NEMCI BESNI ZBOG LUKSUZNE SVADBE MINISTRA FINANSIJA I ZGODNE VODITELJKE: Građani da PRITEGNU KAIŠ, a oni se BAHATE!
Mladenci, Foto: Profimedia

"SVADBA GODINE"

NEMCI BESNI ZBOG LUKSUZNE SVADBE MINISTRA FINANSIJA I ZGODNE VODITELJKE: Građani da PRITEGNU KAIŠ, a oni se BAHATE!

Najviše su se građani uzbudili zbog fotografije Fridriha Merca, lidera opozicije, koji je stigao na ostrvo privatnim avionom

Objavljeno: 16:08h

Ministar finansija Nemačke Kristijan Lindner ovog vikenda bio je glavna tema lokalnih ali i svetskih medija i to zbog svog luksuznog venčanja sa prelepom voditeljkom Frankom Lehfeldt.

O njihovom venčanju, koju tamošnji mediji nazivaju "svadbom godine", mnogo se pisalo u tabloidima, ali i na društvenim mrežama, jer kada visoki državni funkcioner organizuje svadbu na ostrvu Silt u trenutku kada vlast građane poziva da "pritegnu kaiš" zbog energetske krize, jedino što može da se dogodi jeste da se izazove bes javnosti.

Najviše su se građani uzbudili zbog fotografije Fridriha Merca, lidera opozicije, koji je stigao na ostrvo privatnim avionom. U kokpitu su bili on i njegova supruga Šarlot. Silt je najveće ostrvo u Severnom moru i poznato je po luksuznim hotelima i tome što tamo letuju bogati i poznati. Međutim, da bi neko stigao do ostrva ne treba mu čak ni trajekt. Silt je prugom povezan sa kopnom, a postoji i auto-voz.

Venčanje ministra i lepe voditeljke dogodilo se u trenutku kada nemačke vlasti zahtevaju od građanja da smanje potrošnju energije, kako bi se pripremili za moguću zimu bez gasa. Ruska operacija u Ukrajini dovela je do povećanja cene energenata, što je dovelo do stravične inflacije kakva nije zabeležena od ujedinjenja. Cene osnovnih životnih namernica samo skaču, pa su građani sa pravom zabrinuti kako će "pregurati" naredne mesece.

1 / 4 Foto: Profimedia

Iako su svadbe privatni događaj, ova konkretno je u Nemačkoj već nedeljama bila glavno političko pitanje. Osim što je Lindner član vlade koju vodi socijaldemokrata Olaf Šolc, mnogi od gostiju su i visoki funkcioneri (ministri, državni sekretari...). Gost je bio i sam kancelar.

Olaf Šolc
Olaf Šolcfoto: Profimedia

Trošenje novca iz budžeta za obezbeđivanje ličnosti okupljenih na Siltu jedna je od stvari koja je najviše smetala javnosti. Mnogi Nemci su se pridružili kritikama popularne komičarke Ilke Besin, koja je otvorila debatu pitanjem zašto bi poreski obveznici trebalo da finansiraju obezbeđenje ministrove privatne žurke.

Čuju se i kontraargumenti, a to je da su mnogi gosti pod zaštitom 24 sata, gde god da se nalaze - te da dodatni trošak obezbeđenja na Sitlu nije toliki kao što se čini.

Protest "protiv bahaćenja" ispao je smešan jer je grupa od oko 35 ljudi, koja je pokušala da izviždi prisutne, otišla da čeka ispred pogrešnog hotela, javila je lokalna štampa.

- Par je postavio novi, iritantni hibridni standard svojom proslavom - stoji u članku Der Spiegel-a objavljenom ove nedelje.

"S jedne strane, organizuju žurku kao da su poznate ličnosti, ali uz mere obezbeđenja iz državne kase. Ovako nešto, ne može se definisati kao privatno”, ističe se u tekstu.

Svadba je "zabavljala" Nemce nekoliko dana. U četvrtak je održano građansko venčanje u muzeju Silt. U petak je došlo na red momačko veče. I konačno, u subotu je bilo versko venčanje u crkvi Keitum, nakon čega je usledio koktel i večera u jednom od najpoznatijih restorana na ostrvu, Sansibar.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.