NA POMOLU NOVI KRKLJANAC? Lukašenko uputio STRAVIČNO UPOZORENJE, CRNO SE PIŠE!
Aleksandar Lukašenko, Foto: Profimedia

BELORUSKI LIDER

NA POMOLU NOVI KRKLJANAC? Lukašenko uputio STRAVIČNO UPOZORENJE, CRNO SE PIŠE!

Govoreći u utorak na ceremoniji za beloruske zvaničnike i vrhunske diplomce vojnih škola, on je optužio SAD i zapadne nacije da održavaju "multipolarni svetski poredak" i podržavaju "otvoreno fašističke režime"

Objavljeno: 12:38h

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, jedan od bliskih saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, upozorio je u utorak da bi na pomolu mogao biti veliki globalni konflikt.

Govoreći u utorak na ceremoniji za beloruske zvaničnike i vrhunske diplomce vojnih škola, on je optužio SAD i zapadne nacije da održavaju "multipolarni svetski poredak" i podržavaju "otvoreno fašističke režime", izvestio je državni medij Belta.

Lukašenkovi komentari se poklapaju sa izjavama Moskve da je "ukrajinska vlada fašistička".

Prema Belti, beloruski lider je takođe izjavio da Evropa "ne odlučuje ni o čemu" i da je "pod kontrolom Vašingtona", upozoravajući ukrajinsku vojsku da ne spušta gard.

Lukašenko je takođe optužio Zapad da pokušava da "poseje haos i uništi" njegovu zemlju.

- Nažalost, takva politika Zapada približava svet ponoru velikog rata u kojem neće biti pobednika - rekao je Lukašenko, prenosi Belta.

1 / 6 Foto: EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL, Profimedia

Lukašenko je dodao da "događaji koji se danas odvijaju oko Belorusije i Rusije zahtevaju izuzetnu budnost i koncentraciju", pozivajući se na sukob u Ukrajini.

- Na čelu sa Sjedinjenim Državama, zapadne zemlje su dosledno, metodično, pa čak i protiv sopstvenih nacionalnih interesa i želja naroda, uništavale sistem globalne bezbednosti - rekao je on.

On je takođe ponovio Putinove kritike Severnoatlantskog saveza ili NATO-a, posebno stav ruskog lidera o odluci Švedske i Finske da se pridruže alijansi.

- Očigledno, novopečeni "krstaši" Severnoatlantske alijanse iznenada su odlučili da je pravo vreme za još jedan "Drang nach Osten" (Prodor na istok), zaboravljajući kako su se slične kampanje završile za njihove istorijske prethodnike - rekao je Lukašenko, navodeći da su odbrambene vojne vežbe NATO-a primeri rastuće "udarne snage".

1 / 10 Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Pod "Drang nach Osten" - što na nemačkom znači "širi se na istok" - Lukašenko je pomenuo izraz koji je koristio nacistički vođa Adolf Hitler kao deo svog plana da pridobije slovensku teritoriju za nemački "životni prostor" i podsticaj za nacistički sukob u istočnoj Evropi.

Ranije ovog meseca, Lukašenko je takođe rekao da veruje da je vreme da se "zaboravna" Evropa suoči sa "moralnim čišćenjem".

Beloruski lider, međutim, nije jedina uticajna ličnost koja je upozorila na još jedan globalni rat. U maju je milijarder Džordž Soroš rekao da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da dovede do Trećeg svetskog rata.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.