NEMAC SE PREDSTAVLJAO KAO IZBEGLICA IZ SIRIJE: Planirao STRAVIČNE STVARI!
Franko Albreht, Foto: Printscreen/youtube/Welt

PROGLAŠEN KRIVIM

NEMAC SE PREDSTAVLJAO KAO IZBEGLICA IZ SIRIJE: Planirao STRAVIČNE STVARI!

Imigracione vlasti je 2015. godine uverio da je prodavac voća iz Damaska, iako ne govori arapski jezik

Objavljeno:

Nemački vojnik Franko Albreht (33) proglašen je krivim za planiranje napada na političare i javne ličnosti dok se predstavljao kao izbeglica iz Sirije. Reč je o vojniku čiji su stavovi ekstremno desničarski.

Viši regionalni sud u Frankfurtu osudio je Albrehta na pet i po godina zatvora zbog planiranja "ozbiljnog čina nasilne subverzije", kršenja nemačkih zakona o oružju i eksplozivima. Tužioci veruju da je 33-godišnjak hteo da migrantima pripiše terorističke napade u pokušaju da destabilizuje državu.

Kažu da je on smatrao da se u Nemačkoj odvija dezintegracija nacije i za to je okrivio političare koji se zalažu za prihvatanje izbeglica.

On je uhapšen 2017. godine dok je pokušavao da pištolj koji je pronašla čistačica u toaletu na aerodromu u Beču. Nakon hapšenja ispostavilo se da je putovao pod lažnim identitetom i da se prijavio kao izbeglica iz Sirije koji živi u Nemačkoj iako ne govori arapski. Tužioci su naveli da je vojnik podržavao nacionalističku, rasističku i antisemitsku ideologiju.

franko Albreht
foto: Printscreen/youtube/Welt

Takođe, kažu da je ilegalno nabavio poluautomatske jurišne puške, vežbao pucanje i radio popise potencijalnih meta, kao i da je istraživao gde bi se one mogle da se kreću. Njegove potencijalne mete bili su ministri, sluđbenici i istaknuti jevrejski aktivisa za ljudska prava, kažu tužioci, a prenosi BBC.

Tokom istrage otkrivene su krajnje desničarske grupe u nemačkoj policiji i vojsci. To je dovelo do reformi unutar vojske i većeg fokusa na desničarski ekstremizam u nemačkim sigurnosnim snagama. Tokom suđenja vojnik je tvrdio da nije ekstremista i da nije planirao napade.

Imigracione vlasti je 2015. godine uverio da je prodavac voća iz Damaska, iako ne govori arapski jezik.

Njegov dvostruki život razotkriven je kada su vlasti uvidele da se otisci prstiju vojnika baziranog u Strazburu podudaraju sa onima koje je koristio da se registruje kao sirijski tražilac azila, a koji živi na tri sata vožnje severno od Frankfurta.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.