KADA I ZA KOLIKO ĆE NAM POSKUPETI STRUJA? Ovu odluku građani Srbije iščekuju sa zebnjom
Plaćanje struje, Foto: Nemanja Pančić

IZVESNO JE

KADA I ZA KOLIKO ĆE NAM POSKUPETI STRUJA? Ovu odluku građani Srbije iščekuju sa zebnjom

Da je poskupljenje neophodno pre početka grejne sezone potvrdio je izveštaj Fiskalnog saveta

Objavljeno:

Svi se slažu u jednom - cena struje mora da poskupi, međutim još se ne zna kada i za koliko. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će se nastojati da povećanje za stanovništvo ne bude veće od 10 odsto, dok je stav Fiskalnog saveta da cena struje treba da poraste 15 do 20 odsto, jer to može obezbediti finansijsku stabilizaciju i oporavak EPS-a.

Izvesno je da će skok cene struje zavrteti novi talas poskupljenja roba i usluga, te je jasno zašto se sa ne žuri sa tom merom. Sa druge strane svako odlaganje predstavlja čist gubitak za EPS.

Da je poskupljenje neophodno pre početka grejne sezone potvrdio je izveštaj Fiskalnog saveta. U njemu se navodi da je u kratkom roku neophodna finansijska stabilizacija EPS-a kako bi se sprečilo da to preduzeće u sledećoj grejnoj sezoni ponovo napravi gubitke reda veličine 400 do 450 miliona evra.

"Pod uslovom da se najveći rashodi preduzeća striktno drže pod kontrolom, naše analize pokazuju da je u EPS-u potrebno povećanje struje za 15 do 20 odsto. To bi povećalo prihode preduzeća blizu 350 do 400 miliona evra, što bi uz ostale kratkoročne mere bilo dovoljno da EPS pregura grejnu sezonu bez gomilanja novih gubitaka i zaduživanja", navedeno je u izveštaju Fiskalnog saveta.

Napominju da je predloženo poskupljenje "bolna mera", ali ukoliko se bude odlagalo šteta po EPS, privredu i građane biće još veća.

"Bez toga nastavilo bi se finansijsko propadanje preduzeća, uz neodrživ rast dugova EPS-a koje bi u narednim godinama skoro izvesno otplaćivali s kamatom svi poreski obveznici", navodi se u izveštaju.

1 / 3 Foto: Profimedia

Zamrznute cene

I dok su gotovo sve države u Evropi povećale cenu struje za komercijalne kupce u Srbiji do kraja avgusta privreda može da računa na cenu struje od 75 evra po megavat satu. Šta će biti od 1. septembra znaće se verovatno početkom avgusta. Ukoliko država odobri poskupljenje struje, EPS podnosi zahtev Agenciji za energetiku i mora proći mesec dana dok ta kompanija dobije pravo da poveća cene. To bi značilo da ukoliko EPS pošalje zahtev 1. avgusta više cene bi se mogle očekivati već od 1. septembra.

Različita je cena struje za građane i za privredu. Za građane je 29,2 evra po megavat satu, dok je cenu za privredu regulisalo tržište sve do izbijanja krize. Tada je doneta odluka da se zamrzne cena na 74 evra po mefavat satu.

Bez obzira na procene Fiskalnog saveta koliko je potrebno da poskupi struja da bi se EPS konsolidovao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nedavno da kada bude došlo do povećanja cene struje i gasa ono neće iznositi za stanovništvo više od 10 odsto.

"Kada bude bilo povećanja cena, gledaćemo da to povećanje cena električne energije i gasa ne ide preko 10 odsto za naše stanovništvo", rekao je Vučić. Istakao je da je to neverovatan uspeh imajući u vidu kakve su cene struje i gasa na tržištu.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović bila je obazriva u izjavama koliko struja treba da poskupi. Da je bliža stavu Fiskalnog saveta potvrdila je u svojoj izjavi od 18. jula. Naime, ona je rekla da struja mora poskupeti, da je to stav ministarstva na čijem je čelu, ali i Fiskalnog saveta.

"Nema razgovora i dogovora o visini poskupljenja, ali Ministarstvo smatra da je to neophodno. Spremili smo uredbu za energetski ugrožene kupce, da obezbedimo ona domaćinstva koja ne mogu da plate električnu energiju. Koliko god mi želeli da ne utičemo na inflaciju održavanjem cena električne energije, mi time direktno urušavao EPS", kazala je ministarka.

Ona je navela da je izveštaj Fiskalnog saveta "težak", ali da je to stanje u EPS-u i da je njihova procena da struja mora poskučeti 15 do 20 odsto.

1 / 5 Foto: Profimedia

Cena struje među najnižim u Evropi

Komparativne analize pokazuju da je cena struja za domaćinstva u Srbiji među najnižim u Evropi, da jeftiniju električnu energiju imaju samo Ukrajina i Gruzija (izveštaj Fiskalnog saveta). Potrošnja električne energije prosečnog srpskog domaćinstva je u proseku za 50 odsto veća u odnosu na EU.

Cena struje za privredu je liberalizovana od 2013. godine i sve do druge polovine 2021. načelno je pratila tržišna kretanja i bila slična kao u drugim zemljama centralne i istočne Evrope (CIE). Međutim, krajem prošle godine u CIE su zbog energetske krize cene struje za privredu skočile u proseku za 30 odsto, dok je u Srbiji odlukom Vlade sprečeno slično poskupljenje.

Željka Markovića, stručnjaka za energetiku iz konsultantske kuće Dilojt kaže da bi gubitke EPS morao da nadoknadi delom kroz povećanje struje, a delom kroz racionalizaciju svojih resursa. Smatra da bi povećanje za domaćinstva i za privredu trebalo da bude oko 20 odsto.

Podseća da se trenutno građanima električna energija prodaje po ceni od 29,2 evra po megavat satu a da proizvodnja mnogo više košta EPS. Kada se preračuna koliko košta prozvodnja struje, nastavlja on, za građane bi cena morala da se poveća 50 odsto.

"Naravno, neće se dozvoliti takav šok da bude 50 odsto povećanje cene za domaćinstvo i to bi trebalo uraditi iz više koraka. Zato predsednik i kaže 10 posto, Fiskalni savet i ministarka 15 do 20 odsto. Fiskalni savet je procenio za 20 odsto, jer je to minimum da se nešto reši u EPS-u, da se ne bi mnogo zaduživali za kupovinu struje", rekao je Marković za Euronews Srbija.

Poskupljenje za privredu

Što se tiče privrede situacija je drugačija. Ugovara se godišnja isporuka po tržišnoj ceni. To znači da ukoliko je cena na međinarodnom tržištu 50 evra po megavat satu i EPS ga tako ugovara. Sa izbijanjem krize cena struje drastično je porasla na tršitu i sadašnjih skoro 400 evra po megavat satu značila bi zatvaranje mnogih firmi. Zemlje EU na različite načine su se borile da ne remete tržište.

"I dalje su kupci potpisivali ugovore sa tako visokim cenama struje, ali je država njima naknadno davala subvenciju. U Srbiji je Vlada rekla EPS-u da cenu ograniči na 75 evra po megavat satu. EPS uspeva da 80 odsto potreba zadovolji iz svoje proizvodnje, ali 20 odsto mora da uveze po toj tržišnoj ceni od skoro 400 evra po megavat satu", pojasnio je on.

Kada se sve to uzme u obzir Marković kaže da bi minimalna cena za privredu koja bi bila isplativa za EPS bila 110 do 120 evra po megavat satu, ali da država verovatno neće dozvoliti tako veliki šok.

"Očekujem da će za privredu da se preporuči nova cena između 90 i 100 evra. Videćemo šta će država preporučiti, a EPS usvojiti. Tih 90 do 100 evra bi pomoglo EPS-u da smanji gubitke i da posluje na pozitivnoj nuli", naveo je on.

A kada će doći do poskupljenja struje još se ne zna. Upućeni kažu da bi to moralo da bude na jesen, jer sa ovako niskim cenama struje, a rastom cena drugih energenata (gasa, uglja, peleta, drva) mnogi bi mogli da se odluče za grejanje na struju, a to bi predstavljalo dodatni pritisak na EPS.

Situacija u okruženju

Mađarska će od 1. avgusta ukinuti ograničenja cena gasa i struje za domaćinstva ali će Mađari plaćati znatno više za energiju koju potroše iznad određene količine. Prema uredbi, domaćinstva će plaćati duplu cenu struje, nakon što potroše 2,5 hiljade KWh, ali i sedam puta veću cenu gasa od sadašnje za potrošnju veću od 1.700 kubika godišnje.

Ove mere pomoći će vladi da "zapuši rupe" u budžetu, nastale usled skoro desetogodišnjeg ograničenja cena koje je predstavljalo težak teret za državne finansije, jer su globalne cene energenata naglo porasle, prenosi Rojters.

(Espreso / Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.