(UŽIVO) RAT U UKRAJINI IZ MINUTA U MINUT: Troje mrtvih u Dnjepru, raste broj žrtava u napadu na Vinicu
Foto: Profimedia, Google Earth

LAJV BLOG

(UŽIVO) RAT U UKRAJINI IZ MINUTA U MINUT: Troje mrtvih u Dnjepru, raste broj žrtava u napadu na Vinicu

"Bez milosti prema neprijatelju"

Objavljeno: 15:31h

08:18 Moćno oružje stiglo u Ukrajinu

Ukrajinske vlasti saopštile su da su primile prvu isporuku sofisticiranog sistema višecevnog bacača raketa, čime je obogaćen topnički arsenal dugog dometa koji je obezbedio Zapad.

"Prvi M270 MLRS su stigli", napisao je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov na društvenim mrežama.

"Bez milosti prema neprijatelju", dodao je.

15:28 Rusija: Uništili smo fabriku oružja u Dnjepru

Ruske oružane snage uništile su fabriku u ukrajinskom gradu Dnjepru koja je proizvodila delove za balističke rakete Točka-U, objavilo je rusko ministarstvo obrane u subotu.

Ruske snage takođe tvrde da su oborile tri ukrajinska aviona i dva helikoptera.

14:30 Izveštaj britanski obaveštajaca

U svom dnevnom izveštaju Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže da je zamah Rusije usporio posljednjih dana, a ukrajinske snage su "uspešne u odbijanju ruskih napada".

14:05 Rusi oborili tri ukrajinska borbena aviona i dva helikoptera

Ruske snage PVO u protekla 24 sata oborile su dva ukrajinska borbena aviona MiG-29 i jedan Su-25 u Nikolajevskoj oblasti, kao i helikoptere Mi-8 i Mi-24 u blizini Velike Novosjolke i Severska, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

„U protekla 24 sata ruske snage oborile su tri ukrajinska borbena aviona - dve letelice MiG-29 u okolini Novopavlovskog i Vladimirodskog okruga Donjecka, kao i jednu Su-25 iznad teritorije Severska“, saopštio je Konašenkov, prenosi TAS S.

13:30 Ukrajina bi mogla da tuži vodeći banke u SAD i EU

Ukrajina bi mogla da tuži vodeće banke SAD i Evropske unije zbog trgovine nafte i gasom sa Rusijom koja je efektivno finansirala "ratne zločine", piše Fajnenšel tajms.

Ukrajinska vlada je rekla šefovima vodećih banaka da prestanu da finansiraju komapnije koje trguju ruskom naftom.

Oleg Ustenko, ekonomski savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, optužio je zajmodavce za "ratne zločine". Pisao im je ove needelje i zamolio ih da prekinu veze sa grupama koje trguju ruskom nafotom i prodaju udele u naftnim i gasnim grupacijama koje podržava država Gaspromom i Rosnjeftom.

12:23 Raste broj žrtava u napadu na Vinicu

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na gard Vinica u Ukrajini u četvrtak porastao je na 24, nakon što je žena umrla u bolnici od zadobijenih opekotina, rekao je ukrajinski zvaničnik za Frans pres.

Rusija tvrdi da su napadi bili usmereni na sastanak ukrajinskih vojnih zvaničnika i stranih dobavljača oružja. Kijev je demantovao ove tvrdnje.

11:40 Gasprom traži da mu se vrati turbina za Severni tok

Ruski energetski div Gazsrom saopštio je da je zatražio od nemačke grupe Siemens da vrati turbinu koju je popravio u Kanadi kako bi osigurao da gasovod Severni tok koji isporučuje plin u Evropu proradi.

Podsetimo, Gazprom je u ponedeljak započeo desetodnevno planirano godišnje održavanje na gasovodu Severni tok 1, a zemlje EU - posebno Nemačka zavisna od gasa - nervozno čekaju hoće li se ponovo otvoriti.

11:00 "U raketiranju Nikopolja dve osobe poginule"

Dve osobe su poginule jutros u raketnim napadima ruskih snaga na grad Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštila je Državna služba Ukrajine za vanredne situacije.

Ruske snage gađale su Nikopoljski okrug Dnjepropetrovske oblasti iz višecevnih raketnih sistema Grad, prenosi Interfaks Ukrajina. Oštećeno je 12 stambenih i dva obrazovna objekta.

10:23 Širom Kijeva čuju se sirene za vazdušnu uzbunu

Sirene za vazdušnu uzbunu oglasile su se Kijevom jutros. Rusija je intenzivirala svoje dalekosežno bombardovanje ukrajinskih gradova u kojima su u poslednja tri dana poginule 34 osobe, a više njih je ranjeno.

10:22 Rusija granatirala Čugujev, najmanje troje poginulo

Ruske snage granatirale su tokom noći grad Čugujev na severoistoku Ukrajine, u Harkovskoj oblasti.

U napadu su poginule tri osobe, uključujući jednu ženu od 70 godina, a još tri su ranjene, saopštile su ukrajinske vlasti.

U granatiranju je oštećena dvospratna stambena zgrada, škola i prodavnica, a spasioci se probijaju kroz ruševine, saopštili su guverner Harkovske oblasti Oleh Sinehubov i policija, prenosi Rojters.

09:10 Šojgu naložio vojsci da pojača dejstva na svim pravcima

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju trupa Jug i Centar koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu u Ukrajini i naložio da budu pojačana dejstva na svim operativnim pravcima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Šojgu je dao neophodna uputstva za dalje pojačavanje dejstava jedinica na svim operativnim pravcima kako bi se isključila mogućnost da Kijev izvodi masovne raketne i artiljerijske udare na civilnu infrastrukturu i stanovnike naselja u Donbasu i drugim regionima, prenosi agencija Interfaks.

08:15 CNN: Rusi su posetili Iran najmanje dva puta prošlog meseca

Ruska delegacija posetila je aerodrom u središnjem Iranu najmanje dva puta u poslednjih mesec dana kako bi ispitala dronove koji mogu nositi oružje, tvrdi američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Iran je u junu počeo izlagati bespilotne letelice Shahed-191 i Shahed-129, takođe poznate kao UAV ili bespilotne letelice, Rusiji na aerodromu Kashan južno od Teherana, rekli su američki zvaničnici za CNN.

08:13 "Troje mrtvih u raketnom napadu na Dnjepar"

Sinoć je napadnut grad Dnjepar, četvrti po veličini grad u Ukrajini koji broji preko milion ljudi.

U ruskom raketnom napadu, kako javlja guverner Valentin Rezinčenko, poginule su najmanje 3 osobe dok je 15 povređeno.

08:10 Ruske snage granatirale Čugujev, 2 osobe poginule

U granatiranju Čugujeva koje su izvele ruske snage poginule su dve osobe, a još dve povređene, saopštila je regionalna služba za vanredne situacije Harkovske oblasti, na istoku Ukrajine.

U granatiranju je pogođena dvospratnica, prenosi Unian. Spasioci nastavljaju rad.

08:08 Vinica broji svoje mrtve, novi napadi na istoku

Kramatorsk, grad u Donbasu, koji još drže ukrajinske snage, u petak je više puta bio raketiran dok Vinica, mnogo dalje od fronta i dalje broji svoje mrtve nakon smrtonosnog ruskog udara dan ranije.

08:00 "Ukrajinske snage otvorile vatru na selo u Kurskoj oblasti"

Oružane snage Ukrajine otvorile su vatru na selo Tjotkino u ruskoj Kurskoj oblasti, saopštio je gubernator Roman Starovojt.

On je na Telegramu napisao da je došlo do požara i da granatiranje još traje, prenosi RIA Novosti.

Kurska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

07:50 "Ugovori o žitu nemaju veze s pregovorima Rusije i Ukrajine"

Ugovori o izvozu žitarica nisu direktno povezani sa mogućim nastavkom pregovora Rusije i Ukrajine, rekao je lider ruske Liberalno-demokratske artije (LDPR) Leonid Slucki.

Slucki, koji je i član ruske delegacije na pregovorima sa Ukrajinom, tvrdi da ukrajinska strana nastavlja da čini užasne zločine, prenosi TAS S.

„Događaju se strašna zverstva, uključujući i ona nad našim ratnim zarobljenicima", navodi on i dodaje da je to ono što mora biti promenjeno, jer je mnogo važnije od razgovora o žitu u Istanbulu.

Foto:shutterstock by Artem Grebenyuk

07:40 Ukrajina: Ruske snage raketirale Odesu

Ruske snage izvele su raketni napad na Odesu, pogođen je civilni objekat, saopštila je danas ukrajinska operativna komanda „Jug”.

Za sada nema informacija o žrtvama, nakon eksplozije došlo je do požara, spasioci su na terenu, prenosi Unian.

Agencija navodi da je neposredno pre raketiranja u gradu objavljena vazdušna opasnost.

07:30 Novi paket EU sankcija uključuje zabranu uvoza ruskog zlata

Evropska komisija usvojila je predlog novog paketa mera za održavanje i jačanje efikasnosti šest paketa sankcija koje je EU donela protiv Rusije, uključujući zabranu uvoza ruskog zlata.

U Komisiji kažu da ovaj paket pojašnjava niz odredbi za jačanje pravne sigurnosti za sprovođenje restriktivnih mera koje su do sada uvedene i da dodatno usklađuje sankcije EU sa sankcijama saveznika i partnera, posebno u G7.

Novim paketom ponavlja se odlučan stav Komisije da zaštiti sigurnost hrane u svetu, objavljeno je na sajtu EK.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da se "brutalni rat Rusije protiv Ukrajine nastavlja nesmanjenom žestinom".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.