BITKA ZA DONBAS ISCRPELA RUSKU VOJSKU: Ukrajinske snage drže liniju OTPORA, Putin sve bliži ovom POTEZU?
Ukrajina, Foto: Profimedia

RATNO STANJE

BITKA ZA DONBAS ISCRPELA RUSKU VOJSKU: Ukrajinske snage drže liniju OTPORA, Putin sve bliži ovom POTEZU?

Ad hok mere, poput oslanjanja na loše obučene dobrovoljačke bataljone ili plaćenike privatnih vojnih firmi biće dovoljne još neko vreme, ali one neće i ne mogu biti dugoročno rešenje

Objavljeno:

Situacija u Donbasu ostala je poslednjih dana uglavnom nepromenjena. Ukrajinske snage drže liniju otpora i sa ogromnim učinkom koriste najnovije sisteme oružja koje su dobile od SAD-a i Zapada.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu.

Precizni raketni sistem (HIMARS) učestvuje u uništavanju ruskih logističkih ciljeva i skladišta oružja i time usporava rusku ofenzivu u istočnoj Ukrajini, piše 19fortyfive, portal koji se bavi stručnim analizama vojnih operacija i državnih sistema sigurnosti.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da su do utorka ukrajinske snage ubile oko 38.550 ruskih vojnika (i ranile otprilike tri puta više), uništile 220 borbenih, jurišnih i transportnih aviona, 188 jurišnih i transportnih helikoptera, 1.691 tenk, 851 topovsko oružje, 3.892 oklopna transportera, 248 raketnih sistema (MLRS), 15 čamaca, 2.767 vozila i rezervoara za gorivo, 113 protivzračnih baterija, 693 taktička bespilotna vazduhoplovna sistema, 70 platformi za specijalnu opremu i četiri pokretna balistička raketna sistema Iskander, kao i 167 krstarećih projektila koje je oborila ukrajinska protivzračna odbrana.

Dakle, prilično je jasno da ruska vojska i dalje trpi teške gubitke u Ukrajini. Moskvi ponestaje ljudstva, a ako ruski predsednik Vladimir Putin ne naredi opštu mobilizaciju, čeka ih teško leto. Ad hok mere, poput oslanjanja na loše obučene dobrovoljačke bataljone ili plaćenike privatnih vojnih firmi biće dovoljne još neko vreme, ali one neće i ne mogu biti dugoročno rešenje, zaključuje 19fortyfive.

Još jedna mera, a koju će Kremlj verovatno aktivirati, jeste dalja mobilizacija etničkih manjina.

Institut za proučavanje rata (ISW) u svom najnovijem izveštaju tvrdi kako bi taj potez mogao da izazove otpor u etničkim enklavama u Rusiji.

- Uočili smo kako na bojištu već prevladavaju trupe iz Čečenije, Južne Osetije, Tuve, Tatarstana, Baškortostana, Čuvašije. To sugeriše da Putin neće biti voljan da uvede opštu mobilizaciju delimično zbog nevoljnosti da mobiliše veći broj etničkih Rusa - dodali su iz ISW-a, prenosi Jutarnji.

1 / 7 Foto: Profimedia

U svojoj dnevnoj proceni stanja na ratištu, britansko ministarstvo obrane usresredilo se na brojke, tačnije na brojnost ruske vojske.

Rusija je napala Ukrajinu sa oko 200.000 vojnika. Gotovo pet meseci kasnije, navodno je ubijeno njih 40.000, a ranjeno 120.000, prema ukrajinskim podacima.

Ovi brojevi temelje se na službenim tvrdnjama ukrajinskih vlasti, pa im treba pristupiti s dozom opreza, ali i podaci iz zapadnih i nezavisnih izvora potvrđuju kako je veliki deo ukrajinskih tvrdnji tačan.

Ipak, CIA navodi da je navodno "15.000 ubijenih ruskih vojnika i oko 45.000 ranjenih". Prošle nedelje, admiral Toni Radakin, britanski načelnik odbrane, procenio je da su "Rusi izgubili (ubijeni plus ranjeni) čak 50.000 vojnika".

- Rusija se bori svim silama, od početka sukoba, da uspostavi efektivnu ofenzivu. Kako vreme prolazi, taj problem postaje sve veći. Osim što se suočavaju s velikim nedostatkom ljudstva, rusko vođstvo ima ispred sebe dilemu da li će poslati rezervne vojnike u Donbas ili će se koncentrisati na odbranu od ukrajinskih protivnapada kod Hersona. Glavni politički cilj Rusije je zauzimanje celog Donjecka. I dok Rusija još uvek može da ostvari i druge teritorijalne dobitke, njihov operativni tempo i stopa napredovanja verovatno će ostati vrlo spori i neće dobiti priliku za odmor koji im je potreban za reorganizaciju - procinila je britanska vojna obaveštajna služba.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.