"BRITANSKI PABLO ESKOBAR" USKORO IZLAZI NA SLOBODU? Tužioci veruju da krije 1 STVAR
Zatvor, Foto: Vladimir Sporčić, Ilustracija

OSUĐEN

"BRITANSKI PABLO ESKOBAR" USKORO IZLAZI NA SLOBODU? Tužioci veruju da krije 1 STVAR

Još 2013. godine tužioci suda u Džersiju izneli su obim Vorenove mreže za pranje novca

Objavljeno:

Tužioci veruju da je "britanski Pablo Eskobar" negde sakrio oko 230 miliona evra, dok se priprema za izlazak iz zatvora.

Kertis Voren bi trebalo da izađe iz zatvora u novembru ove godine, kada mu istekne kazna od 13 godina zatvora.

Nazivajući ga "najozloglašenijim gangsterom Liverpula", Liverpool Echo piše da su tužioci svesni "mutne mreže skrivenih sredstava" preko koje je mogao da pristupi novcu zarađenom u trgovini drogom.

Voren je osuđen 2009. na 13 godina zatvora nakon što je proglašen krivim zbog zavere za šverc kanabisa. Međutim, on insistira da nema novca i da prethodno nije platio nalog za konfiskaciju zbog kojeg bi otišao iz zatvora pre mnogo godina.

Još 2013. godine tužioci suda u Džersiju izneli su obim Vorenove mreže za pranje novca.

Tadašnji državni tužilac Hauard Šarp rekao je sudu da je operacija uključivala račune u švajcarskim bankama, preduzeća za iskopavanje zlata u Gvajani i imovinsku šemu u Turskoj.

Vorenu je naloženo da plati 200 miliona evra putem naloga za konfiskaciju ili da provede još jednu deceniju iza rešetaka nakon što su sudije podržale Šarpov slučaj.

On je tada rekao da mu nije preostalo para i da nije uplatio novac, a njegov advokat je snimak koji je tužilaštvo koristilo kao dokaz označio kao "hvalisanje i glupost".

Na snimcima snimljenim u holandskom zatvoru 2004. Voren je razgovarao o pranju novca, gde je rekao da je "ponekad" oprao između 10 i 15 miliona evra nedeljno.

Kako bi uskoro mogao da se nađe na slobodi, veruje se da je možda uspeo da sakrije oko 230 miliona evra za koje tužioci veruju da ih još uvek ima.

U međuvremenu, The Times sugeriše da bi mogao da ima torbe pune miliona evra sakrivenih u raznim baštama oko Liverpula, iako mu, prema uslovima puštanja na slobodu, možda neće biti dozvoljeno da se vrati u grad.

Kada izađe iz zatvora, biće pod nadzorom vlasti, koje će tražiti bilo kakav znak da je pristupio skrivenoj zalihi novca.

(Espreso / Liverpool Echo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.