UTVRĐENA CENA KOLOSEUMA: Naučnici izračunali koliko bi mogla da KOŠTA najpoznatija antička ARENA na svetu!
Koloseum, Foto: AP / Andrew Medichini

RIM

UTVRĐENA CENA KOLOSEUMA: Naučnici izračunali koliko bi mogla da KOŠTA najpoznatija antička ARENA na svetu!

Stručnjaci predvođeni Markom Vulpijanijem kvantifikovali su i sve druge faktore kroz ekonomski doprinos, indirektnu upotrebu i društveni značaj, a isto namervaju da urade i sa mnogim drugim "neprocenjivim" kulturnim spomenicima

Objavljeno:

Najpoznatija antička arena na svetu, rimski Koloseum, dobio je cenu nakon što su naučnici utvrdili koliko bi mogao da košta.

Bez obzira na to što nije na prodaju, ekonomski stručnjaci procenili su njegovu vrednost uzimajući u obzir brojne faktore, kao što su njegov istorijski i kulturološki značaj i zaključili su da je vredan 77 milijardi erva (79 milijardi dolara).

Prema ovonedeljnom izveštaju konsultantske kuća "Deloitte", jedan od faktora koji su uzeti u obzir jeste njegov značajan doprinos budžetu Italije, budući da od turista zarađuje 1,4 milijardu evra godišnje.

Stručnjaci predvođeni Markom Vulpijanijem kvantifikovali su i sve druge faktore kroz ekonomski doprinos, indirektnu upotrebu i društveni značaj, a isto namervaju da urade i sa mnogim drugim "neprocenjivim" kulturnim spomenicima.

Prema ispitivanju javnog mnjenja koje kompanija sprovela, pokazalo se da 87 odsto ispitanika doživljava Koloseum kao najvažniju kulturnu atrakciju Italije, dok je 52 procenta reklo da je obišlo Rim zbog tog spomenika.

Čak 70 odsto ispitanih smatra da bi svi na svetu trebalo da plaćaju restauraciju i konzervaciju Flavijevog amfiteatra, kako se Koloseum zvanično naziva, jer ga smatra globalnom ikonom.

Koloseum je najposećenija turistička atrakcija u Italiji, koju je, prema podacima iz 2019, samo te godine posetilo sedam miliona ljudi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.