INFLACIJA U BRITANIJI DOSTIGLA JOŠ JEDAN NOVI MAKSIMUM: Istorijska KRIZA troškova života u ZEMLJI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

EKONOMSKA KRIZA

INFLACIJA U BRITANIJI DOSTIGLA JOŠ JEDAN NOVI MAKSIMUM: Istorijska KRIZA troškova života u ZEMLJI!

Indeks potrošačkih cena je porastao za 9,4% na godišnjem nivou, prema procenama objavljenim u sredu, nešto iznad konsenzusne prognoze među ekonomistima koje je anketirao Rojters i sa 9,1% u maju

Objavljeno:

Inflacija u Velikoj Britaniji je u junu dostigla još jedan novi 40-godišnji maksimum, pošto su cene hrane i energije nastavile da rastu, eskalirajući istorijsku krizu troškova života u zemlji.

Indeks potrošačkih cena je porastao za 9,4% na godišnjem nivou, prema procenama objavljenim u sredu, nešto iznad konsenzusne prognoze među ekonomistima koje je anketirao Rojters i sa 9,1% u maju.

Ovo je predstavljalo mesečni rast potrošačkih cena od 0,8%, što je premašilo rast od 0,7% prethodnog meseca, ali je ostalo manje od mesečnog rasta od 2,5% u aprilu.

Kancelarija za nacionalnu statistiku Ujedinjenog Kraljevstva je u izveštaju od srede rekla da njene indikativne modelirane procene inflacije potrošačkih cena "sugerišu da bi stopa CPI trajala viša oko 1982. godine, gde se procene kreću od skoro 11% u januaru do otprilike 6,5% u decembru ."

Najznačajniji doprinos rastu stope inflacije dali su motorna goriva i hrana, navodi ONS, pri čemu je prva porasla za 42,3% na godišnjem nivou, što je najviša stopa od pre početka konstruisanog istorijskog serijala 1989. godine,prenosi CNBC.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

Povećanje kamatnih stopa

Banka Engleske sprovela je pet uzastopnih povećanja kamatnih stopa od 25 baznih poena kako bi obuzdala inflaciju, ali guverner Andrew Bailey je u govoru na večeri za finansijske i profesionalne usluge u Mansion House u utorak sugerisao da bi Komitet za monetarnu politiku mogao da razmotri povećanje od 50 baznih poena na sastanku o politici u avgustu.

Ovo bi predstavljalo najveće pojedinačno povećanje kamatnih stopa u Velikoj Britaniji za skoro 30 godina, a Bejli je obećao da neće biti "ako ili ali" u obavezi Banke da vrati inflaciju na cilj od 2 odsto. Guverner je dobio javnu kritiku od nekoliko Konzervativne stranke koja se nada da će zameniti Borisa Džonsona na mestu premijera.

"Iz perspektive monetarne politike, ova vremena su najveći izazov za režim monetarne politike ciljanja inflacije koji smo videli u četvrt veka otkako je MPC stvoren 1997. godine", rekao je Bejli.

To naglašeno ne znači da je režim propao. Daleko od toga. Režim je postavljen upravo za ovakva vremena. Režim, zasnovan na nezavisnosti centralne banke, sada je važniji nego ikad. Vrednost svakog režima se ispituje u teškim, a ne u lepim vremenima.

Banka očekuje da će inflacija dostići vrhunac od oko 11% kasnije tokom godine, dok su novi podaci ONS-a od utorka pokazali da su realne plate u Ujedinjenom Kraljevstvu tokom tri meseca do maja doživele najveći pad od početka evidencije 2001. godine, pošto povećanje plata nije uspelo da se približi na stopu inflacije.

1 / 5 Foto: Profimedia

"Intenzivni troškovi života vrše značajan pritisak na britansku ekonomiju koju vode potrošači i znači da je rizik od recesije visok", rekao je Hussain Mehdi, makro i investicioni strateg u HSBC Asset Management.

"Ipak, banka Engleske će verovatno ostati u uber-jastrebskom režimu jer pokušava da se suprotstavi riziku razvoja spirale cena i plata sa nedavnim podacima koji ukazuju na još uvek vruće tržište rada koje doprinosi domaćim inflatornim pritiscima."

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.