POSLE SVEGA ŠTO SE DESILO SA GASPROMOM, ZVANIČNI BERLIN JE URADIO OVO: Varniči!
Ilustracija, Foto: Profimedia

situacija je takva

POSLE SVEGA ŠTO SE DESILO SA GASPROMOM, ZVANIČNI BERLIN JE URADIO OVO: Varniči!

Simensu je sada dozvoljeno da svojim radionicama u Montrealu šalje turbine gasovoda Severni tok 1 na redovno održavanje i popravke

Objavljeno:

Nemačko ministarstvo ekonomije odbilo je da komentariše saopštenje ruskog energetskog giganta Gasproma, u kojem se navodi da nema dokumentacije kojom se pokazuje da se Simensu dozvoljava da dopremi iz Kanade gasnu turbinu za gasovod Severni tok 1.

„Ne komentarišemo saopštenja Gasproma“, izjavio je portparol ministarstva, preneo je Rojters.

Gazprom, Gasprom
foto: Profimedia

Turbina za gasovod Severni tok 1, koja je bila zadržana u Montrealu zbog sankcija protiv Gasproma, na putu je ka Evropi, a još pet će u naredne dve godine biti isporučeno Kanadi radi redovnog održavanja, objavio je jutros kanadski list „Gloub end Mejl“ pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

„Kanadska vlada je odlučila da dozvoli remont turbina u ruskom vlasništvu u periodu do dve godine počev od sada, omogućavajući uvoz i ponovni izvoz do šest jedinica – što je daleko obimniji aranžman nego što je ranije bio objavljeno“, navodi list, a prenosi agencija Tas s.

Vladino odeljenje Global Afers Kanada, dodaje se, odobrilo je nemačkom industrijskom gigantu Simens Enerdžiju dvogodišnje izuzeće od kanadskih sankcija prema Rusiji.

Simensu je sada dozvoljeno da svojim radionicama u Montrealu šalje turbine gasovoda Severni tok 1 na redovno održavanje i popravke.

Turbina, koja je bila zadržana u Montrealu zbog sankcija Gaspromu vraća se u Evropu, rekli su izvori i dodali da će Simens Kanada slati Nemačkoj turbinsku opremu, koju će zatim vlada u Berlinu proslediti Rusiji.

Simens
foto: EPA-EFE/KAMIL ZIHNIOGLU

Ova posredna ruta za vraćanje turbina omogućava Kanadi da kaže da nije odustala od svojih sankcija, napominje se u tekstu.

Isporuka gasa Evropi preko gasovoda Severni tok 1 je obustavljena 11. jula na deset dana zbog planiranog godišnjeg održavanja.

Od sredine juna taj gasovod je radio sa samo 40 odsto kapaciteta, jer turbina nije na vreme vraćena iz Kanade posle popravke zbog antiruskih sankcija, podseća Tas s.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.