U NEMAČKOJ VLADA POMAMA ZA OVIM UREĐAJEM: Takva POTRAŽNJA je OPRAVDANA IAKO JE LETO, evo zašto!
Ilustracija, Foto: EPA/Filip Singer

KUPUJU KAO SUMANUTI!

U NEMAČKOJ VLADA POMAMA ZA OVIM UREĐAJEM: Takva POTRAŽNJA je OPRAVDANA IAKO JE LETO, evo zašto!

Mnogi stoga brinu da će morati da sede u hladnim ili slabo zagrejanim stanovima

Objavljeno:

Sredina je leta, ali Nemci iz prodavnica ne grabe rashladne uređaje, nego sve vrste grejalica, od malih električnih ventilatora sa grejačem, do kamina i peći.

Prodaja električnih grejalica je daleko iznad proseka, rekli su agenciji dpa predstavnici velikih lanaca prodavnica elektronike Media Markt i Saturn. Slično je u trgovinama građevinskog materijala i opreme za stanovanje.

"Prodaja je udvostručena u odnosu na prošlu godinu", navode u specijalizovanom trgovinskom lancu Hornbah (Hornbach), prenosi dpa.

Na platformi za poređenje cena Idealo, upita o grejalicama u junu bilo je skoro pet puta više nego 12 meseci ranije, a o kaminima i pećima za 280 odsto.

grejanje, Radijator
foto: Profimedia

Primetan je i rast interesa za alternativnim izvorima toplote, naveo je Idealo u anketi trgovaca elektronikom i opremom za stanovanje agencije dpa.

Anketirani prodavci su rekli da su kupci ponegde ispraznili rafove, ali da su zalihe stabilne. Kupci i kada ne pronađu baš neki poseban uređaj, najčešće pronađu adekvatnu zamenu.

Predstavinici Media Markta i Saturna su rekli da su na vreme pripremili dovoljno robe, pa kuci nadalje nemaju teškoća u kupovini ili naručivanju onlajn.

Verovatno je ipak da će interes biti još snažniji kada se ljudi vrate sa odmora i vrućine popuste.

Tražnja je buknula od prošlog meseca i učestalih najava da će grejanje biti slabije ako Rusija potpuno stopira isporuku gasa. Gas sada svakako ne ide zbog remonta glavne arterije snabdevanja, gasovodom Severni tok 1.

Nije, međutim, jasno hoće li Moskva i posle kraja radova 21. juna obnoviti isporuku.

Mnogi stoga brinu da će morati da sede u hladnim ili slabo zagrejanim stanovima.

(Espreso / DPA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.