ŠOLC POSLAO OTVORENO PISMO MAKEDONCIMA: U jeku protesta pozvao građane da prihvate francuski predlog!
Olaf Šolc, Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

NEMAČKI KANCELAR

ŠOLC POSLAO OTVORENO PISMO MAKEDONCIMA: U jeku protesta pozvao građane da prihvate francuski predlog!

U otvorenom pismu makedonskoj javnosti Šolc je naveo da razume i deli njihove frustracije, ali je istakao da Nemačka želi da Severna Makedonija postane članica EU

Objavljeno: 15:56h

Kancelar Nemačke Olaf Šolc (Scholz) pozvao je danas Makedonce da prihvate evropski kompromis za spor sa Bugarskom i početak pristupnih pregovora Severne Makdonije sa Evropskom unijom.

U otvorenom pismu makedonskoj javnosti Šolc je naveo da razume i deli njihove frustracije, ali je istakao da Nemačka želi da Severna Makedonija postane članica EU.

"Vaša zemlja je ponovo suočena sa donošenjem veoma važne odluke: Da li želite da prihvatite evropski kompromis? Time, 17 godina nakon dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU, konačno može biti održana prva pristupna konferencija za članstvo. Biće to važan korak koji će vas približiti članstvu u EU ii čime će se prevazići blokada", istakao je Šolc.

U poruci, objavljenoj na Fejsbuk stranici ambasade Nemačke u Skoplju nemački kancelar je napisao da razume nestrpljenje i frustraciju građana Severne Makdonije i da ih deli sa njima.

"Razumem vas kada kažete: Predugo je bilo i previše nam je obećano. Ono što se od nas tražilo bilo je previše. Razumem vašu sumnju da li će ovaj korak zaista otvoriti put za ulazak u EU", rekao je Šolc.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Makedoncima je pručio je da želi da bude potpuno iskren sa njima i objasnio da čak i nakon prihvatanja ovog kompromisa, proces pristupanja EU neće biti lak da će biti i drugih prepreka koje će morati da se prevaziđu.

"Ali ja vam takođe kažem: Zajedno ćemo savladati zadatke koji su pred nama. Zato što želimo da budete član ove EU! Volimo vas, dragi Makedonci i Makedonke, učlanite se u uniju u kojoj se čuvaju i neguju vaše i naše kulturne posebnosti, naši različiti jezici i naši identiteti. To nas zajedno čini jačima", istakao je Šolc u poruci koja je objavljena na makedonskom, albanskom i nemačkom jeziku.

Francuski predlog je u Severnoj Makedoniji naišao na snažan otpor opozicije i velikog dela građana, kao i nevladinih organizacija koje se bave evrointegracijama.

U Skoplji se od subote, 2. jula, svakodnevno održavaju protesti protiv tog predloga, koje podržava koalicija oko najveće partije VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog i Levica Dimitra Apasijeva, tražeći da se odbije predlog jer vodi bugarizaciji i realno ne omogućava evrointegraciju Severne Makedonije.

1 / 6 Foto: Profimedia

Protivnici predloga, medju kojima i bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimtrov, koji je potpisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj predlog znači ispunjenje bugarskih zahteva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja sa EU.

Francuski predlog je prihvatljiv jedino stožernim partijama vladajuće koalicije SDSM Dimitra Kovačevskog i DUI Alija Ahmetija, predsedniku Severne Makedonije Stevo Pendarovskom i opozicionim albanskim parlementarnim partijama.

Početak pregovora EU sa Skopljem, blokira bugarski veto od novembra 2020. zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije. Godinu ranije evropski put ove dve zemlje je blokirala Francuska, insistirajući na promeni metodologije pregovora.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.