NE SEĆAMO SE DA JE PUTIN DO SADA REKAO OVAKO JEZIVU STVAR: To može da ZNAČI SAMO JEDNO!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

TAKO JE REKAO

NE SEĆAMO SE DA JE PUTIN DO SADA REKAO OVAKO JEZIVU STVAR: To može da ZNAČI SAMO JEDNO!

Putin je takođe optužio zapadne saveznike Ukrajine da podstiču neprijateljstva, tvrdeći da "Zapad želi da se bori protiv nas do poslednjeg Ukrajinca" i da i bi to donelo samo tragediju susednoj zemlji

Objavljeno: 10:30h

Vladimir Putin je u četvrtak izrekao jednu od najzloslutnijih pretnji do sada, poručujući svetu da se Rusija "tek zagreva" u Ukrajini.

Govoreći na sastanku sa parlamentarnim liderima, ruski predsednik je rekao da će izgledi za bilo kakve pregovore biti sve slabiji kako se sukob bude odugovlačio.

- Svi treba da znaju da, uglavnom, još ništa nismo ozbiljno započeli. Istovremeno, mi ne odbacujemo mirovne pregovore. Ali, oni koji ih odbijaju treba da znaju da što ovo dalje ode, biće im teže da pregovaraju sa nama - kazao je.

Putin je takođe optužio zapadne saveznike Ukrajine da podstiču neprijateljstva, tvrdeći da "Zapad želi da se bori protiv nas do poslednjeg Ukrajinca" i da i bi to donelo samo tragediju susednoj zemlji.

- Danas čujemo da žele da nas pobede na bojnom polju. Šta reći osim – neka pokušaju. Čuli smo mnogo puta da Zapad želi da se bori sa nama do poslednjeg Ukrajinca. Ovo je tragedija za ukrajinski narod, ali izgleda da sve ide ka tome - rekao je on.

1 / 6 Foto: Printskrin/Youtube/Алексей Навальный, EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL

Ruski lider je takođe besneo protiv "totalitarnog liberalizma", za koji je rekao da Zapad pokušava da se nametne celom svetu, i ponovio svoju dugogodišnju tvrdnju da zapad koristi sukob u Ukrajini da pokuša da izoluje i oslabi Rusiju.

- Njima jednostavno ne treba takva zemlja kao što je Rusija. Zbog toga su koristili terorizam, separatizam i unutrašnje destruktivne snage u našoj zemlji - rekao je Putin.

On je dodao da zapadne sankcije Rusiji nisu uspele da postignu svoj cilj "sejanja podela i svađa u našem društvu i demoralisanja našeg naroda". On je, međutim, priznao da sankcije stvaraju poteškoće, "ali nikako ono na šta su inicijatori ekonomskog blickriga protiv Rusije računali".

- Tok istorije je nezaustavljiv, a pokušaji kolektivnog Zapada da sprovede svoju verziju globalnog poretka osuđeni su na propast - ​​rekao je Putin.

Od početka invazije na Ukrajinu 24. februara, ruske snage su zauzele velike delove te zemlje, uključujući kompletnu istočnu regiju Lugansk, koja je osvojena prošle nedelje. Broj civilnih žrtava procenjuje se na više od 5.000.

"Potencijali Rusije"

Lideri ruskog parlamenta odgovorili su na Putinove komentare, a jedan od njih, Sergej Mironov iz stranke Pravedna Rusija, ohrabrio ga je da osnuje specijalnu agenciju koja će olakšati integraciju okupiranih ukrajinskih teritorija u Rusiju. Putin je obećao da će razmotriti tu ideju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u petak da je Putin jučerašnjom izjavom da Rusija u Ukrajini nije još započela ništa ozbiljno podsetio da "potencijali ne mogu da se porede" i da je potencijal Rusije toliko veliki da je sada samo njegov mali deo uključen u "specijalnu operaciju" u Ukrajini.

- Ne, ovaj put vas neću upućivati na Ministarstvo odbrane. To su zaista reči šefa države. Ali šef države je samo reagovao na izjave koje se čuju iz zapadnih zemalja i Kijeva, da će Kijev ići do pobede na bojnom polju - rekao je Peskov.

"Moramo da udvostručimo pomoć"

Preteća Putinova izjava navela je mnoge da se zapitaju čini li Zapad dovoljno kako bi pomogao Ukrajini.

Kremlj je već na udaru nezapamćenih ekonomskih sankcija, a Amerika, Velika Britanija i ostali zapadni saveznici šalju teško oružje Ukrajini, čiji učinak je već primetan na frontu. Ali, da li je to dovoljno?

Linas Linkevicijus, bivši ministar, šef diplomatije i odbrane Litvanije, članice NATO-a koja deli granicu sa Rusijom, komentarisao je najnovije Putinove pretnje.

- Putinova izjava da je "Rusija tek počela u Ukrajini" znači samo jedno - da je toliko zapeo da će ići do kraja, nezavisno od resursa koji su mu na raspolaganju. Tempo zapadne vojne pomoći Ukrajini mora da se udvostruči ili čak utrostruči - napisao je na Tviteru.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.