DEMONSTRANTI PROTESTUJU ZBOG ORBANOVOG PREDLOGA! Blokirali most
Ilustracija, Foto: Profimedia

nemiri

DEMONSTRANTI PROTESTUJU ZBOG ORBANOVOG PREDLOGA! Blokirali most

Orbanova vlada podnela je parlamentu u ponedeljak amandmane na zakon o oporezivanju, drastično pooštravajući uslove za pojednostavljeni poreski režim, za koji su se mnoga mala preduzeća opredelila zbog manje administarcije i niske poreske stope koju je je nudio

Objavljeno:

Oko 1.000 demonstranata blokiralo je danas most u centru Budimpešte, u trenutku kada parlament raspravlja o predlogu vlade premijera Viktora Orbana da se poveća poreska stopa za stotine hiljada malih preduzeća, prenosi Rojters.

Demonstranti su se najpre okupili na centralnom trgu Laja Košuta ispred zgrade parlamenta, pre nego što su počeli šetnju do obližnjeg mosta preko reke Dunav. Blokirali su i saobraćaj u oba smera između dve strane Budimpešte, uz jako prisustvo policije.

Orbanova vlada podnela je parlamentu u ponedeljak amandmane na zakon o oporezivanju, drastično pooštravajući uslove za pojednostavljeni poreski režim, za koji su se mnoga mala preduzeća opredelila zbog manje administarcije i niske poreske stope koju je je nudio.

Izmene zakona

Vlada je saopštila da su ovaj sistem neka preduzeća zloupotrebljavala kako bi smanjila sopstvene troškove, najčešće kroz neprijavljivanje radnika.

Izmene zakona bi trebalo da stupe na snagu u septembru, nakon usvajanja u parlamentu, što bi trebalo da omogući dodatih 237 milijardi forinti ili 572 miliona dolara prihoda u budžet ove godine, prenosi Rojters.

1 / 5 Foto: Profimedia

Orban se suočava sa svojim najtežim izazovom od kada je preuzeo vlast 2010. godine, sa najvišom inflacijom u poslednje dve decenije, rekordno niskom vrednošću forinte i neizvesnosti priliva sredstava iz fondova Evropske unije zbog spora oko poštovanja njenih demokratskih standarda.

Bonus video:

SLUČAJNO SAM POSTAO PROFESIONALNI VATERPOLISTA: Nikola Rađen prvi put za Kurir TV progovorio o svojoj karijeri NEVEROVATNA PRIČA
05:00

SLUČAJNO SAM POSTAO PROFESIONALNI VATERPOLISTA: Nikola Rađen prvi put za Kurir TV progovorio o svojoj karijeri NEVEROVATNA PRIČA

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media