NEKADA NAJBOLJI ČOVEKOV PRIJATELJ, BUDUĆNOST NE IZGLEDA TAKO SVETLA: Pogledajte kako izgleda PAS NOVOG DOBA!(VIDEO)
Printscreen, Foto: Printscreen/youtube/Aleksandar Atamanov

NOVE TEHNOLOGIJE

NEKADA NAJBOLJI ČOVEKOV PRIJATELJ, BUDUĆNOST NE IZGLEDA TAKO SVETLA: Pogledajte kako izgleda PAS NOVOG DOBA!(VIDEO)

Kada je mašina predstavljena, reakcije su bile podeljene jer se pokrenula debata o tome da li bi trebalo još više da se razvija

Objavljeno:

Snimak koji prikazuje robotskog psa kako puca proširio se internetom i podigao je sumnje da se takva tehnologija već uveliko koristi.

Četvoronožni roboti su poslednjih godina jedno od najvećih dostignuća u robotici.

Mali su, okretni i sposobni da se kreću terenima koji predstavljaju veliki problem za mašine sa točkovima. Mnogi od njih, poput onih koje je razvila kompanija "Boston Dynamics" izgledali su baš kao kućni ljubimci.

Međutim, bilo je samo pitanje vremena kada će neko na njih postaviti i oružje.

Na snimku se može videti robot na čijim leđima je postavljena automatska puška koja ispaljuje municiju.

Aleksandar Atamanov, čovek koji stoji iza snimka, navodno je veliki ljubitelj vojne opreme, a pre nekoliko meseci je postavio sliku robotskog psa koji mu donosi šoljicu kafe.

Smatra se da je on ovu mašinu za ubijanje sam izradio.

Dobra i loša vest

Čini se da je Atamanov samo spojio svoja dva interesovanja u jedan projekat, ali je krajnji proizvod veoma opasna igračka. Robot-pas nema dobru reakciju kada oružje zapuca tako da se smatra da posao nije urađen krajnje profesionalno.

Takođe, ne izgleda kao da pas puca u neku određenu metu i da je pogađa precizno.

Sudeći prema slikama koje je Rus ranije postavljao na društvenim mrežama, može se videti da je pozirao sa robotom, ali i sa oružjem koje izgleda potpuno isto kao na ovom snimku koji je mnoge zaprepastio.

Psi roboti su programirani da izvode sve moguće balansirane pokrete, ali je jasno da ovaj ne može da zadrži ravnotežu dok ispaljuje metke.

Primer policijskog robota

Svakako, ovaj robot nije namenjen ratištu niti je dizajniran da bude upućen na neku takvu lokaciju u skorijoj budućnosti što je dobra vest.

Loša vest je da takva tehnologija već postoji.

Prošle godine je američka firma "Ghost Robotics" predstavila kvadripedalnog robota, jedinicu "Vision 60", sa oružjem koje ima 30x optički zum, termalnu kameru i doseg od 1.200 metara. Opremljen je senzorima koji mu dozvoljavaju da funkcioniše i danju i noću.

Oružje je proizvela kompanija "Sword International", a za sada nije poznato da li se ovakva kombinacija robota i neskavidašnjeg pištolja nalazi na tržištu. Ipak, proizvod bi uskoro mogao da se nađe u prodaji.

Kada je mašina predstavljena, reakcije su bile podeljene jer se pokrenula debata o tome da li bi trebalo još više da se razvija.

Proizvođači oružja mogu da nađu hiljade razloga zašto bi želeli da se ovakvo oružje razvije, a Njujork tajms je svojevremeno pisao da je veštačka inteligencija korišćena u likvidaciji iranskog nuklearnog naučnika koji se nalazio u automobilu kada je ubijen. Iako su meci pogodili naučnika, njegova žena koja je sedela samo nekoliko centimetara dalje je bila nepovređena.

Veruje se da kineska vojska takođe eksperimentiše sa četvoronožnim mašinama, uključujući i jednog koji bi mogao da bude opremljen puškama ili čak dimnim bombama.

Prednost naoružanih pasa-robota je što mogu da kreću u prostorima koji su ljudima nepristupačni tako da mogu biti uposleni u talačkim krizama do ratovanja. Čak i na bojištu bi stabilni robot, koga je tečko uočiti i ubiti, bio veoma efikasan.

Tehnologija koja robote pretvara u smrtonosno oružje i cilja ljudske mete već postoji, a pravo pitanje je koliko još možemo pravdati njihovu kontinuiranu upotrebu i dalji razvoj.

Dronovi se već uveliko koriste ne samo za nadgledanje već i za ubijanje.

Sa druge strane, postoje kompanije poput "Boston Dynamics" koje imaju strogu politiku kako bi sprečili da se njihove mašine pretvaraju u oružja.

Ono što je sigurno jeste da niko ne želi da se jednog dana čovekov najbolji prijatelj okrene protiv nas kao što je to prikazano u epizodi "Metalhead" popularne serije "Black Mirror".

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.