RUSIJA I UKRAJINA POTPISALE PRVI SPORAZUM OD POČETKA RATA!
Foto: Profimedia

NAPOKON LEPE VESTI

RUSIJA I UKRAJINA POTPISALE PRVI SPORAZUM OD POČETKA RATA!

Veruje se da će sporazum obezbediti prolaz žitarica i osnovnih dobara kao što je suncokretovo ulje iz tri ukrajinske luke

Objavljeno: 16:37h

Ukrajina i Rusija potpisale su sporazum koji podržavaju UN i dozvoljava izvoz miliona tona žitarica iz blokiranih crnomorskih luka, potencijalno sprečavajući pretnju od katastrofalne globalne krize, javlja Guardian.

Ceremoniji potpisivanja u palati Dolmabahče u Istanbulu prisustvovali su generalni sekretar UN Antonio Gutereš i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je igrao ključnu ulogu tokom meseci napetih pregovora.

1 / 8 Foto: Profimedia

Veruje se da će sporazum obezbediti prolaz žitarica i osnovnih dobara kao što je suncokretovo ulje iz tri ukrajinske luke, uključujući Odesu, čak i dok sukob traje u drugim delovima zemlje.

Sporazum takođe ima za cilj da obezbedi bezbedan prolaz ruskog đubriva, koji je od suštinskog značaja za obezbeđivanje budućih visokih prinosa useva.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Zvaničnici UN rekli su da se nadaju da bi preliminarne isporuke mogle da počnu već u subotu, uz nadu da će za nekoliko nedelja dostići predratni nivo izvoza iz tri ukrajinske luke – stopu od 5 miliona metričkih tona žitarica mesečno.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.