3 RAZLOGA DA NE PANIČITE ZBOG GLOBALNOG SKOKA CENA: Situacija ZABRINJAVAJUĆA, ali ima povoda i za OPTIMIZAM!
Ilustracija, Foto: Espreso

INFLACIJA RASTE SVUDA U SVETU

3 RAZLOGA DA NE PANIČITE ZBOG GLOBALNOG SKOKA CENA: Situacija ZABRINJAVAJUĆA, ali ima povoda i za OPTIMIZAM!

Brokeri s Volstrita kažu da dublje kopanje u podatke o inflaciji otkriva da iako je situacija zabrinjavajuća, postoje razlozi za optimizam

Objavljeno: 11:17h

Inflacija raste svuda u svetu, a poslednji izveštaji dokazuju to ciframa. U pojedinim zemljama je taj nivo mnogo veći od onog što su prognozirali ekonomisti.

Međutim, brokeri s Volstrita kažu da dublje kopanje u podatke o inflaciji otkriva da iako je situacija zabrinjavajuća, postoje razlozi za optimizam. I to tri.

1. Bazna inflacija. Čini se da je godišnja bazna inflacija, koja uklanja nestabilne cene hrane i energije, dostigla vrhunac u martu. Zvaničnici Federalnih rezervi su najviše zabrinuti kada postoje znaci da je inflacija široko zasnovana, tako da to daje određenu nadu da se osnovna situacija popravlja čak i kada cene namirnica i gasa rastu.

Bazna inflacija u 12 meseci do juna pala je na 5,9% sa 6% u maju. Mogao bi da nastavi da opada ako potražnja potrošača za robom nastavi da slabi, jer se kupci odupiru visokim cenama i preusmeravaju svoje prihode na usluge kao što su restorani. I u Nemačoj su prisutni znaci oporavka.

2. Cene nafte. Zabrinutost oko toga da li bi globalna ekonomija mogla da padne u recesiju zamaglila je očekivanja u pogledu potražnje za gorivom, što je pomoglo da se smanji pritisak na cene benzina ovog meseca. Prosečna cena za galon gasa je bila 4,63 dolara, u poređenju sa 4,78 dolara pre nedelju dana i 5,01 dolara pre mesec dana.

To se nije odrazilo na junske podatke, s obzirom na to da su cene benzina bile rekordno visoke kada je Biro za statistiku rada računao podatke. Indeks benzina je porastao za 11,2% između maja i juna. Ali to znači da će jul verovatno izgledati bolje - a tržišta vole da gledaju unapred.

1 / 4 Foto: Profimedia

3. Dugoročna inflaciona očekivanja. Istraživanje Federalnih rezervi pokazalo je da, dok su očekivanja potrošačke inflacije za narednu godinu u junu označila novi maksimum, srednjoročna i dugoročna očekivanja su opala.

Ovo ukazuje da američki potrošači i dalje veruju da Fed može da kontroliše situaciju sa inflacijom povećanjem kamatnih stopa i okončanjem kupovine obveznica iz perioda krize. Ekonomija bi mogla da uspori, ali stabilnost cena će na kraju biti obnovljena.

Uz to: bazna inflacija je i dalje izuzetno visoka i znatno iznad cilja centralne banke od blizu 2%. Na nivou iz meseca u mesec, čini se da se ubrzava, što je loša vest. I postoje znaci da se pritisci inflacije šire na delove privrede gde će verovatno ostati još neko vreme, kao što su kirije i renta lokala.

Indeks stanovanja (rentiranja) je porastao za 5,6% tokom prošle godine. To je bio najveći rast od februara 1991. godine. Cena kućnih potrepština je u istom periodu skočila za 9,5%, dok su cene avio-karata skočile više od 34%.

1 / 5 Foto: Profimedia

Šta možemo da očekujemo: Kada inflacija počne da pada, da li će se ikada vratiti na mesto gde je bila pre nego što se pandemija pojavila?

Svetski ekonomisti saglasni su u jednom - postoji rizik da bismo mogli da uđemo u period stalno veće inflacije ako centralne banke uskoro ne stave situaciju pod kontrolu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.