(UŽIVO) 149. DAN RATA: Potpisan prvi sporazum od početka SUKOBA, Rusija proširila listu "NEPRIJATELJSKIJ" zemalja!
Ukrajina, Foto: EP​A-EFE/GEORGE IVANCHENKO, Profimedia

IZ MINUTA U MINUT

(UŽIVO) 149. DAN RATA: Potpisan prvi sporazum od početka SUKOBA, Rusija proširila listu "NEPRIJATELJSKIJ" zemalja!

Ukrajina, Rusija, Turska i generalni sekretar UN Antonio Gutereš potpisaće kasnije danas sporazum o obnavljanju ukrajinskog crnomorskog izvoza žitarica, saopštio je kabinet turskog predsednika.

Objavljeno: 00:00h

Danas je 149. dan rata u Ukrajini.

Iz časa u čas:

Zelenski: Imamo žita za izvoz u vrednog 10 milijardi dolara

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je večeras, nakon što je u Istanbulu potpisan sporazum o izvozu ukrajinskog žita, da Ukrajina na raspolaganju ima žitaraica za prodaju u vrednosti od 10 milijardi dolara. "To je još jedan pokazatelj da Ukrajina može da izdrži rat", rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju, prenosi Rojters. Dodao je da Ukrajina takođe ima šansu da proda sadašnju žetvu. Naveo je i da će oko 20 tona prošlogodišnje setve biti izvezeno nakon zaključivanja ovog, kako je ocenio, važnog sporazuma.

22:07 Zelanski: Primirje bez povratka teritorija produžava rat

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da bi prekid vatre sa Rusijom bez povratka izgubljenih teritorija samo produžio rat.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

U intervjuu za "Vol strit džurnal" on je upozorio da bi prekid vatre koji bi Rusiji omogućio da zadrži ukrajinske teritorije oduzete od početka napada u februaru samo podstakao još širi sukob, dajući Moskvi priliku da obnovi svoje snage i naoruža se za sledeću rundu.

"Zamrzavanje sukoba sa Ruskom Federacijom znači pauzu koja daje Ruskoj Federaciji mogućnost da odmori", istakao je on.

22:04 SAD će Ukrajini dati 270 miliona dolara pomoći u oružju

Sjedinjene Američke Države najavile su da će Ukrajini pružiti dodatnih 275 miliona dolara pomoći u oružju, uključujući raketne sisteme HIMARS i dronove Phoenix Ghost.

Koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi kazao je novinarima da će četiri artiljerijsko-raketna sistema visokih performansi (HIMARS) i 36.000 punjenja za HIMARS, koji će koštati 175 miliona dolara, biti povučeni iz inventara vojske i poslati Ukrajini, uz ovlašćenje predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Kirbi je takođe izjavio da će osigurati 580 taktičkih bespilotnih letjelica Phoenix Ghost u vrednosti od 100 miliona dolara iz budžeta Ministarstva odbrane (Pentagon).

21:03 Amerika objavila novu procenu ruskih gubitaka, ogromni su

Sjedinjene Američke Države veruju da je ruska vojskadnevno gubi više od stotina vojnika u ratu protiv Ukrajine i da je već izgubila hiljade potporučnika i kapetana, izjavio je danas visoki zvaničnik američkog Ministarstva odbrane.

Skoro pet meseci otkako je predsednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu, ruske snage se bore uglavnom u Donbasu i kontrolišu oko petine zemlje.

Ruski gubici dostigli su oko 15.000 ljudi, 45.000 je ranjeno, izjavio je danas direktor CIA Vilijam Berns, dodajući da je Ukrajina takođe pretrpela značajne gubitke.

20:53 Centralna banka Ukrajine devalvirala nacionalnu valutu 25%

Narodna banka Ukrajine (NBU) smanjila je zvanični kurs grivne prema američkom dolaru za 25 odsto, objavljeno je na veb sajtu ukrajinskog monetarnog reagulatora. U saopštenju se navodi da će taj potez poboljšati konkurentnost ukrajinskih proizvođača, da će nivo deviznpg kursa biti u funkciji raznih grupa preduzeća i domaćinstava i da će podupreti otpornost privrede tokom rata, prenosi Raša tudej. Ukrajinski regulator je dodao da je „razlog za ovakvu odluku bila promena osnovnih parametara” ukrajinske ekonomije i jačanje američkog dolara prema drugim valutama Novi devizni kurs grivne, prema odluci NBU, utvrđen je na 36,5686 grivni za jedan dolar, dok je ranije, na početku ruske vojne operacije krajem februara, iznosio 29,25 grivni za dolar.

20:51 Moravjecki uverava da će Poljska na zimu imati gasa i uglja

U vreme rastućeg nezadovoljstva zbog visoke inflacije i nestašice uglja za grejanje, poljski premijer Mateuš Moravjecki danas je pokušao da uveri javnost da je u toku prikupljanje neophodnih zaliha prirodnog gasa i uglja, javlja AP. Moravjecki je pripisao probleme petomesečnom ratu u Ukrajini, rekavši da će glavna vladajuća stranka u zemlji, Pravo i pravda, "učiniti sve da prilagodi energetsku strategiju vremenima rata". "Mi ćemo se nositi sa posledicama rata u Ukrajini, kao i sa inflacijom“, ocenio je Moravjecki govoreći u parlamentu.

18:57 Lavrov: Dokazano da Rusija nije kriva za nestašicu hrane

Ministrar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izrazio je danas zadovoljstvo što su SAD i Evropska unija, kako je rekao, prestale da "opstruišu postizanje sporazuma o hrani".

Sergej Lavrov
Sergej Lavrovfoto: EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

On je, komentarišući sporazume o ukidanju ograničenja isporuke ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita potpisane u Istanbulu, ocenio da je to što SAD i njihovi saveznici "koriste hranu u interesu geopolitičkih avantura neprihvatljivo i nehumano", prenose RIA Novosti. Istakao je da potpisivanje memoranduma Rusija-UN još jednom pokazuje "apsolutno veštacku prirodu pokušaja Zapada da okrivi Rusiju za probleme sa snabdevanjem žitom na svetskim tržištima“. Istakao je da je zahvaljujući naporima ruske delegacije bilo moguće da sporazum o izvozu ukrajinskog žita sačuva nepolitičku prirodu.

18:23 Trudo: G7 će pomno pratiti obnavljanje izvoza žitarica

G7 će pomno pratiti obnavljanje izvoza žitarica preko Crnog mora čime želi da onemogući rizik od dodatnog napada Rusije na Ukrajinu, izjavio je danas kanadski premijer DŽastin Trudo. "G7 blisko sarađuje sa partnerima poput Turske i drugih kako bi se osiguralo da se žito izvuče iz Ukrajine na mesta širom sveta gde je potrebno, bez ugrožavanja suvereniteta i zaštite Ukrajine", rekao je Trudo, preneo je Rojters. Rusija i Ukrajina, zajedno sa Turskom i UN, potpisale su ranije danas u Istanbulu sporazum o ponovnom pokretanju izvoza žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru. Sporazumom će biti omogućen izvoz oko 20 miliona tona žitarica iz Ukrajine.

17:58 SAD će smatrati Rusiju odgovornom za primenu sporazuma

SAD će smatrati Rusiju odgovornom za primenu sporazuma o deblokadi izvoza ukrajinskog žita iz luka na Crnom moru , izjavila je danas američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild. Nešto ranije, Rusija, Ukrajina, Turska i Ujedinjene nacije potpisale su u Istanbulu ključni sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskog žita i đubriva iz luka na Crnom moru. Kako prenosi Rojters, postizanje sporazuma će olakšati sve veću prehrambenu krizu, koja se pogoršala tokom rata u Ukrajini.

17:57 Šojgu: Rusija neće iskoristiti deminiranje i otvaranje Urajinskih luka

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da Moskva neće iskoristiti u sopstvenu korist deminiranje i otvaranje ukrajinskih luka iz sporazuma dogovorenog uz posredovanje UN za ponovno pokretanje vitalnog izvoza žitarica.

Sergej Šojgu, Čestitka, Srbija, Rusija, Dan pobede
foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM

"Rusija je preuzela obaveze koje su jasno navedene u ovom dokumentu. Nećemo iskoristiti činjenicu da će luke biti očisćene i otvorene. Mi smo se obavezali na to", rekao je Šojgu za državnu televiziju "Rusija-24" nakon ceremonije potpisivanja u Istanbulu, preneo je Rojters. Rusija i Ukrajina, zajedno sa Turskom i UN, potpisale su ranije danas u Istanbulu sporazum o ponovnom pokretanju izvoza žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru.

17:55 Rusija neće prodavati naftu onima koji uvedu ograničenje cene

Rusija neće isporučivati naftu zemljama koje odluče da uvedu gornju granicu na cenu njene nafte, izjavila je danas guvernerka ruske Centralne banke Elvira Nabiulina. „Koliko sam shvatila, nećemo isporučivati naftu onim zemljama koje budu uvele takvuo ograničenje, i naša nafta i naftni proizvodi će biti preusmereni u zemlje koje su spremne da sarađuju sa nama", rekla je Nabiulina na brifingu za medije, prenosi Rojters. Ona je dodala da će takav predlog zemalja Grupe sedam (G7) podstaći rast globalnih cena nafte. Gornja granica cene ruske nafte, koju je prošlog meseca na sastanku G7 prvi put kao predlog iznela američka ministarka finansija DŽenet Jelen, mogla bi da bude postavljena na polovinu ruske kupovne cene, ali konačan dogovor i nivo cena tek treba da budu objavljeni, dodaje britanska agencija.

17:00 - Akar pozvao na što hitniji prekid vatre u Ukrajini

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je tokom sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom u Istanbulu pozvao na što hitniji prekid vatre u Ukrajini, saopštilo je danas tursko ministarstvo odbrane.

16:20 - Rusija i Ukrajina potpisale sporazum o žitu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu potpisao je u ime Rusije sporazum o izvozu žitu sa Ukrajinom, Turskom i UN. Potpisivanje sporazuma se odigralo u Istanbulu u palati Dolmabahče u prisustvu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i generalnog sekretara UN Anatonija Gutereša. Prethodno je ukrajinska strana potpisala sporazuma o izvozu žita.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

15:00 - Ukrajina potpisala sporazum o izvoru žita sa Turskom i UN

Ukrajina je u Istanbulu potpisala sporazum o izvozu žita sa Turskom i UN, navodi ukrajinska Strana.

„Ukrajina, Turska i UN potpisale su sporazum o izvozu žitarica. Dokument su potpisali ministar infrastrukture Ukrajine Oleksandr Kubrakov, turski ministar odbrane Hulusi Akar i generalni sekretar UN Antonio Gutereš“, navodi se na Telegram nalogu ukrajinskog portala, prenose RIA Novosti.

Rusija bi trebalo da potpiše isti dokument sa Turskom i UN, a zbog toga je u Istanbul doputovao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Sporazum koja je popisala Ukrajina predviđa da luke Odesa, Černomorsk i Južni budu pod kontrolom Kijeva, prenose RIA Novosti, pozivajući se na pisanje Strane.

14:20 - Britanci su objavili novu kartu rata u Ukrajini

14:18 - Erdogan: Sporazum će biti potpisan, objaviću svetu dobre vesti

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će svetu objaviti dobre vesti o izvozu žitarica nakon što delegacije Ukrajine i Rusije kasnije danas potpišu sporazum u skladu sa planom Ujedinjenih nacija za nastavak izvoza žita iz Kijeva.

Ceremonija potpisivanja biće održana u 16.30 po lokalnom vremenu u kancelariji turskog predsednika u palati Dolmabahče u Istanbulu, prenosi Rojters, a taj događaj je podigao očekivanja da će se ublažiti globalna prehrambena kriza uzrokovana sukobom između dva najveća svetska izvoznika hrane, Rusije i Ukrajine, navodi Rojters.

1 / 5 Foto: Profimedia

14:14 - "Italija će nastaviti da šalje oružje Ukrajini"

Italija će nastaviti da šalje oružje Ukrajini i podržava Kijev u ratu protiv Rusije, ako konzervativni blog pobedi na predstojećim nacionalnim izborima, rekao je šef najpopularnije stranke u alijansi.

Krajnje desničarska partija Braća Italije koju predvodi Georgia Meloni, jedna je od retkih italijanskih partija koja je podržala odluku bivšeg premijera Marija Dragija da pošalje oružje Ukrajini, iako je to bilo u suprotnosti sa njegovom vladom, prenosi Rojters.

13:45 - "Na ruske provokacije odgovorićemo vojnim sredstvima"

Bilo kakve provokacije Rusije u vezi sa ponovnim otvaranjem ukrajinskih luka za izvoz žitarica naići će na vojni odgovor, saopštio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak.

Podoljak je istakao da Ukrajina potpisuje sporazum sa Turskom i UN, a ne sa Rusijom, što znači da prema toj zemlji neće imati nikakvih obaveza, navodi Rojters.

„Rusija potpisuje obostrani sporazum sa Turskom i UN“, napisao je Podoljak na Tviteru pre očekivane ceremonije potpisivanja u Istanbulu, prenosi Rojters.

On je naveo da ruski brodovi neće pratiti transport žitarica i da predstavnici Rusije neće biti prisutni u ukrajinskim lukama, te upozorio da će u slučaju provokacija ukrajinska strana odgovoriti vojnim sredstvima.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ OP_EDITZ

13:30 - Šojgu stigao u Istanbul na potpisivanje sporazuma o žitu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu doputovao je u Istanbul, gde će zajedno sa svojim turskim kolegom Hulusijem Akarom i ukrajinskim ministrom infrastrukture Oleksandrom Kubrakovim potpisati sporazum o uspostavljanju koridora za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine preko Crnog mora.

Ceremonija potpisivanja biće održana u 16.30 po lokalnom vremenu u kancelariji turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u palati Dolmabahče u Istanbulu, prenosi Rojters.

Potpisivanju će prisustvovati i turski predsednik i generalni sekretar UN Antonio Gutereš. Šojgu planira i da održi bilateralni sastanak sa svojim turskim kolegom, prenosi Rojters, pozivajući se na RIA Novosti.

Sergej Šojgu
Sergej Šojgufoto: Profimedia

13:00 - Peskov: Smanjićemo kontakte sa neprijateljskim zemljama

Rusija će smanjiti nivo kontakta sa zemljama koje su dodate na spisak neprijateljskih država, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Prirodno je da stavljanje na listu neprijateljskih zemalja podrazumeva smanjenje nivoa kontakata. Ovo je stvar vlade, vlada je ta koja donosi takvu odluku. I to je jednostavno povezano sa neprijateljskim ponašenjem tih država", rekao je Peskov komentarišući to što je Rusija proširila listu neprijateljskih država, a prenosi TASS.

Vlada Rusije ažurirala je spisak država za koje tvrdi da preduzimaju neprijateljske akcije protiv ruskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u inostranstvu, a na spisak su dodate Hrvatska, Grčka, Danska, Slovenija, i Slovačka.

12:50 - "Tri tela izvučena iz granatirane škole u Kramatorsku"

Radnici ukrajinske hitne pomoći izvukli su tri tela iz škole u Kramatorsku u Donjeckoj oblasti koja se našla pod udarom ruskih snaga, saopštila je danas ukrajinska državna agencija za vanredne situacije.

Kabinet ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog saopštio je da je u Kramatorsku u Donjeckoj oblasti u ruskom granatiranju uništena škola i oštećeno 85 stambenih zgrada, a državna agencija za vanredne situacije objavila je da je završila radove u školi koja je pogođena u jučerašnjem granatiranju i da je u njoj pronašla tri tela, prenosi AP.

„Ruski udari na škole i bolnice su veoma bolni i odražavaju pravi cilj Rusije - pretvaranje mirnih gradova u ruševine“, rekao je danas guverner Donjecka Pavlo Kirilenko i ponovio poziv stanovnicima da se evakuišu, prenosi AP.

12:28 - "Šojgu putuje u Tursku na potpisivanje sporazuma o žitu"

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je na putu ka Turskoj, gde će prisustvovati ceremoniji potpisivanja sporazuma kojim se dozvoljava nastavak ukrajinskog pomorskog izvoza žitarica, prenosi Rojters, pozivajući se na današnje izjave tri neimenovana izvora.

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov takođe će prisustvovati ceremoniji koja će označiti prvi korak ka ublažavanju globalne prehrambene krize, navodi britanska agencija.

Iz kancelarije predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana saopšteno je da će se danas u 15.30 predstavnici Rusije, Ukrajine i Turske okupiti u Istanbulu kako bi na predlog Ujedinjenih nacija potpisali sporazum kojim bi se oslobodio izvoz žitarica iz blokiranih crnomorskih luka, nvode RIA Novosti.

11:22 - "Rusija sa Evropom igra igru mačke i miša"

Rusija sa Evropom igra igru mačke i miša - juri je i ubija polako, bez milosti, ocenio je austrijski politolog Gerhard Mangot dodajući da odluka EU o obavezi štednje gasa jeste upravo ono što želi predsednik Rusije Vladimir Putin.

Ekspert za Rusiju rekao je, za agenciju APA, da ne bi trebalo oslanjati se na isporuke gasa kroz gasovod Severni tok 1.

1 / 5 Foto: Profimedia

Profesor Univerziteta u Inzbruku ocenio je da je odluka EU o nametanju štednje gasa upravo ono što je želeo Putin

11:21 - "Uništena četiri HIMARS-a u Ukrajini"

Ruska vojska je od 5. do 20. jula u Ukrajini uništila četiri lansera američkih višecevnih raketnih sistema HIMARS, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Portparol ruskog Ministarstva Igor Konašenkov izjavio je da su visokopreciznim oružjem lansiranjim sa kopna i iz vazduha u Ukrajini uništena četiri lansera i jedno transportno vozilo višecevnih raketnih sistema HIMARS američke proizvodnje, prenosi Interfaks.

Konašenkov je rekao i da je ruska avijacija u blizini sela Čerevkovka u Donjecku uništila lanser ukrajinskog protivvazdušnog raketnog sistema Buk-M1.

10:55 - Ukrajinci tvrde da su do sada ubili 39.000 Rusa

Ukrajinska vojska objavila je najnovije podatke o dešavanjima na frontu. Istakli su da su do sada ubili čak 39.000 Rusa.

Prema njihovim rečima, uništili su 1.704 ruska tenka, 3.920 borbenih vozila i oko 221 avion.

10:52 - Proruski režim će zabraniti Gugl u okupiranom Donjecku

Gugl će biti zabranjen u okupiranoj Donjeckoj oblasti Ukrajine zbog navodnog promovisanja "terorizma i nasilja nad Rusima".

Denis Pušilin, lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike, objavio je na Telegramu: "Neljudska propaganda Ukrajine i Zapada odavno su prešle sve granice. Postoji pravi pravog Rusa, nametanje laži i dezinformacija. Na čelu informacionih tehnologija u tom pogledu je pretraživač Gulg, koji otvoreno po nalogu iz vlade SAD promoviše terorizam i nasilje nad Rusima, a posebno nad stanovništvom Donbasa".

10:45 - Rastu tenzije u Pridnjestrovlju

Tenzije su porasle u otcepljenom regionu Pridnjestrovlje u Moldaviji poslednjih dana, pošto je juče obeležena 30. godišnjica potpisivanja mirovnog sporazuma koji je pomogao da se uspostavi sadašnji status kvo, gde je Pridnjestrovlje de fakto nepriznata država, sa ruskim garnizonom koji je tamo stacioniran.

Ranije ove nedelje došlo je do spora između Kišinjeva i Moskve, nakon što su Moldavci zaustavili ruske vojne zvaničnike na granici.

10:00 - Rusija proširila spisak "neprijateljskih" stranih država

Ruska vlada je proširila spisak neprijateljskih stranih država.

Na spisku su se ovog puta našle Grčka, Danska, Slovenija, Hrvatska i Slovačka. U saopštenju se navodi da lista nije konačna i da i dalje može biti proširena.

Ruska vlada ovim je ograničila broj zaposlenih koje ambasade i konzulati ovih država mogu da angažuju u Rusiji.

09:33 - Lukašenko: Rusija je nadmudrila NATO

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko istakao je svoju podršku odluci Rusije da pokrene "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, prenosi ruska agencija Tass.

"Podržavam Rusiju. Ne samo zato što imamo savez sa Rusijom i ne samo zato što smo zakonski dužni to učiniti temeljem sporazuma sa Rusijom. To je dobro poznata činjenica već neko vreme, to je naša doktrina", rekao je Lukašenko u intervjuu za AFP.

"Da Rusija nije nadmudrila članice NATO-a, one bi se već organizovale i zadale joj udarac", naveo je Lukašenko.

1 / 4 Foto: EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

09:26 - "Svako ukrajinsko selo i grad, granatorano je ruskom artiljerijom"

Sergej Gajdaj, ukrajinski guverner Luganska, objavio je na Telegramu poruku: "Rusi u borbu uvode sve svoje rezerve. Tokom proteklog dana, skoro svako selo i grad do kojih neprijateljsko oružje može da dopre, granatirano je cevima i raketnom artiljerijom".

09:23 - Guverner Donjecka o civilnim žrtvama na istoku Ukrajine

Pavlo Kirilenko, ukrajinski guvener Donjecka, rekao je da je 21. jula u regionu ubijeno pet civila, a da je još deset osoba povređeno. Objavljujući Telegram, rekao je da su se tri smrtna slučaja dogodila u Seversku.

U sledećoj poruci, on je naveo ukupne civilne žrtve u regionu od početka poslednje ruske invazije na Ukrajinu, rekavši: "Od početka ruske invazije na Ukrajinu 637 civila je ubijeno, a još 1.641 je ranjeno u posledicama granatiranja i bombardovanja u Donjeckoj oblasti. Trenutno je nepoznat broj ruskih žrtava u Marijupolju i Volnovahi".

09:06 - RIA: Koridor za brodove sa žitom uskoro bi mogao da počne da radi

Bezbedan koridor za prolaz brodova sa žitom u Crnom moru uskoro bi mogao da počne da radi, izjavio je za RIA Novosti izvor uućen u pregovore u Istanbulu.

To bi moglo da se dogodi u narednim nedeljama, rekao je izvor i potvrdio da su strane dale garancije.

Kako se navodi, prolazak brodova pratiće posmatračka grupa pod okriljem UN u Istanbulu i ona je već spremna za rad.

08:30 - "Rusija doživljava kritični nedostatak raketa"

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da veruju da Rusija doživljava "kritični nedostatak" raketa za kopneni napad, čak i dok napreduje na Kramatorsk i Siversk.

U dnevnom brifingu navode: "U Donbasu ukrajinske snage nastavljaju da odbijaju pokušaje Rusije da napadnu elektranu Vuhlehirsk. Ruska artiljerija ostaje fokusirana na oblasti oko gradova Kramatorsk i Siversk. Rusija je povećala upotrebu raketa protivvazdušne odbrane u režimu sekundarnog kopnenog napada zbog kritičnog nedostatka namenskih raketa za kopneni napad".

Ističu da su Rusi gotovo sigurno rasporedili strateške sisteme protivvazdušne odbrane C-300 i C-400, dizajnirane da obaraju avione i rakete na velikim dometima u blizini Ukrajine od početka invazije.

08:05 - Potpisivanje sporazuma o ponovnom pokretanju izvoza žitarica na Crnom moru

Ukrajina, Rusija, Turska i generalni sekretar UN Antonio Gutereš potpisaće kasnije danas sporazum o obnavljanju ukrajinskog crnomorskog izvoza žitarica, saopštio je kabinet turskog predsednika.

U četvrtak je kancelarija Redžepa Tajipa Erdogana saopštila da je postignut opšti dogovor o planu pod vođstvom UN-a tokom razgovora u Istanbulu prošle nedelje i da će ga obe strane sada podneti napismeno. Detalji sporazuma nisu poznati.

08:00 - Rusi na Krimu grade novu prugu

Kako piše Kijev Independent, Rusi na Krimu grade novu prugu.

Pruga će ići preko arheloških nalazišta i drevnih groblja.

07:50 - "U raketiranju Nikopolja 1 osoba poginula, 9 povređeno"

U noćašnjim raketnim napadima ruskih snaga na Nikopolj, na jugu Ukrajine, jedna osoba je poginula, a devet ih je povređeno, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko.

Naveo je da je oštećeno 11 kuća, prenosi Interfaks Ukrajina. Agencija dodaje da su na meti ruske vojske bili i Sinelnikovski i Krivoroški okrug.

U raketiranju garda Apostolov povređeno je osam osoba, a pogođene su tri škole i oštećene obližnje kuće, navodi Interfaks Ukrajina.

07:40 - Zelenski: Ukrajina ima značajan potencijal da napreduje na frontu

Ukrajina ima značajan potencijal da napreduje na frontu i nanese osetne gubitke ruskim snagama, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

On je u video obraćanju rekao da su na sastanku ukrajinske vojne komande definisani zadaci u taktičkim oblastima sa ciljem ojačavanja pozicija, prenosi Ukrinform.

Dodaje se da su se učesnici sastanka saglasili da ukrajinske snage imaju značajan potencijal da napreduju na frontu i nanesu nove gubitke ruskim snagama.

07:30 - Zaharova: Novi paket sankcija EU nelegitiman

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je da je novi paket sankcija Evropske unije protiv Rusije nelegitiman i da je pokušaj pritiska na Moskvu nemaju perspektivu.

"Savet EU je objavio da je proširio nelegitimne jednostrane sankcije protiv Rusije. Tako Evropska unija sa zavidnom upornošću nastavlja da samu sebe gura u ćorsokak", rekla je ona.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL

Prema njenim rečima, "usred višegodišnje politike pritiska na Rusiju, koja nema perspektivu i koja je uzaludna, sve su izraženije pogubne posledice esesovskih sankcija na različite segmente globalne ekonomije i bezbednosti, uključujući i zemlje članice Evropske unije", prenosi Sputnjik.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.