KOLIKO NEMACA ZAPRAVO ŠTEDI? Ovaj podatak će vas IZNENADITI, evo i čega se najviše ODRIČU!
Ilustracija, Foto: EPA/Filip Singer

EKONOMSKA KRIZA

KOLIKO NEMACA ZAPRAVO ŠTEDI? Ovaj podatak će vas IZNENADITI, evo i čega se najviše ODRIČU!

Petnaest odsto ispitanika namerava da smanji potrošnju energije

Objavljeno: 12:11h

Manje od polovine građana Nemačke štedi nakon što je vlada upozorila da bi mogla biti prinuđena da racionalizuje potrošnju zbog smanjenih isporuka ruskog gasa.

Ukupno 39 odsto učesnika ankete smanjilo je svoju potrošnju, utvrdio je YouGov u istraživanju koje je naručila novinska agencija dpa, prenosi Indeks.

U štedljivoj grupi, 11 odsto je reklo da je počelo da štedi energiju odmah nakon početka ruskog sukoba sa Ukrajinom, a 28 odsto je priznalo da je smanjilo potrošnju tek u protekle četiri nedelje. Njih 27 odsto odlučilo je da preduzme mere za smanjenje potrošnje još pre rata.

Popularna mera je kraće i hladnije tuširanje koju je odabralo 49 odsto štediša energije. Nešto više od polovine (53 odsto) smanjilo je broj električnih uređaja u stanju mirovanja, a 35 odsto planira da proveri štedljivost grejača ili je to već uradilo.

1 / 6 Foto: Profimedia

Svaki deseti ispitanik manje gleda filmove i TV serije, a 18 odsto njih manje kuva. U grupi onih koji još nisu smanjili potrošnju energije, svega devet odsto njih ne planira to u budućnosti, uglavnom zato što ne vide potencijal za uštedu.

Petnaest odsto ispitanika namerava da smanji potrošnju energije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.