PRED EVROPSKOM UNIJOM JE OGROMNA ODLUKA: Mišljenja su podeljena, ULOG JE OGROMAN!
Evropska unija, Foto: Profimedia

VAŽNO

PRED EVROPSKOM UNIJOM JE OGROMNA ODLUKA: Mišljenja su podeljena, ULOG JE OGROMAN!

Plan Evropske komisije da članice Evropske Unije u sledećih osam meseci smanje potrošnju gasa za 15 odsto teško će proći, jer se najmanje 12 država dosad usprotivilo tom prijedlogu ili je iskazalo rezerve, prema pisanju agencija.

Objavljeno:

Kako sada stoje stvari, Komisijin krizni plan kojim Evropi želi osigurati dovoljno fasa za iduću zimu nema podršku većine država članica za njegovo usvajanje, tvrdi portal Politico.

Planu su se prve javno usprotivile vlade Španije i Portugala, zemalja koje malo zavise od ruskog gasa. One ne očekuju nestašicu tog energenta ako Rusija zatvori Evropi ventile na gasovodima, za razliku od Nemačke koja je do nedavno 55 odsto gasa dobijala od kompanije Gazprom, a boji se da će njena skladišta do zime ostati nepopunjena. Španska ministarka za ekološku tranziciju Teresa Ribera ne vidi mogućnost za solidarnost te zemlje s članicama EU koje mogu biti pogođene nestašicom.

Gorivo, Pumpe, Nafta
foto: Uprava carine

– Mi ćemo braniti evropske vrednosti, ali nećemo prihvatiti žrtvu u vezi s pitanjem o kojem nam čak nije bilo dopušteno dati svoje mišljenje, rekla je Ribera. "Šta god da se dogodilo, španske porodice neće patiti od redukcija gasa ili struje u njihovim domovima" - dodala je.

I portugalski ministar Joao Galamba je "totalno protiv" Komisijinog plana štednje. Smatra da plan nema puno logike jer Portugal, poput Španije, gotovo i nije cevovodima povezan s ostatkom Evrope, pa ne može ni priteći u pomoć onima koji gasa neće imati dovoljno. Plan "ne uzima u obzir razlike među zemljama", kazao je Galamba, prenosi Novi list.

Slično misle Grčka i Kipar, pitajući se kako će njihov ušteđeni gas u slučaju potrebe dopreti do severnih zemalja Evrope ako ih ne povezuju prikladni cevovodi.

Čudno je kako je Komisija mogla izneti tu objavu bez ozbiljne konsultacije, rekao je grčki ministar energije Kostas Skrekas. Predlog Komisije ne podupire ni Poljska koja je svoja skladišta gasa popunila čak 98 posto, kao retko koja zemlja u Evropi.

"Mehanizam solidarnosti ne smije voditi u redukciju energetske sigurnosti bilo koje članice" bila je izričita Anna Moskwa, poljska ministarka za klimu. Nezadovoljan reakcijama, njemački vicekancelar Robert Habeck kritikovao je zemlje koje nisu spremne podržati krizni plan Komisije.

"Moramo štediti energiju u Evropi, a iznad svega gas. To takođe znači da zemlje koje nisu izravno pogođene redukcijama gasa iz Rusije trebaju pomoći ostalim zemljama. U suprotnom, neće biti evropske solidarnosti, kazao je Habeck.

Vladimir Putin, Evri, Gas
foto: Profimedia

Štednja gasa od 15 posto, koju predlaže Komisija, trebala bi u prvoj fazi biti dobrovoljna za sve članice EU. Ako bi se situacija s tim energentom dodatno pogoršala i ako bi zapretila "velika opasnost" od nestašice u Europi, nastupila bi sledeća faza štednje u kojoj bi Komisija dobila pravo da svim državama nametne obavezno smanjivanje potrošnje gasa, uz moguće kazne za članice koje štednju ne provode.

Upravo težnja Komisije da dobije ovlašćenje nametanja obvezne štednje državama glavni je kamen spoticanja te je izazvao najveći otpor članica Evropske Unije.

Predlog Komisije, prema agencijama, zasad su otvoreno podržali samo Nemačka, Nizozemska, Danska i Luksemburg. Međutim, vlade Nizozemske i Danske takođe se protive davanju Komisiji prevelika ovlaštenja. I ostale države, poput Francuske, Italije, Irske i Malte, žele zadržati mogućnost amandmana i veta na Komisijine predloge. Brojne članice EU upozoravaju da su već napravile vlastite planove i krizne mehanizme za slučaj nestašica energije ove zime.

Države članice žele imati mogućnost da same pokrenu krizne mehanizme. To nije nešto čega se žele odreći i prepustiti Komisiji, objasnio je Rojtersu neimenovani zvaničnik EU.

Mađarska je u međuvremenu zabranila izvoz gasa iz zemlje. Ona se smatra vrlo ugroženom u slučaju obustave ruskog gasa kojim zadovoljava 85 odsto potreba.

Budući da su mađarska skladišta gasa popunjena 46 odsto, ministar spoljnih poslova Peter Szijarto prošle nedeljeotputovao je u Moskvu, gde je zatražio dodatne isporuke tog energenta. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obećao mu je da će Moskva "razmotriti" molbu.

Istovremeno Poljska želi da razina štednje gasa u Evropi bude niža od 15 odsto, dok Nemačka želi povećati postotak. Francuska vlada protivi se istom nivou štednje za sve, dok Italija traži da se u EU ograniči cena gasa kako bi pojeftinio.

Evropska komsiija, prema Financial Timesu, proteklih je dana "dodavala amandmane" na svoj prijedlog kako bi prošao. Hoće li skupiti dovoljno glasova za plan, više će se znati nakon izvanrednog sastanka ministara energije svih članica EU najavljenom za utorak.

Želite da vam "Blic Biznis" donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.