RUSIJA JE UPRAVO PRIHVATILA ZAHTEV AMERIKANACA: Da, i to se DESILO!
Foto: Profimedia

javljeno

RUSIJA JE UPRAVO PRIHVATILA ZAHTEV AMERIKANACA: Da, i to se DESILO!

Njihov poslednji razgovor održan je 15. februara ove godine, desetak dana pre nego što je počeo sukob u Ukrajini

Objavljeno:

Rusija je prihvatila zahtev SAD za razgovor američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, izjavio je danas portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

On je rekao da Vašington i dalje očekuje da će se razgovor održati narednih dana, preneo je Rojters.

Blinken je juče rekao da će iskoristiti planirani poziv da izvrši pritisak na Lavrova da odgovori na "značajnu ponudu" koju je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena iznela Moskvi da obezbedi oslobađanje američkih državljana - košarkašice Britni Griner i marinca Pola Vilana, koji su zatvoreni u Rusiji.

Entoni Blinken
foto: Profimedia

Kako je izvestio CNN, posle višemesečne interne debate, Bajdenova administracija je ponudila da razmeni ruskog trgovca oružja Viktora Buta, koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD, za Grinerovu i Vilana.

Marinac Pol Vilan je 2020. godine osuđen na 16 godina zatvora zbog špijunaže. On i njegova porodica sve vreme tvrde da je on nevino osuđen, a ove navode negirala je i Vlada SAD, piše Huff post.

Pol Vilan
Pol Vilanfoto: EPA/YURI KOCHETKOV

Košarkašica Britni Griner, koja se nekoliko meseci nalazi u ruskom zatvoru, priznala je na sudu da je u prtljagu imala ulje kanabisa dok je bila na aerodromu u Moskvi, navodeći da ga je slučajno spakovala u kofer.

Njihov poslednji razgovor održan je 15. februara ove godine, desetak dana pre nego što je počeo sukob u Ukrajini.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.