TRAMPE, BIĆE RATA AKO PIPNEŠ NAŠA OSTRVA! Kinezi prete novom predsedniku SAD
Foto: Reuters/Profimedia

veoma ozbiljno upozorenje

TRAMPE, BIĆE RATA AKO PIPNEŠ NAŠA OSTRVA! Kinezi prete novom predsedniku SAD

- Pretnje Amerikanaca su mešavina naivnosti i kratkovidosti - piše u neuobičajeno oštrom komentaru u glasilu države, listu Čajna dejli
Objavljeno: 10:50h

Donald Tramp rizikuje rat sa Kinom ukoliko Vašington Pekingu blokira pristup Južnokineskom moru, upozorili su kineski državni mediji, posle pretnji Reksa Tilersona, budućeg Trampovog državnog sekretera, koji je najavio da će Amerika sprečiti Kinu da pristupi veštačkim ostrvima koja gradi u tom moru, piše Gardijan.

- Ove pretnje su mešavina naivnosti i kratkovidosti - piše u neuobičajeno oštrom komentaru u glasilu države, listu Čajna dejli.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kineski državni medij je upozorio da SAD rizikuju rat "velikih razmera" sa Kinom, ukoliko se usude da blokiraju pomenuta ostrva, dodajući da "ukoliko nedavne izjave postanu politika SAD kad Tramp dođe na vlast, bolje je da se dve države pripreme za vojni obračun".

foto: AP

Kina je, podsetimo, izgradila veštačka ostrva, a na njima utvrđenja i vojna postrojenja, širom Južnokineskog mora. Reks Tilerson, Trampov izbor za državnog sekretara, rekao je da "ovo neće biti dozvoljeno".

Kina polaže pravo na ceo sporni deo ovog mora, a to pravo polažu još pet njenih južnih suseda i Tajvan.

Tilerson nije izričito rekao kako će SAD blokirati pristup ovim ostrvima, ali stručnjaci se slažu da bi to moglo da se postigne jedino upotrebom znatne vojne sile. Tilerson je uporedio kinesku izgradnju ostrva sa "ruskom aneksijom Krima".

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.