GRČKA TRAŽI ODGOVORE OD ERDOGANA: Kontroverzna MAPA dovela do SUKOBA? (FOTO)
Redžep Tajip Erdogan i Krijakos Micotakis, Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND, EPA-EFE/Fernando Villar

tenzije

GRČKA TRAŽI ODGOVORE OD ERDOGANA: Kontroverzna MAPA dovela do SUKOBA? (FOTO)

Odnosi između Grčke i Turske su decenijama napeti zbog niza pitanja, uključujući prava na istraživanje podmorja i suverenitet nenaseljenih ostrva

Objavljeno: 13:36h

Grčki premijer Kirjakos Micotakis pozvao je Tursku da objasni kontroverznu mapu koja kruži društvenim mrežama.

Na fotografiji je prikazano nekoliko velikih, naseljenih grčkih ostrva u Egejskom moru, za koja se tvrdi da pripadaju Turskoj.

Kontroverznu mapu je Devletu Bahčeliju, lideru nacionalističke partije koja u savezu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, poklonila mlada ultranacionalistička grupa "Sivi vukovi".

Šef organizacije je fotografiju mape u nedelju objavio na Tviteru, tvrdeći da je "slavnu tursku zastavu uzurpirala Grčka".

- Ponosni smo što našem šefu Devletu Bahčeliju poklanjamo našu mapu - napisali su Sivi vukovi na Tviteru.

Dalje su naveli da je Krit sastavni deo turske otadžbine, ističu da je egejska ostrva uzurpirala Grčka i da su "zarobljena" u okviru grčkog suvereniteta, a kažu i da "turski narod ima moć da podseti grčku državu "kako uništiti Atinu i kako su hladne i duboke vode Egejskog mora", piše Protothema.

Nakon što se sporna mapa proširila društvenim mrežama, reagovao je i premijer Grčke Micotakis.

- Pogledajte dobro ovu mapu. Krit, Rodos, Lezbos, Samos, sve je prisvojila Turska. Grozničavi san ekstremista ili zvanična turska politika? Još jedna provokacija ili pravi cilj? Predsednik Erdogan mora jasno da iznese svoj stav o najnovijim nestašlucima svog mlađeg koalicionog partnera - napisao je Micotakis na Tviteru u ponedeljak.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Odnosi između Grčke i Turske su decenijama napeti zbog niza pitanja, uključujući prava na istraživanje podmorja i suverenitet nenaseljenih ostrva.

Nedavne svađe su se fokusirale na grčka ostrva u blizini turske obale, gde Ankara optužuje Atinu da održava vojno prisustvo kršeći sporazume.

Grčka je tvrdila da se ponaša u skladu sa međunarodnim pravom i da brani svoja ostrva pred turskim neprijateljstvom.

Bonus video:

05:00

SLUČAJNO SAM POSTAO PROFESIONALNI VATERPOLISTA: Nikola Rađen prvi put za Kurir TV progovorio o svojoj karijeri NEVEROVATNA PRIČA

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.