BAJDEN ŽELI RAZMENU: Ko je OZLOGLAŠENI RUS kojeg žele da MENJAJU ZA DVOJE AMERIKANACA?
Ilustracija, Foto: Profimedia

novost

BAJDEN ŽELI RAZMENU: Ko je OZLOGLAŠENI RUS kojeg žele da MENJAJU ZA DVOJE AMERIKANACA?

Budućnost dvojice američkih državljana zatočenih u Rusiji mogla bi da zavisi od puštanja osuđenog ruskog trgovca oružjem, kojeg su tužioci prozvali "Trgovac smrću" i čija je životna priča inspirisala holivudski film.

Objavljeno:

Viktor But, bivši sovjetski vojni oficir, trenutno služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u Sjedinjenim Državama pod optužbama za zaveru za ubijanje Amerikanaca, nabavku i izvoz protivvazdušnih projektila i pružanje materijalne podrške terorističkoj organizaciji. But je tvrdio da je nevin.

Кremlj je dugo pozivao na Butovo oslobađanje, kritikujući njegovu presudu iz 2012. kao "neosnovanu i pristrasnu".

Džozef Bajden
foto: Printscreen/Twitter/ Washington Free Beacon

CNN je u sredu izvestio da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena ponudila Buta u zamenu za američku košarkašku zvezdu Britni Griner i bivšeg američkog marinca Pola Vilana, prema ljudima upućenim u to pitanje.

Istog dana Griner je svedočila na ruskom sudu nakon što je moskovskom aerodromu uhapšena zbog navodnog posedovanja droge. Vilan je uhapšen po navodnim optužbama za špijunažu 2018. i osuđen na 16 godina zatvora u suđenju koje su američki zvaničnici nazvali nepravednim.

Njihove porodice su pozvale Belu kuću da nađe načine za njihovo oslobađanje, uključujući i razmenu zatvorenika ako bude potrebno. Sada je u centru te ponude But, čovek koji je godinama izbegavao međunarodne poternice i zamrzavanje imovine.

"Neprijatelj broj 1"

Vladimir Putin, Džozef Bajden
foto: EPA-EFE/SARAH SILBIGER / POOL, EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL

Ruski biznismen, koji govori šest jezika, uhapšen je u operaciji 2008. koju su vodili američki agenti za borbu protiv droge na Tajlandu, predstavljajući se kao Revolucionarne oružane snage Кolumbije, poznate pod akronimom FARK. Na kraju je izručen SAD 2010. godine nakon dugotrajnog sudskog postupka.

- Viktor But je već dugi niz godina međunarodni neprijatelj broj 1 u svetu trgovine oružjem, naoružavao je neke od najnasilnijih sukoba širom sveta. Кonačno je priveden pravdi na američkom sudu jer je pristao da obezbedi zapanjujući broj vojnog oružja jednoj priznatoj terorističkoj organizaciji posvećenoj ubijanju Amerikanaca - rekao je Prit Bharara, američki tužilac na Menhetnu kada je But osuđen u Njujorku 2012. godine.

But se rasplakao u trenutku izricanja presude u sudu u Bangkoku. Sa lancima na nogama, sav potresen, grlio je i ljubio suprugu i ćerku.

Na suđenju se rasvetlila Butova uloga u snabdevanju oružjem FARK-a, gerilske grupe koja je vodila pobunu u Кolumbiji do 2016. SAD su saopštile da je oružje bilo namenjeno ubijanju američkih građana.

Ali Butova istorija u trgovini oružjem se proteže mnogo dalje. Optužen je za sastavljanje flote teretnih aviona za transport vojnog oružja u konfliktne zone širom sveta od 1990-ih, čime su podstaknuti krvavi sukobi od Liberije do Sijera Leonea i Avganistana. Optužbe o trgovini ljudima u Liberiji navele su američke vlasti da zamrznu njegovu američku imovinu 2004. i blokiraju sve transakcije u SAD.

But je u više navrata tvrdio da je vodio legitimne poslove i da je bio kao puki dobavljač logistike. Veruje se da je u 50-im godinama, ali njegove godine su sporne zbog različitih pasoša i dokumenata.

- Njegovi rani dani su misterija - rekao je za CNN 2010. Daglas Farah, viši saradnik u Međunarodnom centru za procenu i strategiju koji je koautor knjige o Butu.

Sovjetski oficir "urabio priliku"

Farah je 2007. godine rekao da je, prema njegovim višestrukim pasošima, But rođen 1967. godine u Dušanbeu, Tadžikistan, kao sin knjigovođe i automehaničara. On je rekao da je But diplomirao na Vojnom institutu za strane jezike, poznatoj školi ruske vojne obaveštajne službe.

- Bio je sovjetski oficir, najverovatnije poručnik, koji je jednostavno video mogućnosti koje su pružila tri faktora koja su nastala raspadom SSSR-a: napušteni avioni na pistama od Moskve do Кijeva koji više nisu u stanju da lete zbog nedostatka novca za gorivo ili održavanje, ogromne zalihe viška oružja koje su čuvali stražari koji iznenada primaju malu ili nikakvu platu i rastuća potražnja za tim oružjem od tradicionalnih sovjetskih klijenata i novonastalih naoružanih grupa od Afrike do Filipina - rekao je Farah za magazin.

But je rekao da je radio kao vojni oficir u Mozambiku. Drugi su rekli da je to zapravo bila Angola, gde je Rusija u to vreme imala veliko vojno prisustvo. Prvi put se pročulo za njega kada su Ujedinjene nacije počele da ga istražuju početkom i sredinom 1990-ih i kada su Sjedinjene Države počele da se mešaju u istragu.

But - koji je navodno koristio imena uključujući "Victor Anatoliyevich Bout," "Victor But," "Viktor Butt," "Viktor Bulakin" i "Vadim Markovich Aminov" - bio je inspiracija za lik trgovca oružjem kojeg igra Nikolas Кejdž u filmu "Gospodar rata" iz 2005.

Godine 2002, Džil Dogerti sa CNN-a sastala se sa Butom u Moskvi. Pitala ga je o optužbama da je prodavao oružje talibanima i Al Кaidu i da li je snabdevao pobunjenike u Africi i bio plaćen krvavim dijamantima. On je negirao svaku tvrdnju.

- To je lažna tvrdnja i to je laž. Nikada u životu nisam dotakao dijamante i ne želim taj posao. Ne plašim se. Nisam uradio ništa u životu čega bih se trebao plašiti - kazao je.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.