TRAMPE, BIĆE RATA AKO PIPNEŠ NAŠA OSTRVA! Kinezi prete novom predsedniku SAD
Foto: Reuters/Profimedia

veoma ozbiljno upozorenje

TRAMPE, BIĆE RATA AKO PIPNEŠ NAŠA OSTRVA! Kinezi prete novom predsedniku SAD

- Pretnje Amerikanaca su mešavina naivnosti i kratkovidosti - piše u neuobičajeno oštrom komentaru u glasilu države, listu Čajna dejli
Objavljeno: 10:50h

- Bolje da se Tilerson pozabavi nuklearnom strategijom ukoliko želi da na silu natera veliku nuklearnu silu da se povuče sa sopstvene teritorije - piše u kolumni Global Tajmsa, kineskog lista pod kontrolom Komunističke partije Kine.

- Kina ima dovoljno volje i snage da osigura da ovo zastrašivanje neće uspeti. Ukoliko Vašington nema nameru da povede veliki rat u Južnokineskom moru, svi drugi pristupi kojima bi pokušali da spreče pristup Kine ostrvima bili bi budalaština - nastavlja se u kolumni.

Za vreme administracije Baraka Obame SAD su bile neutralne po pitanju suvereniteta ovih ostrva, ali su često izazivale kinesku kontrolu ostrva šaljući bojne brodove u plovidbu pored ostrva, navodeći "pravo na slobodu navigacije" kao razlog za ove "vojne vežbe".

- Ako bi ova politika vodila većem broju konfrontacija, uključujući i negiranje prava Kine na ostrva koja već kontroliše, to bi značilo put ka razarajućem sukobu SAD i Kine - objavio je Čajna dejli.

Zvanični odgovor Kine, međutim, bio je mnogo blaži. Portparol ministarstva spoljnih poslova Lu Kang rekao je da su odnosi Kine i SAD zasnovani na "ne-konfrontaciji, ne-konfliktu, uzajamnoj koristi i saradnji u kojoj obe strane pobeđuju".

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.