BAJDEN JE U ARABIJI: Poznati detalji POSETE, jedan BODE U OČI!
Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

BAJDEN U POSETI ARABIJI

BAJDEN JE U ARABIJI: Poznati detalji POSETE, jedan BODE U OČI!

Energetski i bezbednosni interesi naveli su Bajdena i njegove saradnike da odustane od odluke o izolaciji zalivskog giganta

Objavljeno:

Američki predsednik Džozef Bajden započeo je večeras posetu Saudijskoj Arabiji susretom sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, i kraljem Salmanom u nastojanju da obnovi odnose sa snažnom bliskoistočnom silom i najvećim svetskim izvođačem nafte.

Bajdena je na aerodromu dočekao guverner Meke, princ Kalid Al Fejsal, nakon čega se uputio u kraljevsku palatu gde se, kako je saudijska televizija prikazala, pozdravio dodirom pesnica sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom.

Državna novinska agencija SPA kasnije je objavila fotografiju Bajdena kako se rukuje sa kraljem Salmonom bin Abdulazizom.

Na početku Bajdenove posete Bliskom istoku, zvaničnici su rekli da će on izbegavati blizak kontakt, kao što je rukovanje, iz predostrožnosti zbog kovida 19.

Posle susreta sa kraljem, Bajden i njegov tim počeli su radni sastanak sa prestolonaslednikom Bin Salmanom i saudijskim ministrima.

Pristup novinara najvišim zvaničnicima je ograničen. Izveštači Bele kuće nisu prisustvovali prvom susretu Bajdena i prestolonaslednika, a novinari su samo na kratko pušteni na sastanak.

Džozef Bajden
foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Njihova pitanja nisu mogla da se čuju, prenosi AP.

Bajdenova poseta Saudijskoj Arabiji je dodatno u fokusu zbog retorike aktera, nakon što su američki obaveštajci zaključili da je saudijski prestolonaslednik direktno odobrio ubistvo novinara „Vašington posta“ Džamala Kašogija 2018, što princ Muhamed bin Salman, poznat kao MBS poriče, navodi Rojters.

Energetski i bezbednosni interesi podstakli su američkog predsednika i njegove saradnike da odluče da ne izoluju Saudijsku Arabiju, najvećeg svetskog izvoznika nafte, koja jača veze sa Rusijom i Kinom, posebno u vreme zabrinutosti zemalja Zaliva zbog navodnog povlačenja SAD iz regiona, prenosi Rojters.

Bajden je prvi američki predsednik koji je doleteo iz Izraela direktno u Džedu, što je potez za koji Bela kuća kaže da predstavlja „mali simbol“ otopljavanja veza između Izraela i Saudijske Arabije.

Uoči Bajdenove posete, Saudijska Arabija je otvorila svoj vazdušni prostor za sve avio-prevoznike, otvarajući put za dalje letove ka i iz Izraela, u odluci koju je Vašington pozdravio kao korak napred na putu za integrisaniji, stabilniji i sigurniji Bliski istok.

Vašington nastoji da obnovi odnose sa zemljom za koju je američki predsednik ranije obećao da će se postarati da bude izopštena na međunarodnoj sceni, posle ubistva novinara Kašogija.

Energetski i bezbednosni interesi naveli su Bajdena i njegove saradnike da odustane od odluke o izolaciji zalivskog giganta u proizvodnji nafte, koji je u međuvremenu jačao odnose sa Rusijom i Kinom, prenosi Rojters.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.