita.

„Ove fotografije podsećaju ne samo na spaljenu žetvu koja je trebalo da nahrani svet, već i na nehumane okolnosti u kojima novinari i fotografi rade da bi svetu rekli istinu o ruskim zločinima“, piše Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

17:25 Stanovnici Harkova ce dobiti ruske pasoše u avgustu

Stanovnici ukrajinskog regiona Harkov će početi da dobijaju ruske pasoše u avgustu, izjavio je zamenik predsednika Državne Dume za spoljna pitanja, evroazijsku integraciju i odnose sa iseljenicima Artem Turov. "Izdavanje pasoša počelo je na pojednostavljen način u regionima Zaporožje i Herson. U avgustu, oni će već posedovati rusko državljanstvo", kazao je Turov za TAS S. On je naglasio da rusko ministarstvo spoljnih poslova radi na ovom pitanju i, prema njegovom rečima, postoji velika potražnja za ruskim državljanstvom.

15:50 Ukrajina: U oblasti Herson poginulo više od 100 ruskih vojnika

Ukrajinska vojska objavila je da je u novim borbama u oblasti Herson poginulo više od 100 ruskih vojnika i da su uništena dva ruska skladišta municije.

Kijev u toj oblasti priprema svoju najveću kontraofanzivu od početka ruskog napada.

13:39 Šef MI6: Rusija ostaje bez daha

Šef britanske obaveštajne službe MI6 Ričard Mur ocenio je na Tviteru da "Rusija ostaje bez daha" u napadu na Ukrajinu.

Mur je ostavio komentar o "gubitku daha" iznad prethodnog posta na Tviteru britanskog ministarstva odbrane, koje je navelo da ruska vlada postaje "sve više i više očajna, nakon što je izgubila hiljade vojnika u invaziji na Ukrajinu".

13:10 Ukrajina: Od početka rata ubili smo 40.670 ruskih vojnika

Ukrajina je objavila najnovije podatke o broju gubitaka koje je Rusija pretrpela od početka rata. Ukrajinci tvrde da je poginulo 40.670 ruskih vojnika i uništeno 3.995 oklopnih vozila.

Oni kažu da je uništeno i 190 ruskih helikoptera, 1.759 tenkova i 222 aviona.

1 / 3 Foto: Printscreen/Facebook

12:11 Ukrajinci se vraćaju u oslobođeni Mali Rogan

10:11 SAD: Rusija osim Donbasa želi i južne regione

Linda Tomas-Gri nfield, američka ambasadorka u UN kaže da više niko ne sumnja u to da Rusija namerava da rasformiše Ukrajinu.

Kako kaže, SAD vide sve više znakova da Rusija postavlja temelje za pokušaj aneksije istočno-ukrajinskog regiona Donjecka i Luganska, kao i južnih regija Herson i Zaporžje.

09:26 Gasprom potpuno zavrnuo gas Letoniji

Ruski gasni gigant Gasprom saopštio je u subotu ujutro da je potpuno obustavio isporuke gasa Letoniji. Kako se navodi u saopštenju koje prenosi list Komersant, do prekida isporuke je došlo zbog "kršenja ugovora", ali se ne precizira o kakvim se prekršajima radi.

08:56 Nemačke haubice zakazale na frontu?

Nemački kancelar Olaf Šolc od početka rata u Ukrajini nalazi se na udaru kritika zbog izostajanja vojne pomoći Berlina. Kritike ne jenjavaju ni sada kada je odlučio da Kijevu pošalje oružje, jer kako saznaje nemački Špigl, Berlin je u Ukrajinu poslao neispravne haubice PzH 2.000, koje su praktično neupotrebljive na frontu.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

08:40 Rusija: Ukrajina granatirala selo u Brjanskoj oblasti

Ukrajinske trupe granatirale su selo Lomakovka u Brjanskoj oblasti, na zapadu Rusije, saopštio je gubernator Aleksandar Bogomaz.

Naveo je da je oštećeno nekoliko kuća i trafostanica. Rusija od početka sukoba sa Ukrajinom saopštava da ukrajinske snage granatiraju pogranične oblasti na ruskoj strani.

08:20 Ukrajina: Uništili smo mostove preko reke Dnjepar

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je ubila desetine ruskih vojnika i uništila dva skladišta municije i tri mosta u Hersonskoj oblasti, u centru kontraofanzive Kijeva na jugu. Za Rusiju je ovaj region ključan za održavanje linija snabdevanja.

Železnički saobraćaj ka Hersonu preko reke Dnjepar je prekinut, saopštila je Južna komanda ukrajinske vojske. Ovo bi potencijalno moglo dodatno da zakomplikuje snabdevanje ruskih snaga zapadno od reke.

07:59 Ukrajinska vojska: Odbili smo ruske napade

Ruske snage su nastavile sa napadima u nekoliko pravaca, ali ih je ukrajinska vojska odbila, javlja ukrajinski generalštab. Napadnuti su Slavjansk, Bahmut, Avdivka i Novopavlivka.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.