(UŽIVO) 140. DAN RATA: Snimak kojim je PUTIN sebi otvorio vrata Kremlja, kako trenutno izgleda situacija na FRONTU?
Ukrajina, Foto: Profimedia, EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ

RATNO STANJE

(UŽIVO) 140. DAN RATA: Snimak kojim je PUTIN sebi otvorio vrata Kremlja, kako trenutno izgleda situacija na FRONTU?

Ukrajina je obnovila luke koje su odavno zatvorene kako bi olakšala izvoz žitarica zbog ruske blokade Crnog mora i očekuje da mesečni izvoz poveća na 500.000 tona.

Objavljeno: 23:40h

Danas je 140. dan rata u Ukrajini.

Šta znamo do sada?

Zelenski: Rusija nema hrabrosti da prizna poraz

Rusija granatirala Bahmut tokom noći

Broj poginulih u napadu u Časiv Jaru porastao na 45

Snažne eksplozije na periferiji Luganska

Iz časa u čas:

23.00 Kijev odgovorio Severnoj Koreji nakon priznavanja LNR i DNR: "Prekidamo diplomatske odnose"

Ukrajina je odlučila da danas prekine diplomatske odnose sa Severnom Korejom nakon što je Pjongjang priznao samoproglašene Donjecku Narodnu Republiku (DNR) i Lugansku Narodnu Republiku (LNR), saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

- Na ovu odluku gledamo kao na pokušaj Pjongjanga da podrije suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine - navodi se u saopštenju ministarstva.

Lider DNR Denis Pušilin je danas rekao da je priznanje Pjongjanga "još jedna pobeda diplomatije" te teritorije.

- Međunarodni status Donjecke Narodne Republike i njena državnost nastavljaju da jačaju. Ovo je još jedna pobeda naše diplomatije - objavio je Pušilin na Telegramu.

20:04 EU: Ruska roba do Kalinjingrada može, ali železnicom

Evropska unija saopštila je danas da je tranzit sankcionisane ruske robe preko teritorije zemalja Unije zabranjen drumskim, ali ne i železničkim putem, a nakon što su eskalirale tenzije između Moskve i Litvanije u vezi s transporotom između Kalinjingrada i ostatka Rusije.

"Tranzit sankcionisane robe drumskim putem ruskim prevoznicima nije dozvoljen merama EU, ali slična zabrana ne postoji za železnički transport", saopštila je Evropska komisija i dodala da bi države EU trebalo da provere takve vozove, prenosi Rojters.

16:32 Trećina Rusa smatra da rat treba da stane

Gotovo trećina Rusa smatra da ratna dejstva u Ukrajini treba zaustaviti što pre, rezultati su zatvorenog istraživanja javnog mnjenja prokremljovskog Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM), do kojih je došao portal Meduza.

15:34 Blinken: Rusija je mobilisala više od milion nevinih Ukrajinaca

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Rusija mora odmah da zaustavi sistematske operacije „filtracije“ u Ukrajini, pritvaranja ili prisilnog deportovanja ukrajinskih građana, jer je je kako kaže mobilisala više od 1,6 miliona nevinih Ukrajinaca, uključujući 260.000 dece.

15:06 Kako trenutno izgleda situacija na frontu?

14:36 Moskva dobija ubojito oružje od moćnog saveznika

U trenutku kada Zapad šalje Ukrajini vojnu pomoć vrednu nekoliko milijardi evra, Rusija počinje sa jačanjem saveza na Istoku. Američki list Politiko došao je do saznanja koja to potvrđuju, a prema kojima će Iran, država koja bi uskoro mogla da postane moćna nuklearna sila, sprema isporuku za Moskvu, u kojoj će biti nekoliko stotina naoružanih dronova.

14:06 Snimak kojim je Putin sebi otvorio vrata Kremlja i uloga 2 prostitutke u tome

Život ruskog lidera Vladimira Putina oduvek je bio u centru pažnje, a možda je još više od kada je počela ruska invazija na Ukrajinu. Svakodnevno se otkrivaju detalji iz njegovog privatnog i porodičnog života, ali i u vezi njegovog političkog uspona. Britanski tabloidi sada pišu kako je ruski predsednik jednim videom sklonio čoveka koji mu je smetao na putu ka Kremlju.

13:36 Očekuje se napredak oko dogovora za Kalinjingrad

Kremlj je rekao da očekuje napredak u vezi sa mogućim sporazumom sa EU koji bi Rusiji omogućio tranzit neke sankcionisane robe u Kalinjingrad, ali da problem nije rešen.

"Još nema finalizacije ove situacije. Očekujeo napredak ali ne možemo reći kada će problem biti uklonjen", rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Litvanija je u ponedeljak proširila ograničanja na trgovinu preko svoje teritorije za rusku eksklavu Kalinjingrad.

12:45 Bahmut bombardovan nakon ukrajinskog napada

Ruska artiljerija i rakete gađale su ukrajinski grad Bahmut tokom noći i rano u sredu. Neki izvori spekulišu da je taj napad odmazda za ukrajinski napad upotrebom raketnog sitema HIMARS koji je isporučio SAD.

Drugi su sugerisali da bi granatiranje moglo da signalizira obnovljenu rusku ofanzivu usmerenu na gradove u pokrajini Donjeck.

Na društvenim mrežama je objavljen snimak na kojem se mogu videti raketni udari na grad.

12:15 "Dva naselja u Lugansku pod kontrolom Ukrajine"

Dva naselja u ukrajinskoj oblasti Lugansk ostaju pod kontrolom Ukrajine, rekao je ukrajinski guverner Luganska Sergej Gajdaj.

On je u Telegramu rekao da "oružane snage Ukrajine održavaju odbranu na periferiji Luganske oblasti".

"Dva naselja u regionu su pod kontrolom vlade", naveo je. On je takođe optužio Rusiju da kamionima transportuje žito iz Ukrajine, a takođe kaže ruske mobilne mreže sada rade u tom regionu.

11:45 Strani osuđenici uložili žalbe na smrtne presude u DNR-u

"Strani državljani osuđeni na smrt u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) uložili su žalbu na presude", rekao je lokalni zvaničnik Denis Pušilin.

"Ako sud potvrdi njihove kazne, biće pogubljeni od strane streljačkog voda", rekao je on.

11:43 Raste broj poginulih u napadu na Časiv Jar

Broj poginulih u raketnom napadu na Časiv Jar popeo se na 46, prenosi Kijev Independent.

Spasioci su iz ruševina izvukli 46 tela, uključujući i jedno dete.

11:42 Marija Zaharova: Na ivici smo nuklearnog rata

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova opet spominje nuklearni rat.

"Sjedinjene Države i njihovi saveznici balansiraju na rubu otvorenog vojnog sukoba sa Moskvom, koji bi bio prepun nuklearnih napetosti", prenosi reči Zaharove ruska agencija TASS.

1 / 6 Foto: Profimedia

09:28 Ukrajina je objavila nove podatke o ruskim gubicima

Ukrajina je objavila nove podatke o ruskim gubicima.

Navodi da je ubijeno 37.570 vojnika, a uništeno 1649 tenkova, 3832 oklopna vozila, 217 aviona i 188 helikoptera.

11:38 Rusko ministarstvo odbrane: Ubili smo 350 ukrajinskih vojnika

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je nenelo velike gubitke ukrajinskim snagama u poslednja 24 sata, tvrdeći da je ubilo najmanje 425 pripadnika službe i da je oborilo tri aviona i devet bespilotnih letelica.

Ruske snage tvrde da su ubile 350 ukrajinskih vojnika u visoko preciznim napadima na brodogradilište u Mikolajevu.

11:34 "Ukrajina pali njive sa pšenicom na granici sa Hersonom"

Ukrajinske snage bezbednosti pale njive sa pšenicom na granici sa Hersonskom oblašću, izjavio je danas za RIA Novosti zamenik načelnika vojne i civilne administracije Hersonske oblast Kiril Stremousov.

"Leteli su helikopteri i palili polja sa pšenicom na liniji razgraničenja. To je nacistički režim i nije ih briga", rekao je Stremousov.

Kako tvrdi Stremousov, aktuelni režim u Kijevu živi od grantova kolektivnog Zapada, a obični ljudi ih malo zanimaju.

11:10 "Ruske snage oborile tri ukrajinska borbena aviona"

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage oborile tri ukrajinska vojna aviona iznad istočne Ukrajine.

Ruski borbeni avioni uništili su Su-25 i Su-24, oba aviona iz sovjetske ere, iznad Donjecke oblasti u istočnoj Ukrajini, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

U rejonu Nikolajeva oboren je još jedan avion sovjetske proizvodnje - Mig-29, navelo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi britanska agencija.

10:45 Kuleba: Na korak smo od sporazuma sa Rusijom o žitu

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je danas da su Ukrajina i Rusija na korak od postizanja dogovora o izvozu žita.

"Ukrajina je spremna da izvozi svoje žito na međunarodno tržište. Na korak smo od postizanja dogovora sa Rusijom. U završnoj smo fazi, a sada sve zavisi od Ruske Federacije", rekao je Kuleba u intervju za španski list "Pais", a prenosi agencija RIA Novosti.

Nova runda pregovora Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija o izvozu ukrajinskog žita biće održana danas u Istanbulu.

10:28 Rusija: Vreme da SAD priznaju svoju ulogu u puču na Majdanu

Vreme je da SAD priznaju svoju ulogu u državnom udaru u Ukrajini 2014, izjavio je danas prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

"Opšte je poznato da su SAD pokušale da svrgnu predsednika Venecuele. Sada se čeka priznanje ključne uloge SAD u ilegalnom puču na Majdanu u Ukrajini 2014. godine, što je takođe javna tajna", napisao je ruski diplomata na Tviteru, prenosi TAS S.

Poljanski je tako komentarisao priznanje nekadašnjeg visokog zvaničnika Bele kuće DŽona Boltona da je učestvovao u pripremama izvođenja državnih udara u inostranstvu.

09:28 Ukrajina je objavila nove podatke o ruskim gubicima

Ukrajina je objavila nove podatke o ruskim gubicima.

Navodi da je ubijeno 37.570 vojnika, a uništeno 1649 tenkova, 3832 oklopna vozila, 217 aviona i 188 helikoptera.

09:27 LNR: Ukrajina raketama Točka-U gađala Lugansk

Oružane snage Ukrajine gotovo istovremeno su ispalile nekoliko taktičkih projektila Točka-U na grad Lugansk koji je pod konrolom ruske vojske, izjavio je za TAS S danas zvaničnik samoproglašene Luganske Narodne Republike.

„Izvršen je raketni udar Točka-U na Lugansk. Da budem precizniji, moguće je da su bila tri projektila. Leteli su u intervalu od oko nekoliko sekundi “, rekao je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov, navodi TAS S.

On je rekao da "protivraketna odbrana nije bila u stanju da otkrije sve mete, jer ih je bilo nekoliko".

09:25 Petoro ranjenih, a jedan ubijen u regionu Harkova

Najmanje pet osoba je povređeno, a jedna je ubijena u ruskom granatiranju u regionu Harkova, navodi se u dnevnom ažuriranju regionalnog guvernera Olega Sinjehubova.

On je jutros na Telegramu napisao: "Teror civilnog stanovništva Harkovske oblasti od strane ruskih okupatora se nastavlja".

Sinjehubov navodi da je petoro ljudi povređeno i da su u bolnici dobili svu potrebnu pomoć.

09:00 "Rusija će zauzeti nekoliko malih gradova Donbasa"

Ruske snage će se verovatno usresrediti na zauzimanje nekoliko malih gradova Donbasa tokom naredne nedelje, uljučujući Siverk i Dolinu na prilazima Slavjansku i Kramatorsku, prema Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Rusija nastavlja da nastoji da podriva legitimitet ukrajinske države i konsoliduje sopstvenu upravu i administrativnu kontrolu nad okupiranim delovima Ukrajine, navodi britansko ministarstvo odbrane.

08:30 Nemačka objavila listu pomoći Ukrajini

Nemačka je objavila kompletnu listu svoje vojne pomoći Ukrajini nakon što je povećala svoj paket podrške na 2 milijarde evra.

Na spisku vojne pomoći nalazi se sedam samohodnih haubica, automobili, poljska bolnica, rezervni delovi za MiG-29, oklopna vozila, tenkovi, PVO sistemi i MLRS.

Uključeno je i 14.900 protivtenkovskih mina, 500 protivvazdušnih projektila Stinger, kao i municija za pištolje.

08:04 Rusija i Ukrajina se sastaju da pregovaraju oko žita

Rusija i Ukrajina treba da održe prve pregovore sa zvaninicima Turske i UN u cilju prekida višemesečnog ćorsokaka oko izvoza žitarica.

Četvoročasovni sastanak u Istanbulu dolazi u trenutku kada je izvoz preko Crnog mora i dalje blokiran od strane ruskih brodova i mina koje je Kijev postavio kako bi sprečio amfibijski napad.

Pregovori se komplikuju rastućim sumnjama da Rusija navodno pokušava da izveze žito koje je ukrala od ukrajinskih farmera u regionima pod njenom kontrolom.

07:30 Svetski kongres Ukrajine tuži Kanadu zbog turbina

Svetski kongres Ukrajine preduzima pravne mere protiv Kanade zbog kršenja sankcija i prenosa popravljenih turbina Nemačkoj za gasovod Severni tok 1.

Prema saopštenju objavljenom u utorak ova organizacija je istakla: "Tokom proteklih nekoliko dana, Svetski kongres Ukrajine zajedno sa Ukrajinsko-kanadskim Kontresom molio je Vladu Kanade da opozove izuzeće dato Simens Kanadi, a koje omogućava vraćanje remontovanih turbina Severnog toka 1 Nemačkoj. Takođe smo pozvali Vladu da osigura da sve sankcije koje je Kanada uvela Rusiji ostanu na snazi i da budu pojačane".

Dodaju da su njihovi napori bili neuspešni i da nisu imali drugog izbora osim da preduzmu pravni postupak.

07:06 Povećane pošiljke žita preko Dunava

Pošiljke žita preko Dunava povećane su ponovnim otvaranjem kanala Bistre. Broj stranih brodova kji su stigli u ukrajinske luke kako bi pomogli u izvozu žitarica udvostručio se na 16 u poslednja 24 sata, rekao je zamenik ukrajinskog ministra insfrastrukture Jurij Vaskov.

Ukrajina je obnovila luke koje su odavno zatvorene kako bi olakšala izvoz žitarica zbog ruske blokade Crnog mora i očekuje da mesečni izvoz poveća na 500.000 tona.

07:01 Zelenski: Rusija nema hrabrosti da prizna poraz

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kaže da Rusija "nema hrabrosti" da prizna poraz. U obraćanju na nacionalnoj televiziji, Zelenski je ismevao oslanjanje ruske vojske na zastarelo oružje i taktiku iz sovjetske ere i insistirao je na jedinstvu građana njegove zemlje u kombinaciji sa snagom ukrajinskih oružanih snaga. Istakao je ta do znači da je ishod rata izvestan.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

07:00 Rusija granatirala Bahmut tokom noći

Rusija je kako se izveštava, tokom noći snažno granatirala grad Bahmut u Donjeckoj oblasti kao odgovor na napad u Novoj Kahovki, gde je poginulo najmanje sedmoro ljudi.

Izveštač Kijev Independenta, Ilija Ponomarenko, napisao je na Tviteru pored navodnog snimka napada je Rusija odgovorila tako što je noću artiljerijom zbrisala Bahmut sa lica zemlje.

06:59 Broj poginulih u napadu u Časiv Jaru porastao na 45

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu tokom vikenda na stambeni blok u Časiv Jaru na istoku Ukrajine porastao je na 45.

Devetoro ljudi je preživelo stravičan napad u Donjecku, a akcija spasavanja traje već nekoliko dana.

1 / 8 Foto: Profimedia

06:56 Uhapšen zbog pokušaja atentata na zvanicnicu u Melitopolju

Policija Zaporoške oblasti uhapsila je diverzanta koji je pokušao da izvrši atentat na načelnicu odeljenja za obrazovanje u Melitopolju Jelenu Šapurovu, izjavio je prvi čovek regionalne vojno-civilne administracije Vladimir Rogov.

„Agencije za sprovođenje zakona Zaporoške oblasti nastavljaju sa uspehom rad na istrazi terorističkih zločina režima Volodimira Zelenskog", napisao je Rogov na svom Telegram kanalu, prenosi TAS S.

Prema njegovim rečima, osumnjičeni Jaroslav Žuk je uhapšen u Melitopolju jer je 17. juna 2022. godine pokušao da izvrši atentat na Šapurovu.

06:55 "Ukrajinske snage granatirale selo u Rusiji"

Guverner ruskog grada Brjanska Oleksandar Bogomaz izjavio je da su ukrajinske snage granatirale selo Bela Berezka sa oko 18 minobacačkih granata, ali da nema žrtava niti povređenih.

„Sinoć je ukrajinske artiljerija granatirala selo Bela Berezka, okrug Trubčevski. Na selo je ispaljeno oko 18 minobacačkih granata. Među civilnim stanovništvom nema žrtava i povređenih", napisao je Bogomaz na svom Telegram kanalu, prenosi agecnija RIA Novosti.

06:54 Snažne eksplozije na periferiji Luganska

Nekoliko snažnih eksplozija čulo se sinoć na periferiji Luganska, javljaju ruski mediji.

Kako javljaju RIA Novosti, dejstovala je protivvazdušna odbrna.

Novinska agencija Luganski informativni centar navela je da je, prema preliminarnim podacima, raketa Točka - U oborena na nebu iznad tog grada.

Agencija je objavila video-snimak na kojem se vidi vatra i stub dima koji se uzdiže iznad predgrađa Luganska, Jubljenoja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.