OKRUTAN I NEPOTREBAN MASAKR NA FARSKIM OSTRVIMA: Ubijeno skoro 1.500 delfina u okviru tradicionalnog lova! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Printscreen

TRAGEDIJA

OKRUTAN I NEPOTREBAN MASAKR NA FARSKIM OSTRVIMA: Ubijeno skoro 1.500 delfina u okviru tradicionalnog lova! (FOTO)

Razmere ubijanja bile su takve da su čak i mnogi stanovnici Farskih ostrva, koji lov često smatraju delom svoje kulturne baštine, izrazili gađenje

Objavljeno: 12:51h

Čak i oni koji najupornije brane tradicionalni kitolov na Farskim ostrvima osudili su u nedelju "okrutan i nepotreban“ masakr skoro 1.500 delfina, koji su dovedeni u plitke vode plaže Skalabotnur na ostrvu Ejsturoj i ostavljeni da se satima grče pre nego što su ubijeni.

Grupa Sea Shepherd, koja je od 1980-ih vodila kampanju za zaustavljanje tradicionalnog farskog lova, tvrdila je da je lov u nedelju "najveće pojedinačno ubistvo delfina ili kitova u istoriji ostrva".

Razmere ubijanja bile su takve da su čak i mnogi stanovnici Farskih ostrva, koji lov često smatraju delom svoje kulturne baštine, izrazili gađenje.

"Postaje mi muka kada vidim takve stvari", rekao je jedan komentator na lokalnoj Fejsbuk stranici, a drugi je opisao masakr kao "potpuno užasan", rekavši: "Sramota me je što sam sa Farskih ostrva".

Heri Petersen, bivši predsednik udruženja "Grind” koje se bavi lovom na morske sisare u pomenutoj uvali u kojoj se dogodilo ubistvo, rekao je da je previše delfina ugurano u zaliv, a premalo ljudi ih je čekalo na plaži da ih dokrajči.

"Zaprepašćen sam zbog ovoga što se dogodilo", rekao je za lokalnu stranicu vesti In.fo i dodao da su delfini predugo ležali na plaži grčeći se pre nego što su ubijeni.

Oni koji podržavaju ovu tradiciju tvrde da je lov na kitove održiv način prikupljanja hrane iz prirode i važan deo njihovog kulturnog identiteta. S druge strane, aktivisti koji se bore za zaštitu životinja se ne slažu i ubijanje kitova nazivaju okrutnom i nepotrebnom praksom.

"S obzirom na vreme u kom se nalazimo, sa globalnom pandemijom i svetom koji se zaustavlja, apsolutno je užasno videti napad na prirodu ove veličine na Farskim ostrvima", rekao je kapetan Aleks Kornelisen, globalni izvršni direktor Sea Shepherda.

"Ako smo išta naučili iz ove pandemije, to je da moramo živeti u skladu sa prirodom umesto da je brišemo", dodao je Kornelisen koji tvrdi da svake godine Sea Shepherd nailazi na sve više meštana na Farskim ostrvima koji se protive lovu na delfine, ali koji ne mogu javno da govore zbog straha.

Lov na morske sisare, primarno kitove, naziva se "grindadrap” i tradicija je koja se praktikuje stotinama godina na Farskim ostrvima. Njihova Vlada tvrdi da se svake godine u proseku ulovi oko 600 kitova, dok je broj ulovljenih delfina mnogo manji. Prošle godine ih je ulovljeno 35, a pretprošle 10.

Bonus video:

01:44

VIŠE OD 2.000 ŽIVOTINJA OVDE UŽIVA U POTPUNOJ SLOBODI! Ovakav prizor može da se vidi samo na Krčedinskoj adi na Dunavu

(Espreso/The Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.