OVO SE UPRAVO DESILO SA CENOM NAFTE: Pazite SAMO!
Ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

trgovci strahuju

OVO SE UPRAVO DESILO SA CENOM NAFTE: Pazite SAMO!

"Podatak o inflaciji nadmašio je danas sva očekivanja i sada više nema nikakve sumnje da će Fed biti još agresivniji"

Objavljeno:

Cene nafte pale su prema 99 dolara budući da trgovci strahuju da će visoka inflacija potstaknuti američku središnju banku da snažno podigne kamatne stope, što bi moglo zakočiti privredu i potražnju za energentima. Na londonskom je tržištu cena barela nakon podneva bila niža za 33 centa nego u vreme jučerašnjeg zatvaranja i iznosila je 99.16 dolara. Juče je zaključila trgovinu u minusu 7.61 dolar.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromenjenoj ceni, od 95.72 dolara. Juče je zaključio trgovinu u minusu 8.25 dolara. Cene su juče u Londonu zaključile trgovinu ispod razine od 100 dolara, prvi put u tri meseca, zbog jakog dolara, strogih nera suzbijanja covida-19 u vodećem svetskom uvozniku Kini i straha od posustajanja svetske privrede.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Uprkos tesnoj distribuciji fizičkog tržišta, investitori su prodavali naftu u terminskim ugovorima, strahujući da bi agresivno podizanje kamatnih stopa moglo usporiti privredni rast, a time i naftnu potražnju.

Inflacija u SAD-u premašila 9 posto

Danas se istrajnost usmerila na podatak da je inflacija u SAD-u u ljulu premašila devet posto, dosegnuvši najvišu stopu u više od 40 godina, što bi, nagađa se, moglo potstaknuti Fed da do kraja mjeseca podigne kamatne stope za tri četvrtine postotnog boda.

"Podatak o inflaciji nadmašio je danas sva očekivanja i sada više nema nikakve sumnje da će Fed biti još agresivniji", rekao je Naeem Aslam z Avatradea.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Trgovci prate i stanje u Kini koja je ove nedelje pojačala testiranje na covid-19 u pojedinim gradovima. "Strahuje se da bi to moglo dovesti do lockdowna", rekao je Naeem Aslam iz Avatradea.

Budući da je odistribucija i dalje tesna, tržište će pozorno pratiti posetu američkog predsednika Joea Bidena Bliskom istoku. Očekuje se da će Biden od Saudijske Arabije i drugih proizvođača u Perzijskom zalivu zatražiti da povećaju proizvodnju.

U fokusu će danas biti i vladin izveštaj o zalihama u SAD-u u prošloj nedelji. Analitičari očekuju da će pokazati pad zaliha sirove nafte i benzina. No, prema podacima Američkog instituta za naftu (API), koje su u utorak citirali izvori, zalihe sirove nafte porasle su za oko 4.8 milijuna barela, pojačavši pritisak na cene.

Zbog praznika u muslimanskom svetu Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ni danas nije objavila cenu barela košarice nafte svojih članica. Prošlog utorka stajala je 114.3 dolara.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.