UPRAVO JE OBJAVLJENO, OVO ĆE URADITI PUTIN I ERDOGAN: Šta kažete?!
Putin i Erdogan, Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV, EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

diplomatski razgovori

UPRAVO JE OBJAVLJENO, OVO ĆE URADITI PUTIN I ERDOGAN: Šta kažete?!

Sporazum o kojem se pregovara pod okriljem UN-a, ima za cilj da se preko Crnog mora iznese oko 20 miliona tona žitarica blokiranih u ukrajinskim silosima zbog ofanzive koju vodi Rusija u Ukrajini

Objavljeno: 17:45h

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovaraće sutra u Teheranu o mehanizmima koji će omogućiti izvoz žitarica iz Ukrajine, a taj izvoz je blokiran ruskom vojnom ofanzivom i zbog toga postoji opasnost od svetske prehrambene krize.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu.

Pregovori koji uključuju Moskvu, Kijev, Ankaru i UN trebalo bi da budu održani narednih dana u Turskoj, posle napretka postignutog na pregovorima održanim 13. jula.

"Spremni smo da nastavimo rad u tom pravcu, a o toj temi će sutra razgovarati predsednici" Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, izjavio je savetnik Kremlja Jurij Išakov, prenele su ruske agencije.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/Fernando Villar

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da će uskoro biti spreman "završni dokument" kojim bi se dozvolio izvoz žitarica iz Ukrajine.

Ušakov je rekao da bi u Istanbulu trebalo da se otvori koordinacioni centar koji bi omogućio izvoz preko Crnog mora.

Sporazum o kojem se pregovara pod okriljem UN-a, ima za cilj da se preko Crnog mora iznese oko 20 miliona tona žitarica blokiranih u ukrajinskim silosima zbog ofanzive koju vodi Rusija u Ukrajini.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar potvrdio je danas da je "načelni sporazum postignut" sa Ukrajinom i Rusijom za uspostavljanje bezbednog pomorskog koridora koji će omogućiti transport žitarica.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel ocenio je danas da je nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine "pitanje života i smrti", i izrazio nadu da će dogovor biti postignut tokom nedelje.

Bonus video:

01:26

Vladimir Putin na ruskom Savetu bezbednosti o međunarodnoj krizi u Ukrajini

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.