ESPRESO OKO SVETA: Nerešena MISTERIJA izgubljene grobnice poslednje egipatske KRALJICE - Kleopatra NADMUDRILA SVE!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Wikipedia, Printscreen

BOGINJA ISIS

ESPRESO OKO SVETA: Nerešena MISTERIJA izgubljene grobnice poslednje egipatske KRALJICE - Kleopatra NADMUDRILA SVE!

Izgubljena pre više od 2.000 godina, grobnica Kleopatre, poslednje egipatske kraljice, dugo vremena je bila izvor intriga kako za arheologe, tako i za javnost

Objavljeno:

Bila je legendarna kraljica drevnog Egipta, ovekovečena hiljadama godina kao prelepa zavodnica - sa nezamislivim bogatstvom i moći, Kleopatra je bila najveća žena u epohi i jedna od najznačajnijih figura antičkog sveta. Obavijena velom tajanstvenosti, uprkos njenoj neverovatnoj slavi, jedna od nerešivih misterija ove kraljice jeste njena grobnica, koja nikada nije pronađena.

Izgubljena pre više od 2.000 godina, grobnica Kleopatre, poslednje egipatske kraljice, dugo vremena je bila izvor intriga kako za arheologe, tako i za javnost.

Davno izgubljena grobnica Kleopatre i Marka Antonija ostala je neotkrivena do današnjeg dana. Prema istoričarima, rimski vođa Oktavijan (kasnije preimenovan u Avgust) je dozvolio njihovu zajednički sahranu nakon što ih je pobedio, dok su njihova preživela deca odvedena u Rim kako bi bila odgajana kao rimski građani.

Kleopatra
Kleopatrafoto: Wikipedia

Ljubavnica Julija Cezara i Marka Antonija, koja se našla na gubitničkom kraju rata, se ubila u 30. veku pre nove ere, nakon što ju je zarobio rimski car Oktavijan. To je učinila tako što ju je, prema drevnim piscima, ugrizla zmija otrovnica. Po njihovim tvrdnjama, egipatska kraljica je sahranjena u mauzoleju zajedno sa Antonijem.

Pojedini veruju da je sahranjena u Aleksandriji, gde je rođena i gde je vladala iz svoje kraljevske palate, gradu koji je desetkovao cunami 365. godine. Drugi ipak sugerišu da bi njeno poslednje počivalište moglo biti udaljeno svega 30 milja, u drevnom hramu Taposiris Magna, koji su izgradili njeni ptolomejski preci na delti Nila.

1 / 5 Foto: Wikipedia

U januaru 2021. godine istraživači predvođeni Kejtlin Martinez su objavili otkriće 2.000 godina starih mumija sa jezicima sa zlatnom pozlatom u Taposiris Magni, ili "velikoj Ozirisovoj grobnici", gradu zasnovanom u 3. veku pre nove ere od strane faraona Ptolomeja II Filadelfa.

Ključni dokazi otkrivaju da su prvobitno bili potpuno prekriveni zlatnom pozlatom, što se smatralo luksuzom koji je bio dostupan samo onima iz najviših slojeva društva.

Jedna od mumija je nosila krunu, ukrašenu rogovima, na čijem čelu se nalazila zmija kobra, dok je druga imala pozlaćene ukrase koji su predstavljali široku ogrlicu.

Pozlaćivanje jezika je trebalo da omogući mrtvima da govore pred sudom boga Ozirisa, gospodara podzemnog sveta.

Tokom proteklih 10. godina, na ovom mestu su pronađena mnoga otkrića, uključujući brojne novčiće koji nose ime i sliku kraljice Kleopatre, unutar zidova hrama, ali sama Kleopatrina grobnica nije.

1 / 6 Foto: Wikipedia

Čini se da se ova tajanstvena egipatska kraljica potrudila da njeni ostaci i ostaci njenog voljenog Marka Antonija budu zauvek skriveni od Rimljana i njihovih potomaka.

Kleopatra je postala kraljica kada je imala samo 18. godina, govorila je devet jezika, a studirala je politiku, ekonomiju i matematiku. Kada je imala 21. godinu, bila je u Sinajskoj pustinji, podizala vojsku i planirala povratak na presto.

Njeni briljantni manevri su izborili lične i strateške saveze sa Cezarom i Antonijem, menjajući tok istorije. Kleopatra čak nije bila Egipćanka - bila je potomak Makedonaca poznatih kao Ptolomeji.

Njeno nasleđe opstaje u drevnim i modernim umetničkim delima. Rima istorija i latinska poezija proizveli su generalno kritički pogled na kraljicu koja je prožimala kasniju srednjovekovnu i renesansnu književnost.

U renesansnoj i baroknoj umetnosti bila je tema mnogih dela uključujući opere, slike, poeziju, skulpture i pozorišne drame. Kleopatra je postala ikona pop kulture Egipta od viktorijanske ere, a u moderno doba se pojavljuje u primenjenoj i likovnoj umetnosti, holivudskim filmovima i imidžima brendova za komercijalne proizvode.

(Espreso/Tamara Marić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.