"OVO ĆE SMANJITI PROIZVODNJU NAFTE I GASA": Norveški radnici stupilu u ŠTRAJK, evo i zbog ČEGA!
Nafta, Foto: Profimedia

PROMENE

"OVO ĆE SMANJITI PROIZVODNJU NAFTE I GASA": Norveški radnici stupilu u ŠTRAJK, evo i zbog ČEGA!

Štrajk, u kojem radnici traže povećanje plata kako bi kompenzovali rastuću inflaciju, dolazi usred visokih cena nafte i gasa, pri čemu su isporuke prirodnog gasa Evropi posebno otežane nakon smanjenja ruskog izvoza

Objavljeno: 14:02h

Norveški radnici na naftnim platformama stupili su danas u štrajk što će smanjiti proizvodnju nafte i gasa, pošto u pregovorima o povećanju plata nije bilo napretka, saopštio je sindikat.

Štrajk, u kojem radnici traže povećanje plata kako bi kompenzovali rastuću inflaciju, dolazi usred visokih cena nafte i gasa, pri čemu su isporuke prirodnog gasa Evropi posebno otežane nakon smanjenja ruskog izvoza.

- Štrajk je počeo - rekao je Audun Ingvartsen, lider sindikata Lederne.

Norveško Ministarstvo rada ponovilo je da "pažljivo prati situaciju" i može da interveniše i prekine štrajk ako postoje izuzetne okolnosti.

"Ekvinor" zatvorio pogone

Proizvodnja nafte smanjena je danas za 89.000 barela na dan, a gasa za 27.500 barela na dan. Prema proračunu Rojtersa, dalja planirana eskalacija do subote, 9. jula, mogla bi dovesti do zatvaranja skoro četvrtine norveške proizvodnje gasa, kao i oko 15 odsto proizvodnje nafte.

1 / 10 Foto: Printscreen/RTS

Na kraju, odluka je operatera - "Ekvinora" - da zatvori pogone.Industrijska akcija počela je noćas u ponoć po lokalnom vremenu na tri platforme - Gudrun, Oseberg Jug i Oseberg Istok - i proširiće se na još tri - Kristin, Heidrun i Aasta Hansten - od ponoći u sredu.

(Espreso/Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.