PLAŽA KOJA NA PRVI POGLED ODUZIMA DAH, za trenutak postaje SMRTONOSNA
Plaža, Foto: Profimedia

TURIZAM

PLAŽA KOJA NA PRVI POGLED ODUZIMA DAH, za trenutak postaje SMRTONOSNA

Trojica makedonskih turista nestalo je u uzburkanom moru kod Posidija na Halkidikiju, a dvojica su spašena, javili su makedonski mediji.

Objavljeno: 10:30h

Prelepa, ali izuzetno opasna plaža.

Trojica makedonskih turista nestalo je u uzburkanom moru kod Posidija na Halkidikiju, a dvojica su spašena, javili su makedonski mediji.

Grčka televizije „Skaj“ izvestila je da su muškarci skočili u vodu nakon što su slavili rođendan na žurci na plaži. Juče je, posle 18 sati potrage, spašen 30-godišnji državljanin Severne Makedonije kojeg je pronašao teretni brod koji je plovio pod zastavom Gibralatra i njegovo zdravstveno stanje je dobro. On je prebačen u bolnicu. Veče pre toga pronađen je njegov prijatelj, dok se za trećim mladićem još uvek traga.

Mladići su odlučili da se kupaju na plaži koju lokalci izbegavaju, upravo zbog jakih struja. U pitanju je prelepo mesto koje zbog rajskog izgleda privlači turiste – ali krije veliku opasnost.

Danas je Fejsbuk stranica Grčki kutak upozorila zbog čega u ovom kutku Halkidikija treba biti posebno oprezan.

„Starija meštanka mesta Kalandra, tik uz Posidi, napisala je sledeće: ‘Posidi (ili Amoglossa – peščani jezik u slobodnom prevodu) je tačka koja spaja Solunski zaliv sa Egejskim morem. Oblik ove plaže se menja usled plime i oseke… Kada duva severac vrh (ili Miti-nos, kako ga Grci zovu) okreće se ka Solunskom zalivu, a kada duva južni vetar okreće se na suprotnu stranu, ka mestu Posidi. U okolini, u svim vremenskim uslovima, ima jakih struja. Stariji su nam uvek govorili da se nikada ne kupamo na samom vrhu Posidi plaže jer struje vuku kao usisivač. Poslednjih godina se dešava upravo suprotno. Mnoštvo turista se kupa ne mareći za struje. Svake godine se neko udavi baš ovde'“, preneli su.

Još je opasnija, kako navodi Grčki kutak, činjenica da svake godine tu nestane znak koji kupače upozorava na struje.

Inače, Posidi rt se nalazi pored istoimenog mesta Posidi (Kasandra), 7 km od mesta Skala Fourka i 9 km od Mola Kalive. Plaža je smeštena na krajnjem zapadnom rtu Kasandre. Zbog plime i oseke oblik ove plaže se menja i uvek je drugačiji. Nekada krajnji desni deo „potone“ u moru i ne vidi se, a nekada „izroni“, ali u drugačijem obliku nego pre, piše Grčka info.

Isti sajt navodi da se jake morske struje i veliki talasi mogu očekivati i na sledećim plažama: Paradise plaža na Tasosu, Sarti na Sitoniji, Porto Katsiki plaža na Lefkadi i Mirtos plaža na Kefaloniji. Takođe budite oprezni i na plaži Milos na Lefkadi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.