NEMA TOPLE VODE, A NI GREJANJA: Nemci u ogromnom problemu, još jedna bitna stvar posebno zabrinjava
Foto: Profimedia

ŠOK

NEMA TOPLE VODE, A NI GREJANJA: Nemci u ogromnom problemu, još jedna bitna stvar posebno zabrinjava

Evropska unija pristala je da smanji potražnju za ruskim gasom ove zime za 15 odsto

Objavljeno:

Nemački grad Hanover isključio je grejanje, a u javnim zgradama i toplu vodu. To je prvi veliki grad koji je isključio toplu vodu pošto je Rusija dramatično smanjila snabdevanje Nemačke gasom. Nemcima je rečeno da očekuju sveobuhvatne mere smanjenja gasa i dodatne troškove na računima za struju. Evropska unija pristala je da smanji potražnju za ruskim gasom ove zime za 15 odsto. U pokušaju da uštedi energiju, severni grad Hanover odlučio je da u javnim zgradama ili tuševima na bazenima, sportskim halama i teretanama neće više biti tople vode za pranje ruku. Javne česme se takođe gase kako bi se uštedela energija, a neće biti ni noćne rasvete na većim zgradama kao što su zgrada gradske skupštine i muzeji. Belit Onaj, gradonačelnik, rekao je da je cilj da se gradska potrošnja energije smanji za 15 odsto kao reakcija na "neposrednu nestašicu gasa" koja predstavlja značajan izazov za velike gradove.

Energetska kriza: Kako se evropske zemlje nose sa rastućim cenama

Krizni plan EU za štednju gasa

Ako uključujete klimu, zatvorite vrata, naredba prodavnicama u Francuskoj Pravila važe i kada je reč o grejanju.

Nemačka
foto: Profimedia

Grejanja neće biti u javnim zgradama od aprila do kraja septembra svake godine. Maksimalna sobna temperatura do kraja godine može biti 20 stepeni uz neke izuzetke. Grad takođe zabranjuje i korišćenje klima uređaja, grejalica i radijatora. Ove odluke podudaraju se sa najavama koje su se čule u Berlinu prošle nedelje. Nemačka se u međuvremenu da izgradi sopstvene rezerve uoči zime. Drugi gradovi, poput Augzburga u Bavarskoj, već su uveli mere kao što je gašenje javnih česama. Cilj gradskih vlasti u Hanoveru da se uštedi gas podudara se sa ciljem cele Evropske unije - smanji zavisnost od energenta koji se uvozi iz Rusije. Nemačka je u četvrtak, 28. jula potvrdila da će potrošači gas plaćati mnogo više nego što se ranije očekivalo. Time bi se osiguralo da u narednim mesecima energetske kompanije ne bankrotiraju. "Još ne možemo da kažemo koliko će gas koštati u novembru, ali neprijatna vest je da će to definitivno biti nekoliko stotina evra po domaćinstvu", rekao je Robert Habek, ministar ekonomije. Porodice će godišnje plaćati dodatnih 500 evra, ukazuju neki izveštaji. Nemačka se dugo oslanjala na ruski gas za sopstvene energetske potrebe, ali je nedavno optužila Rusiju da ograničava protok kao kontrameru na sankcije EU zbog rata u Ukrajini. Rusija to negira.

"Nervirajte Putina, smanjite upotrebu energije" - Nemačka će zabraniti uvoz ruske nafte do kraja godine

Zašto je Rusija smanjila isporuku gasa Evropi

Može li svet opstati bez ruske nafte i gasa Pre početka rata, zalihe ruskog gasa pokrivale su polovinu potreba nemačkog stanovništva, sada zadovoljavaju četvrtinu potreba. Nemačka nije jedina država koja uvodi restriktivne mere kada je reč o korišćenju električne energije. Francuska vlada ograničava vreme za rad velikih neonskih reklama, a vlasnici prodavnica su u obavezi da drže zatvorena vrata kada je klima uključena. Ministarka za zaštitu životne sredine Anjes Panije-Runaše rekla je za list Žurnal du Dimanš da su nova pravila već na snazi u nekim regionima, a da će uskoro postati obavezna širom zemlje. Nekolicini zemalja, poput Poljske, Bugarske, Finske, Danske i Holandije, obustavljene su isporuke gasa iz Rusije nakon što su odbile ruski zahtev da plate energente u rubljama. Poskupljenje struje najavljeno je i u Srbiji, a Fiskalni savet, nezavisni finansijski organ Skupštine Srbije, početkom jula 2022. godine, objavio je analizu u kojoj piše o razlozima zašto je neophodno da struja za domaćinstvo i privredu poskupi. Više o tome možete pročitati ovde.

(Espreso/BBC na srpskom)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.