PRVI PUT U ISTORIJI: Koloseum za turiste otvorio podzemne tunele i odaje gde su se gladijatori pripremali za borbe!
Rim, Foto: Promo

NEVEROVATNO

PRVI PUT U ISTORIJI: Koloseum za turiste otvorio podzemne tunele i odaje gde su se gladijatori pripremali za borbe!

Projekt obnove izveden je u tri glavne faze, počevši temeljnim čišćenjem pročelja spomenika, a zatim prelaskom u podzemna područja

Objavljeno:

Posetioci Koloseuma u Rimu će konačno moći u potpunosti da uživaju u istraživanju podzemnih tunela I odaja gde su se gladijatori I životinje pripremali za borbe.

Delovi podzemlja rimskog Koloseuma su već bili otvarani za javnost, ali nakon obnove i radova, posetioci će moći da šetaju prolazima, u kojima su životinje i gladijatori čekali pre nego što uđu u arenu. Alfonsina Russo, direktorka Arheološkog parka Koloseum, rekla je da će ovo omogućiti ljudima da bolje razumeju kako je Koloseum nekada funkcionisao. “Ova obnova je apsolutno važna za arheološka istraživanja, jer nam omogućava da rekontruišemo istoriju Koloseuma” , dodala je. Projekt obnove izveden je u tri glavne faze, počevši temeljnim čišćenjem pročelja spomenika, a zatim prelaskom u podzemna područja. Mali deo hipogeje otvoren je za javnost 2016. godine. Glavni radovi na restauraciji su započeli 2018. godine, ali ih je odložila pandemija. Čitav tim stručnjaka - arheologa, restauratora, inženjera i arhitekti - radio je na tome da Koloseum približe nekadašnjem sjaju. Međutim, ovo nije kraj radova u Koloseumu. Ministarstvo kulture Italije objavilo je planove za izgradnju drvene arene koja će prekriti hipogeje, a koja će služiti za koncerte i druge vrste kulturnih događanja.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.