NEMIRI U PANAMI: Narod se DIGAO NA NOGE, isplivao snimak HAOSA, pogledajte ovo LUDILO! (VIDEO/FOTO)
Protesti, Foto: Printscreen/Youtube/ Al Jazeera English

protesti

NEMIRI U PANAMI: Narod se DIGAO NA NOGE, isplivao snimak HAOSA, pogledajte ovo LUDILO! (VIDEO/FOTO)

Najnoviji protesti dolaze kada se Panama bori sa stopom inflacije od 4,2 odsto u maju; broj nezaposlenih od oko 10 odsto; i povećanje troškova goriva za skoro 50 odsto od januara

Objavljeno: 10:20h

Hiljade panamskih demonstranata izašlo je na ulice poslednjih nedelja zahtevajući od vlade da zaustavi rastuću inflaciju i korupciju.

Predsednik Laurentino Kortizo nedavno je najavio mere za smanjenje troškova goriva i stavljanje gornje granice na cene osnovnih prehrambenih artikala – ali demonstranti su rekli da nisu dovoljni i obećali da će nastaviti sa demonstracijama.

Zašto Panama ima proteste i koji su zahtevi demonstranata?

  • Najnoviji protesti dolaze kada se Panama bori sa stopom inflacije od 4,2 odsto u maju; broj nezaposlenih od oko 10 odsto; i povećanje troškova goriva za skoro 50 odsto od januara.
  • Nastavnici su bili prva grupa koja je demonstrirala početkom jula, ali su im se od tada pridružile i druge grupe, uključujući građevinske radnike, učenike i članove starosedelačkih grupa.
  • U početku su demonstranti pozivali na zamrzavanje i smanjenje cena goriva, ograničenje cena hrane i povećanje budžeta za obrazovanje, ali su se zahtevi od tada proširili i uključili nacionalne pregovore za rešavanje političke korupcije i diskusiju o većim političkim reformama.
  • „Trenutna situacija u Panami je neverovatna“, rekla je za Al Džaziru Janireth Dominguez, koja studira medicinu.
  • „Nema sanitetskog materijala, ima smanjenja plata, nema posla. Nema novca da se plate lekari“, rekla je ona. „Kao studenta, budućnost me mnogo brine.

Kakav je bio uticaj?

  • U centralnoj provinciji Veraguas, demonstranti su blokirali Panamerički autoput čime je uticao na pristup robi Panamskom kanalu iz drugih zemalja Centralne Amerike. Autoput je ruta kojom se transportuje 80 odsto panamskog voća i povrća.
  • Ekonomisti upozoravaju da su demonstracije koštale zemlju milionskim gubicima i da dovode do nestašice goriva i hrane. U ponedeljak se većina tezgi na glavnoj panamskoj pijaci rano zatvorila zbog nedostatka voća i povrća.
  • „Sve je stalo; malo stvari stiže“, rekao je za Al Džaziru prodavac Roberto Viljareal. „Malo paradajza, luka, paprike ili šargarepe i krompira. I obično možemo da prodamo samo 30 posto onoga što stigne. Ostalo je već uništeno jer je danima blokirano.”

Šta je Vlada uradila?

  • Odgovarajući na proteste, Kortizo, predsednik, najavio je smanjenje cene goriva i planira da ograniči cenu na 10 osnovnih proizvoda.
  • Za povećanje troškova okrivio je pandemiju COVID-19 i rat u Ukrajini
  • „Jedan od problema koji sada pogađa Panamce i svet je rast cena goriva i posledice. Iz tog razloga, pokrenuo sam razgovore da se pozabavim visokim troškovima goriva koji direktno utiču na cenu osnovne hrane, sa ciljem pronalaženja konkretnih i izvodljivih rešenja“, rekao je Kortizo.
  • Kortizova administracija složila se u nedelju da dodatno smanji cenu gasa sa 3,95 dolara na 3,25 dolara po galonu, što je u velikoj suprotnosti sa junskim 5,20 dolara po galonu. Ali taj potez nije bio dovoljan da smiri demonstrante, koji su postavili nove blokade na putevima i obećali da će nastaviti proteste.
  • Analitičari kažu da deo problema leži u nejednakom ekonomskom oporavku različitih društvenih slojeva u Panami nakon pandemije.
  • „Makro brojevi su zasnovani na nekoliko stavki – logistika, nacionalna avio-kompanija, rudarstvo i Panamski kanal“, rekao je Guillermo Ruiz, politički analitičar, za Al Džaziru.
1 / 8 Foto: Profimedia
  • „Ali taj rast se nije spustio na stanovništvo dok su cene rasle. Panamci se iz radničke klase pitaju zašto, ako zemlja raste za 6,5 odsto, ne mogu da plate lekove ili benzin“, rekao je on.

Bonus video:

02:10

EKSKLUZIVNO! ISPLIVAO RAZGOVOR ČEDE I LEGIJE U ŠILEROVOJ: Ulemek poslao jezivu poruku Đinđiću NAŠAO SAM KO ME NEĆE IZNEVERITI!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.