(UŽIVO IZ MINUTA U MINUT) BAJDEN ŠALJE ORUŽJE UKRAJINI: Ruski PVO oborio 15 ukrajinskih bespilotnih letelica
Zelenski, Ukrajina, Foto: Profimedia

rat se nastavlja

(UŽIVO IZ MINUTA U MINUT) BAJDEN ŠALJE ORUŽJE UKRAJINI: Ruski PVO oborio 15 ukrajinskih bespilotnih letelica

Nastavljaju se vojna dejstva

Objavljeno: 17:46h

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski istakao da je uveren da će Ukrajina ostati nezavisna i celovita sa svojom međunarodno priznatom teritorijom, nakon rata, koji, kako je rekao, želi da se okonča što pre.

Ukrajina, Rat u Ukrajini, Rat
foto: Profimedia

Situacija na globalnom tržištu hrane biće izazovna zbog pogrešnih postupaka Zapada, upozorio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sednici vlade.

"Vojno smo jaki i spremni da se borimo i po cenu života“, rekao je ukrajinski predsednik i dodao da ukrajinski vojnici-heroji brane svoju otadžbinu, ali i bezbednost Evrope. Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena obezbediće Ukrajini još četiri visokomobilna artiljerijska raketna sistema (HIMARS) u najnovijem paketu bezbednosne pomoći.

17.00 Bajden šalje oružje Ukrajini

Neimenovani visoki zvaničnik SAD rekao je da će, posle isporuke dodatnih HIMARS-a, ukupan broj tih sistema u Ukrajini biti 12

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je danas novi paket oružane pomoći Ukrajini vredan do 400 miliona dolara, u šta će ući i četiri raketna sistema HIMARS i dodatna municija.

Neimenovani visoki zvaničnik SAD rekao je da će, posle isporuke dodatnih HIMARS-a, ukupan broj tih sistema u Ukrajini biti 12, preneo je Rojters.

- Kijev sada uspešno cilja ruske lokacije u Ukrajini, daleko iza linije fronta i zaustavlja rusku sposobnost da izvodi artiljerijske operacije - kazao je zvaničnik.

16.30 Mihailo snimio trenutak kad su ga Rusi zarobili

Mihail je tamo proveo četiri nedelje pre nego što je u aprilu vraćen u Ukrajinu tokom razmene zatvornika

Taksista iz Ukrajine Mihailo Orlovski uspeo je da kontrolnom kamerom snimi trenutrak kada su ga navodno zarobili ruski vojnici.

Na snimku se vidi kako ga vojnici odvoze na krovu oklopnog vozila sa podignutim rukama. Za to vreme drugi vojnik je odmah iza njih vozio njegov auto, a kamera u vozilu snimala je sve u realnom vremenu.

- Prvo o čemu sam razmišljao bilo je kako da preživim, a druga je bila da ću sigurno umreti - kaže on u izjavi za Sky news.

15:06 Konašenkov: Ruski PVO oborio 15 ukrajinskih bespilotnih letelica

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su 15 ukrajinskih bespilotnih letelica u proteklih 24 časa u devet regiona samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Harkovske oblasti, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"U protekla 24 sata ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su 15 ukrajinskih bespilotnih letelica u blizini naselja Dolgenkoje, Bražkovka, Zeljonoje, Jakovenkovo, Peski-Radkovskije, Gruševka, Červoni Oskol u Harkovskoj oblasti, Donjecku i Svjatogorsku u Donjeckoj Republici", rekao je Konašenkov, preneo je TASS.

14:56 SAD obezbedile još 368 dolara za Ukrajinu

Američki generalni sekretar objavio je na Tviteru da će njegova zemlja obezbediti još 368 miliona dolara dodatne humanitarne pomoći za podršku ljudima u Ukrajini i izbeglicama koje su primorane da napuste svoju zemlju da potraže sigurnost usred rata.

14:21 UN: Ukrajina snosi deo krivice za napad na starački dom

Ujedinjene nacije su navele da ukrajinske oružane snage snose veliki, a možda i jednak udeo krivice za napad koji se dogodio na starački dom u Lugansku, gde su desetine starijih i nepokretnih pacijenata zarobljene unutra bez vode i struje, dve nedelje nakon Rusija je započela svoju invaziju.

Ukrajinske vlasti su krivicu svalile na ruske snage, optužujući ih da su ubile više od 50 civila u ničim izazvanom napadu. Najmanje 22 od 71 pacijenta preživelo je napad, ali tačan broj ubijenih ostaje nepoznat, prema podacima UN.

14:01 U granatiranju Harkova stradala mlada žena

Ukrajinska poslanica Kira Rudik napisala je na Tviteru da su rakete pogodile centar Harkova, pri čemu je četvoro civila povređeno i hospitalizovano, uključujući jedno dete.

" U toku su raketni napadi na centar Harkova. Četvoro civila je povređeno i hospitalizovano. Jedno od njih je dete. A mlada žena je zbog zadobijenih povreda umrla u bolnici", navela je Rudik.

13:41 Kremlj: Ukrajinske snage u Harkovu regrutuju zatvorenike

Zbog gubitaka i dezerterstva ukrajinske snage u brigadu u Harkovu regrutuju zatvorenike, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

"Zbog velikih gubitaka i dezerterstva, jedinice 127. brigade Teritorijalne odbrane u Harkovu regrutuju zatvorenike koji izdržavaju kaznu u gradskim popravnim ustanovama“, stoji u saopštenju, prenose RIA Novosti.

13:21 Ukrajina obnavlja luke na Dunavu u naporima da izvuče žito

Ukrajina obnavlja i proširuje neke od svojih davno obustavljenih luka na Dunavu kako bi olakšala izvoz žitarica usred ruske crnomorske blokade.

Pre rata, ukrajinske rečne luke na Dunavu su retko korišćene, a neke od njih su bile potpuno zapuštene. Međutim, nakon ruske invazije na Ukrajinu i njene kontrole izlaznih puteva ka Crnom moru, Kijev oživljava svoje stare luke kako bi izbegao morsku blokadu i ubrzao izvoz pšenice iz zemlje.

13:01 Pušilin: Saradnja DNR i Krima preko Azovskog mora

Logistička saradnja Krima i Donbasa će se razvijati preko Azovskog mora, izjavio je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

"Za nas je saradnja s Krimom krajnje važna, uključujući logistiku koja će se ostvarivati kroz unutrašnje rusko more, odnosno kroz Azovsko more“, rekao je Pušilin.

12:41 Ukrajina: Rusi namerno gađaju useve

Serhij Bračuk, portparol regionalne vojne administracije Odese, rekao je da ruske snage „namenski“ uništavaju useve u oblasti Herson.

"Zbog granatiranja zapaljivim granatama svakodnevno se javljaju požari većih razmera na poljima, u zaštitnim pojasevima i šumama širom teritorije regiona. Osim toga, ruske trupe ne dozvoljavaju meštanima da gase požare, uništavajući žitnice i opremu", rekao je Bračuk.

12:21 Rusi: Uništili smo hangar s američkim haubicama

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je u Ukrajini uništen hangar sa američkim haubicama M777.

Portparol Ministarstva Igor Konašenkov izjavio je da je visokopreciznim oružjem uništen hangar sa američkim haubicama 155 milimetara M777 i do 30 "ukrajinskih militanata" koji su granatirali stambena naselja u Donjecku, prenosi Interfaks.

12:01 Blinken pozvao Kinu da osudi rusku agresiju

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je danas Kinu da osudi rusku "agresiju" u Ukrajini.

"Ovo je zaista vreme kada svi treba da ustanemo, kao što su to činile zemlje G20 jedna za drugom, da osudimo agresiju i zahtevamo, između ostalog, da Rusija dozvoli pristup hrani blokiranoj u Ukrajini", rekao je Blinken.

Američki državni sekretar i šef kineske diplomatije Vang Ji razgovarali su na Baliju, dan poslije sastanka članica G20 koje su izrazile neslaganja oko ruskog rata u Ukrajini i borbe sa globalnim posljedicama tog sukoba.

11:42 Kalinjingrad izlazi iz transportne blokade

Kalinjingrad, grad na krajnjem zapadu Rusije više neće biti u transportnoj blokadi, izjavio je šef ruskog Ministarstva saobraćaja Vitalij Saveljev.

09:42 Rusija okuplja dodatne snage u blizini Ukrajine

Rusija premešta snage širom zemlje i okuplja ih u blizini Ukrajine za buduće ofanzivne operacije, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Najnovije obaveštajno ažuriranje kaže da se veliki deo novih pešadijskih jedinica „verovatno“ raspoređuje sa oklopnim vozilima MT-LB uzetim iz dugoročnog skladišta.

09:23 Gajdaj: Tela mrtvih se razlažu u zgradama Severodnjecka

Ukrajinski regionalni zvaničnik upozorio je na pogoršanje životnih uslova u gradu koji su zauzele ruske snage pre dve nedelje, rekavši da je Severodonjeck bez vode, struje ili funkcionalnog kanalizacionog sistema dok se tela mrtvih razlažu u vrelim stambenim zgradama.

Guverner Sergej Hajdaj rekao je da ruske snage izvode neselektivne artiljerijske napade dok pokušavaju da obezbede svoje dobitke u provinciji Lugansk na istoku Ukrajine.

09:03 Ukrajinski vojnici stigli na obuku u Britaniju

Ukrajinski vojnici koji se obučavaju u Velikoj Britaniji susreli su se sa britanskim sekretarom odbrane Benom Volasom, na početku svoje obuke, za koju se očekuje da će trajati nekoliko nedelja.

„Ovaj ambiciozni novi program obuke je sledeća faza u podršci Ujedinjenog Kraljevstva Oružanim snagama Ukrajine u njihovoj borbi protiv ruske agresije. Koristeći stručnost britanske vojske svetske klase, mi ćemo pomoći Ukrajini da obnovi svoje snage i pojača otpor dok brane suverenitet svoje zemlje i svoje pravo da izaberu svoju budućnost", rekao je Volas.

08:46 Ukrajinci najavljuju kontranapad na okupirana područja

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk apelovala je na građane koji žive u delovima regiona Herson i Zaporižja na jugu, da se evakuši pre nego što ukrajinske snage pokrenu kontranapad.

"Molim vas, idite- naša će vojska početi sa osvajanjemn ovih područja. Naša je odlučnost čvrsta kao kamen. I biće vrlo teško kasnije otvoriti humanitarne koridore", izjavila je Vereščuk.

08:24 Rezničenko: Ruske snage granatirale Krivi Rog

Ruske snage granatirale su jutros Ingulecki okrug Krivog Roga, u centralnoj Ukrajini, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko. On je na Telegramu napisao da je poginula 41-godišnja žena, a da su dve osobe sa ranama od gelera smeštene u bolnicu, prenosi Ukrinform. Naveo je da su oštećeni škola i nekoliko kuća.

08:06 Predsednik SAD Džo Bajden potpisao je ukaz o izdvajanju nove tranše vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 400 miliona dolara, saopšteno je z Bele kuće.

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.