URAĐENA TRANSPLATACIJA MODIFIKOVANOG SVINJSKOG SRCA: Hoće li ovo biti rešenje za nedostatak LJUDSKIH ORGANA?
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/BuzzFeedVideo

spas?

URAĐENA TRANSPLATACIJA MODIFIKOVANOG SVINJSKOG SRCA: Hoće li ovo biti rešenje za nedostatak LJUDSKIH ORGANA?

Hirurzi su naveli kako su srca funkcionisala normalno, bez znakova odbacivanja

Objavljeno:

Hirurzi s američkog Univerziteta Njujork uspešno su presadili genetski modifikovano svinjsko srce kod dva moždano mrtva pacijenta.

Naučnici su se tako primakli korak bliže dugoročnom korišćenju svinjskih organa kako bi se rešio problem nedostatka ljudskih organa za transplantaciju.

Prošle godine transplantirali svinjske bubrege

Hirurzi su naveli kako su srca funkcionisala normalno, bez znakova odbacivanja. Univerzitet Njujork je nabavio svinjska srca koja je modifikovala kompanija Revivicor Inc.

Svinje su imale četiri genetske modifikacije za grupu odbacivanja i šest za grupu nekompatibilnosti između svinje i ljudi.

Naučnici su takođe prošle godine izvršili transplataciju svinjskih bubrega kod dva moždano mrtva pacijenta. Za sada veruju da je ksenotransplantacija (presađivanje organa i tkiva kod životinja) sigurnija kod primatelja s moždanom smrću nego kod živih pacijenata te da je i informativna jer se obdukcije mogu raditi češće.

Da li je opravdan ovaj način eksperimentisanja nad moždano mrtvim ljudima? U komentarima nam obrazložite svoje odgovore.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.