ZAŠTO STUDENTI U KEMBRIDŽU DIŽU RUKE NA SEBE? Pokrenuta HITNA istraga nakon 5 SLUČAJA suicida
Kembridž, Foto: Profimedia

suicid

ZAŠTO STUDENTI U KEMBRIDŽU DIŽU RUKE NA SEBE? Pokrenuta HITNA istraga nakon 5 SLUČAJA suicida

Unija studenata Univerziteta Kembridž kritikovala je plan univerziteta za prevenciju samoubistava

Objavljeno:

U poslednja četiri meseca pet studenata Univerziteta Kembridž umrlo je od posledica samoubistva ili sumnje na samoubistvo, što je navelo univerzitetske vlasti da nalože hitnu istragu, piše Gardijan.

Profesor Graham Virgo, viši prorektor za obrazovanje, rekao je da nije pronađena nikakva veza između prva četiri smrtna slučaja studenata, koji su se svi dogodili na različitim fakultetima. U međuvremenu se dogodio i peti smrtni slučaj i istraga je proširena.

Univerzitet je odbio da identifikuje pokojnika, ali mediji saznaju da su među njima i Danijel Fraj, 20, student druge godine istorije na Homerton koledžu, koji je preminuo u martu, i Jasmin Lajoi, 34, prva godina, ljudska, društvena i student političkih studija nauke u Hjuz Holu koji je umro u maju.

Svih pet smrtnih slučajeva dogodilo se između marta i juna ove godine - jedan u martu, tri u maju i jedan u junu. Univerzitet je saopštio da je do sada samo jedna smrt potvrđena kao samoubistvo od strane mrtvozornika, a preostala četiri se vode kao osumnjičeni za samoubistvo.

"Šokirani smo" Virgo je u izjavi rekla: „Šokirani smo i duboko ožalošćeni tragičnom smrću pet studenata na Univerzitetu Kembridž poslednjih meseci. Naše misli su sa porodicama i prijateljima preminulih učenika.'

„Mogu da vas uverim da univerzitet ovo shvata izuzetno ozbiljno i da je odlučan da blisko sarađuje sa našim partnerima kako bi sprečili buduće smrti.“

Univerzitet je formirao grupu za brzo reagovanje na ovakve i slične incidente, u koju su uključeni predstavnici fakulteta i stručnjaci za javno zdravlje iz lokalnih vlasti i Ministarstva zdravlja, koje je analiziralo prva četiri smrtna slučaja studenata, rekao je Virgo. „Nakon ove analize, preminuo je i peti student i njegova smrt se istražuje na isti način.

On je dodao da "nema zajedničkog uzroka ili jasnih veza" sa prva četiri smrtna slučaja. „Mrtvozornik je doneo odluku o jednoj smrti, koja je potvrđena kao samoubistvo, ali još nije započela istragu o preostala četiri.

1 / 5 Foto: Profimedia

„Za univerzitet i fakultete ništa nije važnije od bezbednosti naših studenata. Sprovešćemo sveobuhvatan skup akcija dizajniranih da zaštitimo učenike.'

To uključuje povećana ulaganja u univerzitetske savetodavne službe kako bi se smanjilo vreme čekanja, angažovanje specijalnih savetnika kako bi se omogućilo ranu identifikaciju studenata u nevolji i sprovođenje obuke o svesti o samoubistvu za univerzitetsko osoblje.

„Nažalost, na univerzitetima ovde u Velikoj Britaniji i na međunarodnom nivou, vidimo sve veći broj mladih ljudi koji koriste usluge savetovanja i prijavljuju probleme sa svojim mentalnim zdravljem.“

'Razvodnjeni' plan Unija studenata Univerziteta Kembridž kritikovala je plan univerziteta za prevenciju samoubistava, rekavši da je "razvodnjen" nakon što su ga neki fakulteti odbili. „Pogrešno je spekulisati o okolnostima smrti svakog studenta, ali ne treba bežati od činjenice da postoji kriza mentalnog zdravlja studenata na Kembridžu“, navodi se u saopštenju sindikata.

Nove brojke koje je objavila Kancelarija za nacionalnu statistiku u maju pokazuju da je stopa samoubistava studenata visokog obrazovanja u akademskoj godini koja se završava 2020. u Engleskoj i Velsu bila tri smrtna slučaja na 100.000 studenata, što je najniža stopa u četiri godine.

1 / 5 Foto: Profimedia

Međutim, bilo je nekoliko nedavnih primera, uključujući smrt Nataše Abrahart (20), koja je patila od teške socijalne anksioznosti i bila je jedna od 11 studenata Univerziteta u Bristolu koji su sebi oduzeli život između 2016. i 2018.

Njeni roditelji su uspešno tužili Univerzitet u Bristolu na osnovu Zakona o ravnopravnosti, a u maju je univerzitetu naloženo da plati 50.000 funti odštete nakon što je sudija presudio da je zaista bilo diskriminacije. Univerzitet je potom objavio žalbu.

Ako pomišljate na samoubistvo ili imate takve misli, SOS linija klinike "Laza Lazarević" je 011/7777-000. Broj Centra "Srce" za pružanje emotivne podrške osobama u krizi i prevenciju samoubistva je 0800-300-303.

Bonus video:

05:00

SLUČAJNO SAM POSTAO PROFESIONALNI VATERPOLISTA: Nikola Rađen prvi put za Kurir TV progovorio o svojoj karijeri NEVEROVATNA PRIČA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.