"DOBAR POČETAK, ALI NE I KRAJ": Turski ministar odbrane PROKOMENTARISAO MEMORANDUM sa Švedskom i Finskom
Foto: Profimedia

oglasio se!

"DOBAR POČETAK, ALI NE I KRAJ": Turski ministar odbrane PROKOMENTARISAO MEMORANDUM sa Švedskom i Finskom

"Očekujemo da oni ispune svoje obaveze"

Objavljeno:

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je danas da trilateralni memorandum, koji su ranije tokom samita NATO-a u Madridu potpisale Švedska, Finska i Turska, predstavlja "dobar početak, ali ne i kraj", javlja turska državna agencija Anadolija.

"Očekujemo da oni ispune svoje obaveze", rekao je Akar posle sastanka sa letonskim kolegom Artisom Pabriksom u Rigi, o pitanjima odbrane i saradnji u okviru saveza NATO.

Samit, NATO, Rusija, Brisel
foto: Profimedia

Tokom samita NATO prošlog meseca, lideri tri zemlje složili su se oko trilateralnog memoranduma u vezi sa turskim bezbednosnim pitanjima, što je otvorilo put Finskoj i Švedskoj ka članstvu u vojnom savezu.

Neki od zahteva Turske bili su da Stokholm i Helsinki ne pružaju podršku kurdskim snagama u Siriji, koje Ankara smatra ogrankom Radničke partije Kurdistana označene kao teroristička organizacija, kao i ukidanje restrikcija na izvoz oružja Turskoj.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije je više puta optužio Finsku i Švedsku da pružaju podršku kurdskim aktivistima i naveo da Turska neće podržati članstvo dve zemlje u NATO ukoliko one ne promene politiku.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.