ESKALACIJA: Novi haos u AMERICI!
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić/Kurir

nemiri

ESKALACIJA: Novi haos u AMERICI!

Protesti su izbili nakon što je policija objavila video-snimak na kojem se vidi kako osam policajaca puca u Afroamerikanca Džejlanda Vokera (25) koji beži od saobraćajne policije

Objavljeno:

U gradu Akronu u Ohaju danas je proglašeno vanredno stanje, uveden je policijski čas i otkazan vatromet povodom Dana nezavisnosti, nakon eskalacije protesta zbog sinoćnjeg policijskog ubistva jednog nenaoružanog Afroamerikanca.

Protesti su izbili nakon što je policija objavila video-snimak na kojem se vidi kako osam policajaca puca u Afroamerikanca Džejlanda Vokera (25) koji beži od saobraćajne policije, prenosi Rojters.

Kasnije je ustanovljeno da na telu ubijenog Vokera ima oko 60 prostrelnih rana.

Prema prvim izveštajima, osam policajaca iz Akrona učestvovalo je u pucnjavi u kojoj je ubijen nenaoružani Voker.

Policija je u nedelju objavila video snimke na konferenciji za novinare, a na jednom od njih se čuje pucanj iz automobila kojim je upravljao ubijeni Afroamerikanac i vidi se njegov pokušaj bekstva iz vozila nakon što su policajci pokušali da ga zaustave zbog manjeg saobraćajnog prekršaja.

Posle višeminutne potere Voker je iskočio iz automobila i pobegao od policije koja tvrdi da se begunac okrenuo prema policajcima tako da su pomislili da je naoružan.

Demonstracije
foto: Printscreen/Twitter

Advokat porodice Voker Bobi Dičelo rekao je juče novinarima da je veoma zabrinut zbog optužbi policije da je Voker pucao na policajce iz svog automobila, dodajući da nema opravdanja za njegovu smrt.

- Žele da ga pretvore u maskirano čudovište sa pištoljem. Pitam vas: dok neko beži, šta je razumno učiniti? Ubiti ga? Ne, to nije razumno - istakao je Dičelo.

U međuvremenu, gradonačelnik Akrona Dan Horigan izjavio je da će policijski čas u centru Akrona biti do daljnjeg na snazi od 21.00 do 06.00 i potvrdio da je otkazan i vatromet za 4. jul.

- U centru Akrona je pričinjena značajna materijalna šteta. Malim trgovinama u glavnoj ulici su polomljeni prozori. Ne možemo i nećemo tolerisati uništavanje imovine ili nasilje - poručio je gradonačelnik Akrona.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.