EU OČAJNIČKI TRAŽI ZAMENU ZA RUSKI GAS: Jedna zemlja bi mogla ozbiljno da PROFITIRA zbog toga, evo i KOJA!
Gas, Foto: Profimedia

ENERGENTI

EU OČAJNIČKI TRAŽI ZAMENU ZA RUSKI GAS: Jedna zemlja bi mogla ozbiljno da PROFITIRA zbog toga, evo i KOJA!

Jeftiniji troškovi dostave i kraća isporuka pružaju „Ekvinoru“ dodatni profit pored rekordno visokog prihoda koji ostvaraju zahvaljući prodaji energenata Evropi

Objavljeno:

Dok Evropa u svetu traži naftu i gas kako bi zamenila ruske energente, naftna i gasna polja u Norveškoj, nameću se kao moguće rešenje. Međutim, iako Norveška može da zameni dobar deo energenata koje su evropske zemlje uvozile iz Rusije, čini se da ipak neće moći komotno da "uskoči" na mesto koje je zauzimala Rusija.

Norveška kompanija “Ekvinor“ šalje naftu sa džinovskog polja Johan Sverdrup u Severnom moru na evropsko tržište umesto u Aziju, gde su prošle godine izvezili oko 100 miliona barela. U Evropi je norveška nafta postala skoro direktna zamena za rusku u Nemačkoj, Poljskoj, Litvaniji, Švedskoj i Finskoj kao i u Turskoj, navodi „Ekvinor“.

„Evropski trgovci i rafinerije sada traže naftu sa polja Johana Sverdrupa i koriste je da zamene onu koju su dobijali iz Rusije. Videli smo da je do sada ove godine veći deo nafte otišao u Evropu. U martu je sve otišlo u Evropu, dok je u martu prošle godine 60 odsto otišlo u Aziju“, rekao je izvršni direktor Andres Opedal za „Rojters“.

Jeftiniji troškovi dostave i kraća isporuka pružaju „Ekvinoru“ dodatni profit pored rekordno visokog prihoda koji ostvaraju zahvaljući prodaji energenata Evropi.

Zapadne zemlje nastoje da smanje svoju zavisnost od ruske nafte i gasa nakon invazije Moskve na Ukrajinu koja je počela u februaru.

Od početka rata, Sverdrupovi tokovi nafte u Kinu su presušili dok su se oni u Evropi i više nego udvostručili. Izvoz u Kinu je prepolovljen na 6,9 miliona sa 14 miliona barela. U poslednja tri meseca izvoz u Evropu je porastao na 34,4 miliona ili 374.000 barela dnevno, utrostručivši to u odnosu na 11 miliona barela godinu dana ranije.

Pod uslovom da dodatna proizvodnja ide u Evropu, Sverdrup bi mogao da zameni i do 484.000 barela ili više od petine nekadašnjih ruskih zaliha nafte u EU, koje su iznosile oko 2,2 miliona barela dnevno 2021. godine.

Pitanje gasa

Evropska unija je pristala da nabavi više gasa iz Norveške što će ojačati njihovu energetsku saradnju dok Rusija smanjuje dotok gasa u blok. Skoro polovina zemalja u EU suočava se sa smanjenim isporukama gasa iz Rusije, koja je pogođena sankcijama. EU uvozi otprilike petinu svog gasa iz Norveške u poređenju sa 40 odsto koliko je dobijala iz Rusije pre invazije na Ukrajinu.

EU i Norveška su se u junu složile da pokrenu saradnju kako bi osigurale dodatne kratkoročne i dugoročne isporuke gasa u blok kako bi se pomoglo u neutralisanju rastućih cena energenata.

Ruski gigant Gasprom je nedavno rekao da će dodatno smanjiti kapacitet snabdevanja gasom kroz gasovod Severni tok 1 na 67 miliona kubnih metara dnevno, navodeći kao razlog tehničke probleme na kompresijskoj stanici. Isporuke kroz gasovod Severni tok 1 bi trebalo da budu potpuno obustavljene na deset dana od početka sledeće nedelje zbog radova na održavanju, prenosi CNN. Postoji strah da isporuka neće biti nastavljena nakon radova ili da će biti dodatno smanjena.

1 / 8 Foto: Printscreen/RTS

Norveška je povećala proizvodnju gasa kao odgovor na nestašice u Evropi i rekla da očekuje da će njena prodaja gasa porasti za 8 odsto na 122 milijarde kubnih metara gasa ove godine. Očekuje se da će sporazum doneti isporuke gasa od približno dodatnih 100 teravat sati na evropskog tržište ove godine.

U saopštenju se navodi da će Norveška "nastaviti da bude veliki snabdevač Evropi i na duži rok nakon 2030. godine".

Štajk u Norveškoj umalo izazvalo još veću krizu

Štrajk radnika na naftnim i gasnim platformama i poljima u Norveškoj umalo je poremetio planove EU. Cene prirodnog gasa su skočile nakon što su norveški radnici stupili u štrajk zbog spora oko plata zatvarajući tri polja u Severom moru.

Vest o štrajku pomogla je da se ocene evropskih fjučerska prirodnog gasa povećaju za 5 odsto na 172 evra po megavat satu, pokazali su podaci Interkontinentalne berze. To je najviša cena od početka marta u danima nakon ruske invazije na Ukrajine.

Štrajk je pretio da eskalira i da nanese veliki udarac Evropi uoči zime. Ipak, štrajk je prekinut, pa su norveški zvaničnici saopštili da je otklonjena opasnost u snabdevanju Evrope gasom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.